Mor și nu plânge nimeni! Dispar echipele de tradiţie ale fotbalului românesc

Mor și nu plânge nimeni! Dispar echipele de tradiţie ale fotbalului românesc

 Situatie dramatica  

Tradiţia nu ţine de cald. Jiul Petroşani şi FC Baia Mare, două echipe care au făcut istorie în fotbalul românesc, închid obloanele.

La sfârşitul acestei săptămâni ar trebui să înceapă Liga a II-a. Din păcate, nume grele ale istoriei fotbalului românesc sunt la un pas de a nu mai începe returul. Este vorba de Jiul Petroşani şi FC Baia Mare, lor alăturându-li-se FC Drobeta şi Cetatea Suceava, ultima fiind deja dezafiliată de la FRF.

Mai întâi au murit Inter Sibiu și ASA Târgu Mureș. Apoi, Corvinul Hunedoara şi CSM Reşiţa, ultimele două dispărute odată cu prăbuşirea industriei metalurgice din oraşele respective. Acum, în malaxorul crizei intră Jiul Petroşani şi FC Baia Mare. Situaţiile par diferite, dar ambele au puncte în comun: lipsa banilor, indiferenţa comunităţii locale şi managementul catastrofal. Iar lista poate continua, atât timp cât criza financiară face ravagii. ProSport face recensământul ultimelor falimente.

Baia Mare: azi se poate decide falimentul
În 1972, FC Baia Mare remiza cu Real Madrid în Cupa Cupelor (0-0), iar în anii 80 dădea frisoane granzilor Diviziei A. Istoria nu ţine însă de cald, iar azi trupa din Maramureş ar putea fi deconectată de la aparatele ce o ţin în viaţă. Cu restanţe salariale uriaşe la jucători, datând din 2009, şefii echipei FC Baia Mare au pus lacătul pe club şi i-au anunţat pe jucători că şansele de a mai juca în retur sunt infime.
Maramureşenii au datorii de aproximativ 9 miliarde de lei vechi către stat, iar azi Judecătoria din Baia Mare ar putea să declare clubul falimentar, după ce societatea care îl administrează nu a venit cu un plan pentru reeşalonarea datoriilor!

Oricum, dacă va scăpa azi de faliment, Baia Mare va fi exclusă din campionat săptămâna viitoare, deoarece nu a plătit 20.000 de euro către doi foşti jucători, Barbuloviciu şi Iodi, urmând să nu fie programaţi în campionat la meciul din weekend de la Arad. Ar fi a doua neprogramare şi ultima, deoarece băimărenii au ratat în tur partida de la Petroşani, din etapa a 17-a, din acelaşi motiv.

Jiul: Simota ar prefera retrogradarea
Fostă câştigătoare a Cupei României şi un adevărat coşmar pentru Divizia A în anii 90, când preşedinte era Miron Cozma, Jiul Petroşani are la rându-i şanse aproape de zero de a continua. Clubul are datorii de 130.000 de euro la jucători, însumând salariile pe ultimele cinci luni, iar majoritatea componenţilor lotului au devenit sau urmează să devină liberi de contract. Patronul echipei, Alin Simota, a renunţat să mai dea bani, atragerea unui alt investitor pare o utopie pentru Valea Jiului, iar implicarea autorităţilor locale este blocată de lege.

Dacă Jiul nu va plăti datoria către jucători nu va fi programată la primul meci, iar la a doua neprogramare va fi retrogradată în liga a III-a, unde va putea participa doar în sezonul 2010-2011. Ideea îi convine lui Simota, mai ales că alternativa ar fi retragerea din campionat înainte de începerea returului, acţiune care ar duce la dezafilierea clubului de la FRF şi, implicit, retrogradarea în ultimul eşalon, după modelul fostei sale rivale din judeţ, Corvinul Hunedoara.

FC Drobeta, la a doua desfiinţare
În sezonul 1989 - 1990, FC Drobeta, echipă antrenată pe atunci de Ilie Balaci, lupta pentru promovarea în Divizia A cu Rapid Bucureşti. Acum, este ca şi desfiinţată, conform anunţului făcut ieri de preşedintele grupării, Vasile Mănescu. Drobeta s-a desfiinţat prima dată în 2001, dar a fost reactivată în august 2007 de Jan Ionică şi Cristi Burci. Autorităţile locale au alocat patru milioane de euro pentru renovarea Stadionului Municipal, dar nu au dorit să se implice şi în salvarea echipei, invocând datoriile mari pe care le-a acumulat clubul privat. Soluţia propusă de primărie: apariţia unui nou club, din vară, care să o ia de la zero. Drobeta e deja istorie.

UTA, datorii de 50.000 de euro!
"Bătrâna Doamnă" din Arad respiră greu. Oficialii clubului UTA au nevoie urgent, în doar câteva zile, de 50.000 de euro pentru datoriile stringente, fără de care nu pot începe returul. Neachitarea lor înseamnă neprogramarea. Chiar şi cu aceşti bani, situaţia nu s-ar îmbunătăţi. Au fost plătite datorii de un milion de euro până acum, făcute de fosta conducere, însă sursele de venit sunt tot mai puţine. Directorul tehnic Ionuţ Popa a anunţat la sfârşitul săptămânii că situaţia e foarte gravă şi că riscul neprogramării este imens.

Suceava a trăit doar cinci ani şi jumătate
Cetatea Suceava a intrat în colaps financiar, dinamitată din interior. Totul a început în iulie 2009, când la conducere a venit Ciprian Anton. Secţiile de copii şi juniori au dispărut primele, Anton fiind acuzat de "vânzarea" juniorilor "pe sub mână". Apoi, jucătorii au fost evacuaţi din cantonamentul echipei şi au rămas fără bani de Sărbători, iar memoriile depuse de fotbalişti au grăbit decesul. Decizia de dizolvare a Cetăţii, echipă înfiinţată în urmă cu cinci ani şi jumătate, a venit pe 27 ianuarie, când fiscul sucevean a primit câştig de cauză pentru o datorie de 30 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

E clar! Avem nevoie de o singură serie în Liga a II-a!
Confruntată cu atâtea abandonuri, FRF are doar o soluţie: înfiinţarea unei singure serii de Liga a II-a. În sondajul iniţiat de Liga2.ro pe tema schimbării sistemului competiţional la nivelul ligilor inferioare, aproape 55 % dintre cititori sunt în favoarea unei singure serii de 18-20 de echipe. Într-un astfel de context, vor rămâne în Liga a II-a doar echipele care vor avea atât bugetul necesar pentru a face faţă cheltuielilor necesare distanţelor mari între oraşe, cât şi un lot capabil să facă faţă competiţiei.Interesant de remarcat este faptul că, în afară României, doar Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Ţara Galilor şi Ungaria au mai mult de o serie la cel de-al doilea nivel al fotbalului din ţara respectivă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Liga2.RO

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...