Data de 16 decembrie reprezintă o zi foarte importantă atât în ceea ce privește activitatea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) „Nicolae Iorga” din Botoșani, cât și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale asigurate botoșănenilor, întrucât, în urmă cu zece ani, a fost operaționalizat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), transmite instituția.
SMURD Botoșani și-a început activitatea cu două echipaje de prim ajutor la nivelul Detașamentelor de Pompieri din Botoșani și din Dorohoi.
„Cele două ambulanţe SMURD erau deservite de 30 de subofiţeri operativi – paramedici, pregătiţi prin cursuri teoretice şi stagii de practică în acordarea primului ajutor medical şi asistenţă medicală prespitalicească. Pentru a răspunde cât mai operativ și eficient solicitărilor cetățenilor din toate localitățile județului, doi ani mai târziu, mai exact pe 9 mai 2012, în judeţul Botoşani au fost deschise alte două substaţii SMURD, la Săveni şi Ştefăneşti. Începând cu data de 17 septembrie 2013, a fost operaţionalizat și echipajul de terapie intensivă mobilă TIM”, explică ofițerul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoșani.
La zece ani de la operaţionalizarea SMURD la Botoşani, IJSU execută misiunile cu opt autospeciale SMURD, șase de tip B2, una terapie intensivă tip C1 și una de transport personal și victime multiple, încadrate cu nouă medici, 18 asistenţi medicali din cadrul Unității de Primire Urgențe şi 203 pompieri – paramedici, arată sursa citată.
„Echipajele SMURD Botoșani au avut primele misiuni imediat după operaționalizare, fiind solicitate pentru a acorda primul ajutor unui bărbat de 76 ani, care suferea de insuficiență respiratorie, și pentru a transporta la spital o tânără de 24 de ani, care avea un deget tăiat. De atunci și până în prezent, timp de un deceniu, medicii, asistenții medicali și paramedicii au executat peste 47.000 de misiuni în slujba vieții”, relatează Lupu.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit, de regulă, pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de critică: inconștiență, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.
Anul acesta, în luna aprilie, paramedicii botoșăneni au fost alături de colegii lor din Suceava, având în vedere deficitul de personal de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, determinat de infectarea cu noul Coronavirus SARS CoV 2.
Echipajul SMURD Botoșani a participat la 68 de misiuni pe teritoriul județului Suceava.
„Parcursul celor zece de ani de activitate SMURD în slujba botoșănenilor este înnobilat de rezultatele obținute, profesionalismul și implicarea dovedite în toate misiunile încredințate și materializate în atingerea celui mai înalt obiectiv: salvarea de vieți.
Efortul şi rezultatele muncii lor sunt preţuite de concetățeni, apreciate în societate și, în egală măsură, în cadrul instituției. Comanda inspectoratului le mulțumește tuturor, deopotriva, medici, asistenți și paramedici, iar pe viitor să dovedească aceeaşi seriozitate şi profesionalism în tot ce fac și să rămână aceeași familie frumoasă, gata oricând să facă diferența dintre viață și moarte.
Felicitări pentru munca desfăşurată, alături de respectul şi aprecierea binemeritate, multă sănătate, liniște şi împliniri în plan profesional și personal. La mulți ani, SMURD Botoșani!”, este mesajul IJSU.