Cel mai mare vis al jucatorilor de la noi este sa mergem macar in excursie la Roma

Antrenorul principal al formatiei AS Roma, gruparea de Liga a IV-a ce poarta numele celebrei echipe italiene, isi propune pentru acest sezon castigarea campionatului, participarea la baraj si promovarea in liga a III-a. 
 
Ce isi propune AS Roma?
Este o echipa de liga a IV-a, dar sunt niste oameni inimosi, o comuna marica, cu dorinta sa joace in liga a III-a. Mai sunt multe lucruri de pus la punct, s-a inceput constructia unui nou stadion si incercam treptat, treptat sa ne ridicam. Am pornit anul trecut printr-o fuziune cu echipa armatei, a domnului profesor Cucu. Era o echipa tinerica, in formare, lua bataie acasa, lua bataie si prin deplasare. Ulterior, ne-am mai adus niste jucatori, ne-am imbunatatit lotul si am incercat sa fim cat mai in fata. Am perindat tot judetul asta ca sa aducem jucatori, dar nivelul lor de pregatire si valoarea lor nu corespunde cerintelor ligii a III-a. Atunci am fost nevoiti sa aducem jucatori de pe la Suceava.

Cum este campionatul judetean comparativ cu liga a III-a?
E acelasi nivel. Nu e mare diferenta. La divizia C cheltuielile sunt mai mari. Doar atat. Fata de anii din urma eu zic ca este un regres. Am vazut mai multe meciuri si pot spune ca a scazut calitatea fotbalului.

E greu de antrenat o echipa ca AS Roma?
Am mai vorbit de asta. AS Roma de Botosani are norocul de a purta numele echipei din capitala Italiei.

Ati incercat vreo colaborare cu echipa italiana?
Eu cred ca cel mai mare vis al jucatorilor de la AS Roma este sa avem o potenta financiara sa mergem macar in excursie si sa-i vedem pe fratii nostri mai mari din Italia. Ar fi bine sa vada si patronii ce inseamna sportul de performanta. Noi suntem modesti, ne dam seama de realitate si dorim sa aducem bucurie locuitorilor comunei Roma.

Se mai arbitreaza cu sapa la spatele asistentului?
Cum sa nu. Am ultimul exemplu de la Saveni, meci intrerupt prin minutul 60 din cauza actiunilor huliganice. Asta este mentalitatea. Daca nu putem castiga in teren, dam cu bata, omoram arbitrul, adversarii. Peste tot este asa. La arbitru ii este frica. Apoi, in raportul de observare nu apare nimic si nu se ia nicio sanctiune impotriva arbitrilor. De ce? Daca ii da afara pe astia, cine mai arbitreaza? Atunci ne complacem in mocirla asta.

Se mai fac transferuri pe doua mingi?
Sigur. Se fac in continuare. Acum apare in actele de transfer ca un jucator nu are dreptul sa joace in meciul cutare, lucruri care nu sunt prevazute nici in regulamentele FRF, FIFA sau UEFA. Sunt multi jucatori care vin imprumutati de la o echipa cu care nu au nici un contract de baza, dar ii impune sa nu joace in meciul direct. Joci cu Avantul Rogojesti si ei au opt oameni sau cu Dorohoiul care vin cu sase jucatori si mai joaca si antrenorul si organizatorul ca sa fie peste sapte si sa se dea drumul la joc. Sau vii cu jucatori care nu sunt legitimati. Prin modul asta de gandire incurajam infractionalitatea. Unul poate sa faca o crima intr-un loc si apare in teren la Albesti. Daca unul care nu e legitimat si bate arbitrul, pe cine sanctionez?  Noi suntem la nivel de amatori. La Roma noi avem contracte cu jucatorii si suntem un fel semiprofesionisti, dar, din pacate, suntem singura echipa din campionatul judetean care a facut contracte. Ar trebui un campionat alcatuit din opt echipe, care au potenta financiara si sa depuna la inceputul campionatul 1 miliard la AJF si sa se faca tur-retur in iarna si tur - retur in primavara si un play-off intre primele patru.

Va doriti sa scapati de campionatul judetean?
Eu imi doresc sa scap de campionatul judetean si de multe ori ma bate gandul sa abandonez. Sunt lucruri murdare, sunt lucruri ieftine, sunt solduri la fotbal, care nu au ce cauta. Sunt niste interese mici care duc la patimi mari. Te face varza unul care nici nu te cunoaste. E nascut de cativa anisori si da intr-unul de 60 de ani.

De ce atata patima?
Patima este datorita saraciei, invidiei. La AS Roma sunt mai multi bani decat la alte echipe din campionatul judetean si iti da la picioare, la arbitru ii este frica sau este influentat din alte parti. Nu arbitreaza corect si mergem inainte.

In felul acesta, mai sunt oameni dispusi sa investeasca in fotbal?
Multi din oamenii care apar in lumea fotbalului cauta un fel de pubicitate mascata. Stau in lumea fotbalului dupa cati bani au. Si-au facut publicitate si dintr-o data nu le mai place fotbalul. Nu au fotbalul in sange si sa dea banii din placerea pentru a face ceva.

Cum vedeti viitorul fotbalului romanesc?
Fata de tarile cu care ne batem noi pe plan european si mondial, Romania este in urma tare in ceea ce priveste infrastructura. Profesorii de la scolile sportive fac minuni. Din nimic mai scoti cate ceva. Luam exemplul echipei fanion a judetului. Unde se pregatesc acesti copii? Ce baza materiala au ei? Conditii de refacere, o masa... De asta se ajunge la lipsa din teren a unui junior localnic. Asta duce la cheltuieli suplimentare pentru patronat. Din fericire, in Romania mai sunt antrenori tineri dornici sa faca performanta si in capul listei l-as pune pe Dan Petrescu. In viitor va fi un nume mare. El face fotbalul intr-o comuna. Urziceniul e trei case si doua biserici. Fugi mai repede si dai de lanul de porumb. Daca ai un patron cu potenta financiara se poate face fotbal, indiferent de unde esti.

Unde va ajunge fotbalul romanesc?
Daca Steaua face meci nul acasa cu Buzau, daca Lacatus este demis dupa un meci pierdut in fata unei echipe franceze care are noua terenuri de antrenamente, din care patru cu instalatie de nocturna. Am fost acolo si am vazut structura organizatorica a clubului. Au in jur de 20-30 de grupe de copii, de la aia cu ochelari ca borcanele si pana la cei care ajung sa joace la prima echipa. Francezii aveau jucatori de 30-40 de milioane de euro, iar Lacatur avea de un milion de euro. A facut si el ce a putut. Atat aluat a avut, atata cozonac a iesit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
10

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
17

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
953

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...