Ministerul Educatiei a gasit solutia pentru relaxarea programului scolar: Mai putine ore de sport!

Ministerul Educatiei a finalizat ieri planurile-cadru pentru liceu. Vestea buna pentru liceeni este ca noile planuri pun in aplicare intentia si promisiunea ministrului Ecaterina Andronescu de a reduce numarul de ore pe saptamana.

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Doina Pana, a declarat, ieri, ca luni seara MEC urma sa posteze pe site-ul edu.ro noile planuri-cadru pentru liceu.

Se propune astfel ca pentru clasele IX-XII orarul sa se reduca in medie cu 3 ore pe saptamana. Orele de curs taiate in noua formula vor fi cele de sport, a doua limba straina si o ora din cadrul orelor de cultura de specialitate.

Nu am umblat la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun (n.n. – trunchiul comun inseamna disciplinele obligatorii pentru un anumit profil si specializare), ci doar la profilurile vocational si tehnologic (profesional si tehnic), unde am scos orele de sport si a doua limba straina din grupul orelor din curriculum la dispozitia scolii (CDS) sau din curriculum la dispozitia comunitatii locale (CDL). Sunt insa si specializari la care am lasat si peste 30 de ore, la clasele de balet, coregrafie sau sport, fiindca aceste ore nu solicita in mod deosebit intelectul", spune Doina Popa.

30 de ore pe saptamana – cifra limita a MEC

Intentia laudabila a MEC este totusi intr-o oarecare contradictie cu situatia actuala a numarului de ore pe saptamana, care in curriculul actual cuprinde un numar de ore minim si maxim. Invatamantul nostru preuniversitar sufera insa de o disproportie serioasa intre numarul orelor din trunchiul comun si numarul orelor din curriculum la dispozitia scolii.

In tarile UE, raportul este in general intre 50-55-60% ore din trunchiul comun si 50-45-40% ore la dispozitia scolii. Curriculum la dispozitia scolii reprezinta in invatamantul obligatoriu european tocmai acea parte flexibila atat ca numar de ore saptamanal, cat si ca discipline scolare prin care sa se dezvolte aptitudinile si interesele educationale ale elevilor, ca sa se poata realiza o pregatire mai serioasa in aria curriculara ce-l intereseaza pe elev.

Franta, spre exemplu, are in trunchiul comun pentru liceu 6-7 discipline scolare, lasand la latitudinea conducerii scolii o plaja mare de optionale. In plus, la francezi, numarul orelor saptamanale este foarte flexibil, tocmai in functie de aceste optionale.

Responsabilii din Romania au restrans extrem de mult numarul orelor din CDS si, mai ales, n-am diversificat aproape deloc aria curriculara a disciplinelor. De regula, la orele de CDS se face aprofundarea unei discipline din trunchiul comun, ceea ce duce atat la supraincarcarea continutului de invatat, cat si la dezinteresul crescut al elevilor pentru scoala.

Ora de sport - prima taiata de pe lista

Decizia grupului de lucru din MEC, in privinta orelor de sport, intra din pacate in coliziune cu ultimele recomandari ale organismelor UE. Sportul este unul dintre punctele sensibile in curricula.

Parlamentul European a invitat tarile membre sa-i confere respectivei discipline un caracter obligatoriu in scoli si licee astfel incat elevii sa beneficieze saptamanal de cel putin trei ore de educatie fizica.

De ce sunt bune orele de sport

Unul dintre principalele beneficii ale sportului, atrage atentia Bruxellesul, este rolul important pentru sanatatea publica, in special in lupta impotriva obezitatii, boala ce afecteaza in prezent 21 de milioane de copii europeni. Trei milioane dintre acestia sunt elevi, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Sedentarismul combinat cu o alimentatie deficitara, bazata pe mancarea gen fast-food, face ca anual in Europa 85000 de copii sa devina obezi.

In Romania, o treime dintre copii devin obezi pana sa ajunga in bancile scolii, 70% dintre cei care au varste cuprinse intre trei si sase ani consumand legume si fructe doar de doua-trei ori pe saptamana. Riscurile pe care le implica obezitatea merg, de la diabet si afectiuni cardiace, pana la anumite tipuri de cancer.

Sase ore pe zi la liceu - orarul propus de Ministerul Sanatatii

Trei-patru ore in clasa pentru elevii din invatamantul primar, cel mult cinci ore de curs la gimnaziu si maximum sase ore la liceu, asa ar trebui sa arate orarul scolarilor in opinia Ministerului Sanatatii.

 Potrivit unui ordin propus anul trecut, elevii nu vor mai avea doua ore consecutive la aceeasi materie si nici nu vor mai sustine doua teze in aceeasi saptamana.

De asemenea, orele dedicate educatiei fizice ar urma sa fie intercalate celor teoretice, astfel incat sa nu mai fie programate la inceputul sau la finalul orarului.

Sindicatele nu stiu nimic despre reducerea orelor la liceu

Secretarul de stat Pana spune ca decizia ministerului nu va afecta cadrele didactice. Avem multi necalificati in invatamant si nu vor fi probleme majore cu profesorii care sa nu-si mai poata completa norma didactica“.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...