VIDEO: „Tipografic majuscul”, premieră de gală la Botoșani. Un tânăr actor, absolvent al „Laurianului”, este invitatul special

VIDEO: „Tipografic majuscul”, premieră de gală la Botoșani. Un tânăr actor, absolvent al „Laurianului”, este invitatul special

„Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, în regia lui Radu Jude va avea premiera de gală joi, 13 februarie a.c., de la ora 20:30, la Cine Globe din Uvertura Mall din Botoșani.

Evenimentul se va desfășura în prezența actorului Șerban Lazarovici, absolvent al Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani. Cu o experiență acumulată ca membru al trupei Drama Club, Șerban Lazarovici își face debutul pe marile ecrane intepretând rolul adolescentului Mugur Călinescu.

După premiera de la Botoșani, filmul „Tipografic Majuscul”, regizat de Radu Jude va avea premiera internațională în secțiunea FORUM a Festivalului de Film de la Berlin.

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie - 1 martie 2020. „Tipografic Majuscul” va rula în cinematografele din România din 21 februarie 2020.

Filmul puneîn legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului botoșănean Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp. 

Din distribuția celui de-al șaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Șerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareș Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuță, Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude și Gianina Cărbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie și Dorin Negrău de costume. Producător este Ada Solomon.

„Tipografic Majuscul” este o producție microFILM în coproducție cu Televiziunea Română și Hi Film Productions. Cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în asociere cu nomada.solo, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, MediaCom, Zenith Media Communications. Vânzări internaționale Best Friend Forever, distribuit în cinematografe de Hi Film Productions.

Secțiunea Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe inovație sau experiment. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineaști ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet și Jean-Marie Straub, Aki Kaurismäki, etc.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițista Simona Elena Șuhan a înființat o asociație umanitară după numele ei

astăzi, 15:36
102

Polițista de frontieră din Botoșani, care a ajuns cunoscută la nivel național datorită implicării sale în cazurile umanitare, și-a făcut asociație cu scop caritabil. La un an și două...

O femeie din Vaslui este cea mai tânără bunică din lume, la 23 de ani

astăzi, 15:18
1080

Rifca Stănescu, o femeie din judeţul Vaslui, a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale, după ce a devenit cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani. Tânăr...

Trofeul Festivalului „Mărțișor Dorohoian” merge la Cravoia. Clasamentul câștigătorilor

astăzi, 15:06
104

Seara zilei de 6 martie a început cu discursul primarului municipiului Dorohoi care și-a exprimat încântarea pentru vizionarea unui concurs în care talentul a fost la cot...