Cătălin Buhăianu: `Vina nu pleacă de la sportivi ci de la cei care pregătesc sportivii şi de la cei care coordonează activitatea sportivă`

Cătălin Buhăianu: `Vina nu pleacă de la sportivi ci de la cei care pregătesc sportivii şi de la cei care coordonează activitatea sportivă`

Deputatul Cătălin Buhăianu, conducătorul clubului Pro Volei susţine că în maxim doi Botoşaniul va avea o echipă de volei în prima divizie. Deşi Pro Volei Botoşani are pentru următorul sezon un buget foarte mare, ofic

În ce stadiu se află echipa Pro Volei în momentul de faţă?

Echipă se antrenează în sală de o săptămână jumătate. A fost plecată într-un stagiu de pregătire în Grecia, au urmat zece zile de antrenamente în Botoşani şi astăzi dimineaţă (n.r. ieri) a plecat în cantonament la Vatra Dornei, unde se va pune accent pe pregătirea fizică. Lotul este aproape complet, dar încă mai încercăm să achiziţionăm două-trei jucătoare.

Ce achiziţii s-au făcut? 

În primul rând am reuşit să păstrăm două jucătoare, una de la Focşani, Romina Roman şi Florentina Ştefănescu de la Iaşi. În plus am adus o fată de la Galaţi şi două junioare de la Brăila. Mai avem o ridicătoare pe care nu am putut conta anul trecut deoarece a fost accidentată la genunchi. Cu seriozitate, cu omogenitatea lotului şi cu faptul că nu s-au făcut schimbări majore în construcţia echipei, sperăm să avem un parcurs bun în acest sezon.

De ce aţi achiziţionat junioare de la Brăila?

Noi avem şi două junioare de la Clubul Sportiv Şcolar, în baza colaborării pe care o avem, ele făcând parte din lotul care a fost deplasat în cantonament şi încercăm să fie o apropiere de junioarele de la CSS şi să existe o motivaţie mai mare. Le-am adus pe cele două junioare de la Brăila, deoarece noi ne propunem să construim o echipă de perspectivă. În acelaşi timp, ne dorim să punem accent mult mai mare pe junioarele din Botoşani, astfel încât să nu mai im nevoiţi să aducem jucătoare din altă parte. Obiectivul nostru este promovarea în divizia A, în maxim doi ani. La momentul acesta este foarte greu să convingi o jucătoare să vină la Botoşani şi acesta a fost cel mai mare impediment, chiar dacă nu banii au fost o problemă. Lucrul acesta pe de o parte este deranjat, iar pe de altă parte ne face să gândim o strategie de a crea în primul rând de a crea un brand la Botoşani şi apoi după ce vom scoate un produs pe piaţă, vom atrage jucători de valoare mult mai uşor. Infrastructură există, sala polivalentă este terminată în proporţie de 99% şi chiar astăzi am avut o discuţie cu domnul primar care mi-a dat asigurări că meciurile de acasă le vom desfăşura în sala polivalentă.  

De ce multe jucătoare refuză să vină la Botoşani?

Cred că din acelaşi motiv din care un jucător de la Botoşani nu este foarte încântat să joace la Giurgiu sau la Tulcea. La acest nivel, nu putem vorbi încă de profesionism. În momentul în care eşti jucător profesionist te duci şi joci oriunde pentru a câştiga un ban. Deocamdată suntem un club semiprofesionist. De anul trecut voleiul a fost declarat sport profesionist, dar ţinând cont de bugetul şi de istoricul clubului Pro Volei suntem în faza în care construim, clubul, imaginea clubului şi echipa. Nu este uşor să construieşti o echipă care să promoveze în divizia A şi care să nu retrogradeze în anul următor. Au fost multe echipe care au investit sume foarte mari de bani, au promovat iar după un an au retrogradat. Noi când vom reuşi să promovăm, cu acelaşi lot de jucătoare, plus două-trei transferuri, ne vom menţine în prima ligă. Refuz strategia de a promova imediat după care să ne trezim că nu avem lot de jucătoare cu care să ne menţinem. Botoşaniul merită să aibă o echipă în divizia A, dar o echipă care să rămână în elita voleiului românesc cel puţin opt-zece ani.

Pe ce buget se va baza Pro Volei în următorul campionat?

Pentru acest an ne bazăm pe un buget de circa 2,5 miliarde de lei vechi, din care 1,5 miliarde reprezintă fonduri obţinute de la Consiliul Local printr-un proiect depus la începutul anului. Mulţumesc executivului primăriei şi Consiliului Local care ne-au acordat încredere şi ne dă speranţe pentru anul viitor că vom putea obţine o sumă mai mare, mai ales că obiectivul va fi clar promovarea în divizia A. Este clar că fără o susţinere financiară nu putem gândi o performanţă sportivă. Eu am spus că nu o să renunţ la visul de a promova această echipă în primul eşalon valoric.

Care va fi obiectivul pentru acest sezon?

Ne-am propus pentru acest sezon să ne clasăm pe unul din primele două locuri în serie după care în faza a doua a campionatului să ne calificăm la turneul final de baraj.

Există o problemă a sportului în Botoşani la nivel de seniori?

Nu ascund faptul că am avut discuţii cu conducerea Clubului Sportiv Botoşani, cu domnul director Andrei Amos şi i-am făcut o ofertă tentantă care îl avantaja în acel moment, să facem o colaborare în dorinţa noastră de a preda o parte din plus unui club particular. Eu i-am propus ca în primă fază să înfiinţeze o secţie de volei pentru a ne putea degreva de cheltuielile legate de plata salariului unui antrenor, urmând ca noi să venim cu jucătoarele, cu infrastructura şi cu bugetul. De doi ani de zile am discutat dar lucrurile au rămas la stadiul de discuţie şi am întâmpinat o reticenţă dată de faptul că s-au speriat de dimensiunea cheltuielilor unui club de senior. La sporturi individuale nu este o problemă chiar aşa de mare.

Dar există probleme şi la sporturile individuale...

La această oră nu există interes din partea nimănui în a încerca o activitate sportivă la nivel de seniori, din simplul motiv că sportul la nivel de seniori implică nişte costuri financiare uriaşe. Este mult mai uşor să obţii un rezultat la nivel de copii şi juniori, pe care îl prezinţi imediat ca realizare şi îţi acoperi activitatea pe un an de zile, printr-o prezenţă la o Balcaniadă sau printr-un grand prix. Nu am fost şi nu am să fiu niciodată adeptul născocirii unor ramuri sportive cum ar fi lupte fete, box fete. În loc ne perfecţionăm în ceea ce ştim noi mai bine să facem, datorită slăbiciunii sistemului preferăm să inventăm alte sporturi sau să ne reprofilăm pe acele sporturi unde rezultatele vin imediat. Am apreciat iniţiativa Clubului Sportiv, de înfiinţare a secţiei de haltere, dar nu am fost de acord cu transferarea campionului de la Oradea la Botoşani deoarece nu am dublat numărul de medalii ci le-am transferat dintr-un judeţ în celălalt. Este adevărat că activitatea celor de la haltere este pe un făgaş bun, dar Botoşaniul nu a avut şi nu cred că va avea tradiţie în haltere.

Ce trebuie făcut?

Noi am avut tradiţie în lupte, în atletism şi în canotaj. Botoşaniul se poate spune că este un judeţ al canotajului, care a dat sportive ce au cucerit medalii de aur la Campionate Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, până acum doi ani de zile, nu a avut nici măcar o barcă în care canotorii să se antreneze. Aici intervine şi falsa punctare a acelor cluburi care merg cu dublă legitimare. Se antrenează cu antrenorul X dar observăm că avem antrenori emeriţi la Botoşani. Trebuie să recunoaştem că Botoşaniul reprezintă o zonă foarte bună de selecţie pentru anumite ramuri sportive şi trebuie să ne axăm pe acestea, nu să inventăm alte ramuri de sport. De asemenea, trebuie să recunoaştem că la nivel de judeţ, până la această oră infrastructura nu a fost un punct forte. Nu avem nicio situaţie economică, ca şi judeţ, de aşa natură ca să putem gândi dezvoltarea sportului indiferent de ramura lui, la nivel de seniori, deoarece cheltuielile sunt mari. Suferim încă la nivel de infrastructură şi cel mai grav marea majoritatea a celor care lucrează în sistem suferă la capitolul mentalitate. Vina nu pleacă de la sportivi ci de la cei care pregătesc sportivii şi de la cei care coordonează activitatea sportivă. (Răzvan Sauciuc)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...