Zi de naștere sărbătorită prin lansarea unei campanii pentru dotarea Maternității (video)

Zi de naștere sărbătorită prin lansarea unei campanii pentru dotarea Maternității (video)

Un cunoscut fotograf a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea Maternității din Botoșani, celebrând, în acest mod, ziua sa de naștere. Donațiile vor fi îndreptate spre achiziționarea de echipamente și dispozitive medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur.

Cristian Timofte a inițiat campania prin intermediul organizației „Salvați copiii” și al platformei „Galantom”, dedicată carității.

Anul acesta, vreau să donez banii de ziua mea pentru cumpărarea de echipament absolut necesar micuților născuți prematur și vreau să va alăturați și voi acestei inițiative în număr cât mai mare pentru a ne fi cât mai ușor să atingem obiectivul propus. Nu trebuie să fii părinte că să înțelegi speranța dată altor părinți și acestor micuțe suflete și poți ajută ușor, fie că ești în țară sau chiar peste hotare”, este mesajul lui Cristian Timofte.

El a vizitat Secția de Neonatologie a Maternității pentru a face cunoscute nevoile materiale ale departamentului sanitar unde sunt tratați, anual, sute de copii născuți înainte de termen.

„Noi încercăm aici, pe Secția de Neonatologie, care este o secție scumpă, să spunem așa, încercăm să ajutăm natura. Copiii se nasc două-trei luni mai devreme și, atunci, trebuie să suplinim ceva natural: burtica mamei. Tot ceea ce folosim pentru nou-născuți (...) înseamnă dotări în plus pentru o secție și bani în plus. În permanență, lucrurile se schimbă în neonatologie. Copiii pe care îi salvăm sunt din ce în ce mai mici. Asta înseamnă și investiții suplimentare. Un incubator pe care îl avem, care funcționează în Maternitate din 1998, nu mai face aceeași treabă pentru copiii de acum. Este nevoie în permanență de incubator, de ventilație mecanică, de fototerapie de ultimă generație. Copiii își cer dreptul la supraviețuire. Ne dorim să avem la Botoșani tehnologie ca în țările avansate. Sunt nașteri premature cu copii mai speciali. Dacă ne uitam înainte la copii născuți prematur de 1500 de grame, acum vedem copii de 500-800 de grame, care pot supraviețui și au nevoie de îngrijire. Aparatura este alta”, a explicat medicul Carmen Zaboloteanu, coordonatorul secției.

În anul 2020, în Maternitatea din Botoșani au fost aduși pe lume, înainte de termen, peste 200 de copii, dintre care circa 80% au necesitat ventilație mecanică pentru a supraviețui. Potrivit cadrelor medicale, din totalul de nașteri, prematurii reprezintă aproximativ 10%.

Pagina unde se pot face donații poate fi accesată AICI.

 

Spune-ne opinia ta