Scandal imens la Botoșani între cluburile sportive după ce municipalitatea a decis acordarea unei finanțări de 200.000 de euro către CSM Botoșani, clubul de handbal fanion pentru municipiu, dar care a retrogradat din prima ligă de handbal, în defavoarea echipei de fotbal FC Botoșani.
Clubul de handbal de la Botoșani a câștigat un singur meci în sezonul precedent, în compania Universității Craiova, și a retrogradat, după doar un sezon, în ligă secundă a handbalului masculin, și primește finanțate din partea municipalității, în timp ce clubul de fotbal fanion al județului, FC Botoșani, nu mai primește bani de la Primărie.
În ce privește FC Botoșani, clubul nu a mai primit finanțare deoarece sumele colectate din vânzarea de bilete de pe stadion au depășit 20% din total.
CSM Botoșani, clubul care a primit finanțare, ne-a pus la dispoziție un ghid emis de Consiliul Concurenței din România, în care se specifică faptul că, într-adevăr, cluburile care au vânzări de peste 20% își pierd eligibilitatea la finanțări din partea autorităților publice locale.
Totuși, chiar și în aceste condiții, motivul este unul cel puțin discutabil în contextul în care FC Botoșani nu a avut suporteri pe stadion timp de aproape un an și jumătate din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce a făcut ca acest plafon să nu fie acoperit.
Totuși, același ghid specifică următoarea condiție: "nu efectuează transferuri de jucători care implică plată unor sume către clubul sportiv". Astfel, e posibil că acest punct să nu fie împlinit de către FC Botoșani.
Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani, a oferit o primă reacție cu privire la acest scandal:
„Ce aș mai putea să spun după o asemenea informație? Am citit și eu. Evident că vom face contestație. Nu pot să îmi dau seamă ce au votat cei de acolo, ce notorietate aduce acel club de handbal? Ce bani scoatem noi din bilete, că să ne scoată din schemă? Cu tot respectul pentru cel care îl conduce, un om onest. Sper că pană la urmă Dumnezeu să le lumineze mintea, să le-o dea pe cea de pe urmă. Vreau să cred că a fost o eroare și că se vor regla lucrurile”, a spus Valeriu Iftime, pentru GSP.ro.
De asemenea și Cătălin Stoleru, de la CSM Botoșani, a oferit o reacție, explicând că procedura a făcut că echipă lui să fie eligibilă pentru finanțare din partea Primăriei Botoșani:
”Din păcate, având în vedere că există o procedura în desfășurare (procedura de evaluare a programelor sportive conf legii 69/2000) inclusiv de contestații, mă tem că aș putea fi acuzat de influențarea comisiei de contestație, prin urmare, fără a leza pe nimeni și fără a mă uită peste gard la vecinii noștri, ne abținem de la orice comentarii pe acest subiect până la finalizarea contestațiilor, venind în același timp cu precizarea că în acord cu legislația programelor sportive proiectul “Handbalul Botoșănean pe Hartă performanței “ nu a încălcat nicio prevedere referitoare la ajutorul de stat, ale consiliului concurenței sau curții de conturi dar și a Legii 69/2000 și cred că având în vedere că am fost declarați câștigători în urmă analizei contextului în care se realizează finanțarea activități sportive prin acest program, ținând cont de principiile legislației și jurisprudenței europene, nu au fost identificate situații în care o astfel de măsură de sprijin nu este susceptibila a implică elemente de natură ajutorului de stat.
Totodată, refuz din respect pentru sportul pe care îl reprezint (de departe cu cele mai mari realizări dintre toate sporturile de echipă din România) să comentez orice acuzații se aduc comisiei pentru că sunt sigur că au aplicat regulamentul licitației de programe.
Rămân la părerea că membrii din comisia de contestații sunt oameni profesioniști și de bună credința și că vor aplică strict legislația cu privire la ajutorul de stat și legislația comunitară respectiv a Regulamentului UE nr. 1407/2013 (Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial nr. L 352/ 24.12.2013.).
Pentru opinia publică voi preciză că proiectul nostru a fost unul onest cu cifrele pe față, un proiect în care am prezentat și punctele noastre forțe dar și pe cele slabe, astfel că după părerea mea și în urmă emulației create de acest sport în rândul copiilor, această victorie în concursul de proiecte poate fi semnalul că handbalul botoșănean (cea mai tânără echipă din Ligă zimbrilor în anul precedent cu trei jucători la loturile naționale ale României) poate reveni în Ligă Zimbrilor și poate reveni printre preferințele suporterilor dar și a copiilor din Municipiul Botoșani”, a explicat și Cătălin Stoleru.
Florin Ciubotariu, antrenorul ce a promovat și a retrogradat cu CSM Botoșani din Ligă Zimbrilor, a explicat de ce echipa sa nu a rezistat în prima divizie. Conform acestuia, lipsă banilor a contribuit decisiv la eșecul echipei.
”Am citit 2 articole despre finanțarea sportului din Botoșani și simț nevoia să îmi apăr și eu echipă deoarece ceea ce s-ar apus nu are argumente sănătoase, sunt mai mult răutăti, de care sportul nu are nevoie. Această echipă de handbal cu greu s-a construit. Noi am fost cei care am propus primăriei, am luat acest model de finanțare drept exemplu de la celelalte orașe din tară care finanțează sporturile de echipă și care au activitate pe tot anul calendaristic, am adus modele de la Suceava, Constanța, Turda echipe din primul eșalon.
Noi am fost cei care propus primăriei să ni se alăture în acest proiect deoarece a prins bine la public și mai ales în rândul copiilor, care au venit în număr mare să facă handbal având că model echipă de seniori. Echipă noastră majoritari sunt jucători tineri cu o medie de 21 de ani, patru dintre aceștia fac parte din lotul național de tineret, cu ei am promovat pentru prima dată în istoria handbalului botoșănean însă conjuctura nu ne-a ajutat, pandemia a creat alt sistem de desfășurare neputând evolua acasă în față suporterilor noștri.
Nu am avut victorii, de multe ori ne-au scăpat printre degete dar acești băieți au câștigat experiență, maturitate în compania unor adversari țări și consacrați. Suntem neplătiți de 6 luni dar nu am părăsit corabia, pentru că vrem să demonstrăm că avem valoare și că această echipă are un cuvânt de spus. Exemple că noi au mai fost, unul chiar la Suceava când în primul an de ligă au făcut un punct, au retrogradat după care au reintrat și în 5 ani de zile au jucat o finală de cupă europeană, deci se poate.”
(Iosif Pintilie)