De luni, 6 noiembrie, copiii din Darabani își pot ocupa timpul liber cu o activitate sportivă aflată la început de drum în județul Botoșani. Acolo s-a deschis o secție de rugby de către antrenorul George Gontineac, cel care a pus bazele Clubului de Rugby de la Botoșani.
Teologul student la Conservator, după cum a povestit într-un interviu acordat publicației Știri.Botoșani.Ro la deschiderea clubului, spune că rugby-ul este un sport inteligent, care te forțează să îți canalizezi atenția asupra a tot ce se întâmplă pe teren.
Deschiderea unei secții la Darabani a avut parte de susținerea atât conducerii unității de învățământ de acolo, dar și de autoritatea locală, care a pus la dispoziție stadionul orășenesc.
„Secția de la Darabani s-a deschis ieri, 6 noiembrie, cu susținerea Primăriei, domnul primar și domnul viceprimar, cu echipa de lucru care s-a arătat foarte implicată în activitatea tinerilor. Totodată, și școala s-a implicat, domnul director fiind pasionat de rugby și a fost coleg cu un antrenor de-al meu. Ceea ce a dus la împărtășirea unor bucurii și momente frumoase din sport. A susținut foarte mult selecția, ceea ce contează foarte mult într-o comunitate. M-a dus pe la toate școlile, deci selecția a fost una optimă”, a declarat George Gontineac, antrenorul clubului de rugby.
Primul antrenament pentru copiii din Darabani a fost unul emoționant, ei neștiind ce îi așteaptă. Potrivit lui George Gontineac, la selecție s-au prezentat 15 copii, însoțiți de părinți.
Partea care l-a surprins până și pe antrenorul de rugby a fost faptul că au venit la înscriere și trei fete.
„Ieri după-amiază am avut primul antrenament cu copiii de acolo, pe Stadionul Orășenesc din Darabani, pus la dispoziție de autoritatea locală de acolo. Deja au venit 15 copii, ceea ce a declanșat inițierea secției, înscrierea copiilor și o nouă etapă în dezvoltarea clubului de rugby în județul Botoșani. Eu nu m-am așteptat să fie atât de bine, de sporadic, nici nu știu cum să descriu atmosfera de acolo. Când am ajuns la Darabani autoritățile de acolo au spus din prima da, iar când am ajuns pe teren am spus că este cel mai important „da”. Deși am menționat că au venit doar băieți, au venit și trei fete la Darabani. Sunt primite și fetele, nu pot spune nu. Am avut un antrenament foarte așezat, eu mă așteptasem să fie totul împrăștiat, însă au înțeles din prima niște lucruri importante și complicate. Ceea ce m-a uimit a fost feedback-ul lor, pentru că noi discutăm foarte mult. Trebuie să învățăm să vorbim, să discutăm, să ne dezvoltăm, să nu avem complexe și chiar am avut niște răspunsuri inteligente din partea lor. Până și părinții m-au întrebat cum de am ales Darabaniul, dar s-au bucurat că și-au văzut copiii implicați într-o activitate sportivă. Ei așteaptă următorul antrenament”, a declarat George Gontineac.
Planurile coordonatorului clubului de rugby nu se limitează la atât, ci George își dorește să organizeze în viitorul apropiat un Campionat Județean de Rugby.
„Nu putem să nu dezvăluim planul nostru, ideea clubului de rugby din Botoșani: ne dorim să inițiem un campionat județean, alături de municipiul Dorohoi, orașele Săveni, Flămânzi, poate Bucecea și vreau să spun că nu este doar la modul teoretic. Ceea ce am demonstrat ieri este la modul practic. Faptul că am trecut deja prin aceste orașe și am discutat cu primarii, cu directorii de școli din localitățile respective. Acest termen, de campionat județean, care pare mic, banal sau clișeic pentru unii, pentru noi este o strategie gândită împreună cu alți profesioniști, pentru că va duce la ceea ce are sportivul nevoie astăzi, mai mult decât oricând. Are nevoie de mai multe meciuri...”, a precizat George.
În momentul de față, antrenamentele la Darabani se desfășoară doar lunea, de la ora 15:30, pe stadionul din localitate. Antrenorul spune că, poate, în viitor o să fie mai multe antrenamente pe săptămână.
„Deocamdată avem un singur antrenament pe săptămână. Acesta va fi luni, la ora 15:30, pe stadionul orășenesc din Darabani. Ne dorim ca pe viitor odată cu dezvoltarea clubului pe partea de resurse umane și materiale să intensificăm activitatea ca program și mod de lucru. Clubul este la Botoșani, unde am început deja de două luni activitatea. Îmi doresc să țin la toți copiii în mod egal, să le arăt tainele frumoase ale acestui sport, până la cel mai înalt nivel: cât pot eu și cât pot ei să perceapă”, a completat George Gontineac.