Radu Anghel: "Marile valori ale sportului provin de la ţară!"

Radu Anghel: "Marile valori ale sportului provin de la ţară!"
Profil Născut: 11 august 1961, Dracşani, comuna Suliţa, judeţul Botoşani Educaţie: Facultatea de Sport Experienţă: din 1994 este antrenor de lupte greco-romane Familie: căsătorit. Are doi copii.

 

Radu Anghel a fost un copil mic de statură şi mai puţin dezvoltat în raport cu consătenii săi. Părinţii au luat decizia de a-l îndruma către un sport pentru a se dezvolta mai bine. A fost trimis în Botoşani unde a ales să practice luptele greco-romane.

Era un sport foarte greu. Cum am început să merg la sală am început să dorm mai bine. Altfel mâncam. Am început să arat şi eu mai bine că eram foarte slab. Nu am fost mare sportiv de performanţă dar am fost un sportiv cuminte şi disciplinat. Am făcut parte şi din echipa ce a luat locul patru pe ţară la acea vreme. şi-a amintit Radu Anghel.

Dupa liceu, Radu Anghel a lăsat luptele pe planul doi din cauza stagiului militar. După ce a terminat armata a absolvit Şcoala Naţională de antrenori şi a obţinut şi carnetul de arbitru. Pentru a ocupa un post cât mai bun a luat decizia de a urma şi cursurile Facultăţii de Sport, unde a făcut doar trei ani diferenţă. De 14 ani de zile, antrenorul de lupte a fost încadrat ca inspector în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport Botoşani. Nu s-a multumit cu atât şi a încercat să îndrume la rândul său copiii către lupte.

Am fost titular la Clubul Sportiv Şcolar. A fost o restrângere de activitate şi mi-am luat transferul la Şcoala din Corni. Împreuna cu meşterul Răduţ am pus bazele unei asociaţii sportive şcolare în Sarafineşti. Am găsit înţelegere la Primăria din Corni şi la Şcoala din Sarafineşti şi dintr-o sală de clasă care era magazie am făcut sală de lupte şi aşa a luat naştere Şoimii Sarafineşti. a mărturisit Radu Anghel.

La club sunt legitimaţi numai copii din satele învecinate şi din Sarafineşti.

Chiar din primul an am găsit un copil foarte bun, talentat din Poiana, Agavriloaie Dănuţ. A fost adus de către profesorul de sport din localitate. Am reuşit să scoatem la campionatul naţional de copiii prima medalie a Asociaţiei Sportive Şoimul Sarafineşti. A declarat Radu Anghel.

Valoaraea clubului din Sarafineşti este recunoscută şi de către Liceul cu Program Sportiv care înregimentează pe bandă rulantă sportivii pregătiţi la Sarafineşti până la vârsta liceului.

Noi facem lupte în afara programului şi în afara orelor de sport. O facem din plăcere şi nu avem de gând să ne oprim numai la cele câteva medalii naţionale obţinute an de an. Vrem să scoatem campioni de la Sarafineşti. La categoriile mai mici suntem mai buni decât Liceul cu Program Sportiv însă cum se înaintează în categorii, liceul este o forţă şi nu ne putem compara încă cu ei. A marturisit antrenorul de lupte greco-romane.

Pentru rezultatele obţinute, Radu Anghel a băgat mâna adânc în buzunarul propriu şi a cumparat echipament pentru sportivii din Sarafineşti.

Am cumpărat tenişi pentru copii. Ei veneau la concurs şi se vedea că erau de la ţară pentru că erau desculţi. Am pus din salar şi le-am cumpărat echipament pentru că acei copii sunt necăjiţi. a mărturisit antrenorul de lupte.

Pasiunea sa pentru lupte şi pentru copiii din Sarafineşti l-a pus de multe ori în postura de a avea discuţii în contradictoriu cu familia.

M-ai primesc reproşuri de la nevastă şi de la servici pentru că tot timpul suntem ocupaţi aici la direcţie. Acuma s-au obişnuit. Nu ştie soţia chiar tot ce fac. Dacă ar şti aş fi mai certat de ea. În ziua de azi mai sunt şi minciuni necesare. Eşti obligat să mai şi minţi pentru a-ţi atinge scopul a mărturisit Radu Anghel.  

 Întrebări şi Răspunsuri

De ce v-aţi axat pe copiii din mediul rural? Pentru că sunt copii cuminţi. Acolo este adevărata pepinieră a ţării. Nu va face un copil de bani gata box sau lupte. Aia fac tenis de câmp sau alte sporturi unde se investeşte mult, nu sporturi grele de categoria a treia.

Munca de la Direcţie nu v-a îndepărtat puţin de sport? Aici mă ocup tot cu activităţi sportive însă mai mult pe partea de organizare. Când am timp prefer să lucrez cu micii copii la Sarafineşti pentru că este o plăcere deosebită pentru mine.

V-aţi îndrumat copiii către lupte ? Copiii mei au făcut sport dar nu de performanţă. Fata a făcut arte marţiale şi tenis de câmp. Băiatul venea când aveam ore la Liceul cu Program Sportiv şi participa şi el. I-a ajutat şi s-au dezvoltat fizic foarte frumos.

Ce-i place? Îmi place în mod deosebit pescuitul şi vânătoarea. Sunt un pescar înrăit însă nu prea am timp. Când eram mic plecam de acasă şi mergeam la vânătoare.

Ce nu-i place? Nu beau. Nu fumez. Nu îmi place să pierd nopţile.

Citat Radu Anghel “Sportul nu are cum să dăuneze la nimeni. Acum a început să se pună amprentă şi pe condiţia fizică şi în majoritatea cazurilor, proba sportivă este probă eliminatorie la angajare

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor organizat în două localități din Botoșani! (foto)

astăzi, 09:19
33

Evenimentul „Festivalul Luminilor” se află la prima ediție, fiind organizat de Asociația „Arlechino Moldova” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) d...

Botoșăneanul Emanuel Barica, moment colosal în prima semifinală la Românii au talent: Tu, pictând, te vindeci pe tine!” (Video)

astăzi, 08:38
93

Jurații și-au arătat aprecierea pentru momentul oferit de Emanuel Barica. De altfel, în urma evoluției de vineri seara, Emanuel Barica s-a calificat în Finala ”Românii au t...

Lucian Trufin: „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

astăzi, 08:30
20

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sa...