Lider la capitolul „sponsorizări și publicitate” în Liga 1, pe anul 2024, e FC Botoșani, cu nu mai puțin de 4,3 milioane de euro încasări. Nivelul e imens pentru media campionatului, e peste 4 ori cât UTA, triplu față de Oțelul, mai mult de dublu decât CFR și cu 70% în plus față de FCSB. Explicația, una surprinzătoare, e dată chiar de patronul Botoșaniului, Valeriu Iftime, în rândurile de mai jos.
21,35 de milioane de lei e cea mai mare sumă pe care un club de fotbal din Liga 1 a încasat-o din sponsorizări și publicitate pe anul 2024, conform rapoartelor fiscale pe care echipele le-au făcut publice.
Clubul din play-out raportează publicitate aproape dublă decât FCSB
Veniturile record însă nu sunt în dreptul vreunuia dintre cluburile de mare tradiție, FCSB, Dinamo, Rapid, Craiova, nici măcar în dreptul celorlalte două din play-off, CFR și U Cluj, dar nici în contul altor formații care au un bazin important de suporteri: UTA, Petrolul, Oțelul, Poli Iași.
Nu e vorba nici măcar de Sepsi, club care a dominat în anii trecuți acest capitol, beneficiind de aportul multor firme cu capital maghiar, direcționate strategic, chiar din Ungaria, pentru a susține clubul din Sf. Gheorghe.
Numele formației lider al sponsorizărilor e FC Botoșani, care în 2024 s-a salvat în mod miraculos de la retrogradare. Dar care e în vârful acestui clasament:
Topul echipelor, raportat la veniturile din sponsorizări și publicitate
-FC Botoșani 4.300.000
-U Craiova 3.450.000
-Rapid 3.400.000
-Farul 3.350.000
-U Cluj 3.000.000
-FCSB 2.550.000
-Sepsi 2.480.000
Sumele sunt exprimate în euro
Sponsorizarea-șoc e, de fapt, un paravan
Cum e posibil ca un club extrem de lipsit de atractivitate, din perspectiva imaginii și a anvergurii, să fie pe primul loc în topul sponsorizărilor? De fapt, e vorba despre o formă de finanțare, a propriului patron, care e, într-un fel, mascată sub titulatura de sponsorizare.
Explică însuși Valeriu Iftime, patronul clubului. „Sunt banii mei aceia. Banii firmelor mele. Am preferat să nu mai creditez clubul, așa cum se întâmplă în cazul altor echipe, cu patronii lor, ci să bag banii sub formă de sponsorizare. Din acest motiv suma e atât de mare la capitolul sponsorizări și publicitate“, a declarat Iftime pentru Golazo.ro.
De fapt, clubul a produs atât de puțini bani în 2024, încât a fost nevoie de o sumă foarte mare pentru a echilibra balanța clubului. S-a apelat la varianta mascată, de se ascunde sprijinul sub forma unor sponsorizări din partea firmelor patronului.
Iftime susține că nu adoptă metoda la care apelează Becali, Varga și Rotaru, care atunci când ajută clubul financiar, o fac creditând, iar creanța pe care o dețin apare oficial în balanța contabilă.
Totuși, raportul financiar al celor de la FC Botoșani arată că la 31 decembrie 2024, datoria clubului către societăți din cadrul grupului, adică către firmele controlate de Iftime, trecea de 5,5 milioane de euro.
Datoria totală a societății pe care rulează clubul de fotbal e de 7,5 milioane, restul de 2 milioane de euro fiind către terți, jumătate din sumă ea datorie către autoritățile fiscale.
Iftime, afaceri de peste 200 de milioane de euro în 2023
Patronul Botoșaniului e un om de afaceri căruia business-urile i-au mers foarte bine în ultimii ani.
Dacă în 2013 era creditat cu o avere de 12-13 milioane de euro, pe parcursul anului 2023, firmele pe care le deține sau în care e acționar au rulat peste 200 de milioane de euro.
Cele mai importante: Elsaco, cu venituri de aproape 90 de milioane de euro, firmă în domeniul lucrărilor de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide, dar și Vestra Industry, cu încasări de peste 70 de milioane de euro, care e societate în domeniul comerțului cu ridicata a altor mașini și echipamente.
În vara lui 2024, Iftime a câștigat președinția Consiliului Județean la Botoșani. El a fost pentru o vreme și vicepreședinte PNL, imediat după instalarea lui Ilie Bolojan ca șef al partidului.