Ministerul Sportului

Deputatul Catalin Buhaianu sustine ca sportul romanesc ar trebui reorganizat si considera ca, in primul rand, ar trebui reinfiintat Ministerul Sportului. In plus, parlamentarul botosanean sustine ca trebuie indreptata mai mult atentia si catre sportul de masa si create conditii de desfasurare a orelor de educatie fizica la scoli, reusind asftel o largire a ariei de selectie pentru sportul de performanta. Cat priveste judetul Botosani, Catalin Buhaianu considera ca ar trebui pus accent pe disciplinele cu traditie.

Cum vedeti redresarea sportului romanesc?
Starea actuala a sportului romanesc, privita din perspectiva rezultatelor obtinute atat la Olimpiada de la Beijing dar si la marile competitii internationale, nu este una care sa ne incurajeze. Una din cauzele care stau la baza acestor rezultate o reprezinta in primul rand modul de organizare a activitatii sportive din Romania si aici ma refer la faptul ca si in sport trebuie sa apara descentralizarea. Asta ar insemna ca toate cluburile finantate de catre Agentia Nationala pentru Sport, sa treaca la comunitatea locala. De asemenea, toate cluburile, atat cele private cat si cele subventionate, sa aiba o cupola sub forma unei fundatii judetene care sa coordoneze intreaga activitate la nivel local. Problemele pot fi rezolvate mult mai usor pe plan local si prioritatile si importanta ramurei sportive pot fi stabilite, in functie de numar de spectatori, de traditie. O buna organizare, o descentralizare a activitatii sportive, va face sa reziste acele cluburi si acele ramuri de sport care sunt cu adevarat necesare si utile comunitatii locale.

Rezultatele inregistrate la ultima Olimpiada arata un regres al sportului...
Este adevarat si una din cauze este exact actualul sistem de organizare. Mergand la alti factori care contribuie la slabele rezultate sau la declinul sportului romanesc, putem aminti numarul redus de baze sportive si investitiile reduse in tot ceea ce inseamna baze sportive. Vreau sa amintesc faptul ca la Botosani, o Sala Polivalenta a fost construita in 22 de ani, vreau sa spun ca un judet ca Botosaniul nu are inca un bazin de inot si exemplele pot continua. Un stadion, o sala polivalenta, un bazin de inot reprezinta locuri de recreere si de socializare. In conditiile in care se investeste foarte putin in infrastructura sportiva, fara gasirea unei solutii de gen parteneriat public privat, in care si nevoia comunitatii sa isi spuna cuvantul in coordonarea investitiilor catre anumite ramuri de sport, nu vom reusi sa trecem de acest obstacol pe care l-am transformat intr-un mare handicap in relatia cu partenerii nostri din alte tari.

Ce ar trebui facut?
Vedem ca in Elvetia ei nu incearca sa faca volei sau baschet de calitate. Elvetienii sunt consacrati prin sporturile de iarna. Ei isi accepta statutul de tara care, prin traditia zonei pe care o au, exceleaza in sporturile de iarna. Lucrul acesta consider ca ar trebui sa il introducem si in Romania si in primul rand in mentalitatea celor care conduc sportul romanesc. Trebuie sa intelegem ca fiecare regiune, are un potential catre anumite discipline. Nu trebuie ca Romania sa participe cu sportivi la toate disciplinele. Trebuie ca ceea ce facem, sa facem la nivel de performanta maxima.

Sportul de masa a fost uitat in ultima perioada...
Daca vorbim de sportul de masa, in primul rand cele trei ore de educatie fizica prevazute in legea invatamantului ar trebui sa se aplice si efectiv sa fie facute aceste ore. Sunt foarte multe unitati de invatamant din Romania unde aceste trei ore nu se fac. Un lucru bun este ca la clasele I-IV orele de educatie fizica sunt tinute de catre profesori specializati. Este un plus, dar in primul rand trebuie sa creem un sistem care sa atraga copii catre sport, incurajandu-i in primul rand pe ei si apoi pe parintii lor.

Dar multe scoli din Botosani nu au terenuri sau sali de sport...
Din punct de vedere al bazelor sportive, judetul Botosani sta destul de rau. Consider ca fiecare unitate de invatamant ar trebui sa aiba cate o sala de sport, indiferent ca este mai mare sau mai mica. De asemenea, in mediul rural, fiecare comuna ar trebui sa aiba un stadion in care sa isi sustina activitatile.

Se impune reinfiintarea Ministerului Sportului?
Partidul Democrat-Liberal are o propunere in programul de guvernare, care se refera la reinfiintarea Ministerului Sportului. Asta in primul rand pentru a reda demnitatea sportului si in al doilea rand datorita faptului ca o organizare a activitatii sportive sub umbrela unui minister, face ca si finantarea acestui domeniu sa fie mai mare. Infiintarea Ministerului Sportului este o prioritate nationala si este unul dintre punctele forte pe care Partidul Democrat - Liberal le-agandit pe acest domeniu si apoi avem o serie de programe pentru dezvoltarea bazelor sportive si sustinerea sportului atat de performanta cat si de masa. Nu putem rupe sportul de performanta de sportul de masa.

Exista o lege a sponsorizarii dar care nu prea incurajeaza agentii economici...
Legea sponsorizarii, in forma ei actuala, nu creaza niciun avantaj celui care sponsorizeaza. Un agent economic care vrea sa sponsorizeze activitatea sportiva sau culturala nu isi poate deduce decat o mica parte din profitul pe care il da la stat. In Turcia, cei care investesc in invatamant sau sanatate sunt scutiti de impozit pe sumele investite in aceste domenii. Asa ar trebui facut si in Romania si nu doar in sport ci si in celelalte domenii. Cred ca ar trebui armonizat tot ceea ce inseamna sistem legislativ cu legislatia europeana si daca acest lucru se va realiza intr-un timp cat mai scurt se vor vedea si rezultatele. In afara banilor care vin de la bugetul de stat, in momentul de fata vedem ca cei mai mari investitori in sport la ora actuala sunt primariile si Consiliile Locale, lucru care este deranjant. Nu sunt foarte multi investitori, tocmai datorita acestui vid legislativ care nu incurajeaza sustinerea activitatii sportive.

In cat timp va ajunge sportul romanesc la performantele de la Olimpiadele precedente?
Reorganizarea sistemului national sportiv e o problema de studiu pe o perioada indelungata de timp si e clar ca de undeva trebuie inceput. Eu cred ca 1 ianuarie 2009 va fi un moment de meditatie pentru toti cei care sunt implicati in activitatea sportiva, inclusiv Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Olimpic Sportiv Roman si inclusiv Ministerul Educatiei. Toti acesti actori de pe scena sportiva trebuie sa isi armonizeze si sa isi compatibilizeze strategiile inspre o normalizare a situatiei. Este exclusa varianta dublei legitimari in Uniunea Europeana, dar la noi mai exista asa ceva. O finantare pe sportiv, o finantare a performantei si nu a non-valorilor.

Botosaniul are campioni olimpici la canotaj, dar nu are o baza de canotaj...
Faptul ca in Botosani prima barca de canotaj a venit in 2002, iar pana la acea data Botosaniul a avut foarte multi campioni olimpici, arata ca ar trebui sa acceptam ca Botosaniul sa reprezinte doar o zona foarte buna de selectie pentru canotaj. Evident ca ne-am dori cu totii sa infiintam o baza de canotaj, dar asta inseamna vointa tuturor factorilor implicati si, in primul rand, a celor de la Federatia Romana de Canotaj. La Iasi exista o baza destul de buna de canotaj si este putin probabil sa se infiinteze inca o baza la Botosani. Eu consider ca la Botosani ar fi trebuit amenajata aceasta baza tocmai prin prisma faptului ca de aici au plecat foarte multi campioni.

Cand va mai avea Botosaniul un sportiv la Jocurile Olimpice?
Eu sper ca luptatorul Alin Alexuc, care desi este junior a cucerit titlul de campion national la seniori, sa fie cooptat in lotul Romaniei care va participa la urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice. Este un talent, l-am sustinut si il voi sustine in continuare. Este un exemplu pe care il dau si am incredere ca va confirma inclusiv la Jocurile Olimpice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prima ședință de Coaliție, după învestirea Guvernului. Se discută tăierile care urmează să fie făcute de la 1 ianuarie!

astăzi, 13:56

Șeful Executivului discuta cu actualul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, dar și cu fostul ministru, Marcle Boloș, despre măsurile care urmează să fie prinse în Ordonanța „tren...

Ce salariu cere golgheterul care l-a refuzat pe Iftime, alte 3 echipe îl vor!

astăzi, 13:14

Transferat în vară de la FC Botoșani pentru 250.000 de euro, fotbalistul a semnat un contract valabil până la 31 decembrie cu sud-coreenii, care nu va fi prelungit. Sebastian Mailat ...

Cod Galben de precipitații mixte în județul Botoșani, se va depune și polei!

astăzi, 12:00

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod Galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 14:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Localită...