Singurul lăcaș de cult din România și din lume, pentru creștinii ortodocși și catolici, se află la doar 55 de kilometri de Botoșani, în comuna Hilișeu-Crișan. Catapeteasma, cu șapte rânduri de icoane dar și cu icoana praznicală ferecată în argint care înfățișează Adormirea Maicii Domnului, datează de peste două secole, de la ctitorirea lăcașului de cult.
„Biserica, în momentul construirii, a fost gândită ca o biserică a familiei boierești. A fost construită în spatele conacului boieresc, conac care nu se mai păstrează, din păcate, astăzi. A fost dărâmat în timpul comunismului. Inițial s-a construit doar biserica ortodoxă din lemn, foarte mare pentru o biserică din lemn, iar 30 de ani mai târziu a fost adăugat și zidul exterior cu clopotniță în stilul catolic”, a declarat, pentru TVR Iași, preotul bisericii, Iulian Barabasa.
În istoria sa de peste 200 de ani, Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Hilișeu-Crișan nu a suferit nicio reparație capitală. Acum, aceasta are nevoie mai mult decât oricând, de o intervenție, în special la clopotnița și la zidul care susține statuile apostolilor.
Primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, susține că reabilitarea acestui monument istoric ar costa aproximativ 1,5 milioane de euro, bani de care bugetul local nu dispune. Administrația locală ar fi fost interesată să obțină finanțare europeană dar proiectul nu a fost eligibil.
„Prin Compania Națională de Investiții (CNI), având în vedere alunecările de teren care se manifestă în zonă, am încercat să convingem investitorul să dea bani pentru acțiuni în regim de urgență. Dacă nu vom interveni, acest „diamant neșlefuit” riscă să se piardă”, a declarat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia.
Biserica este deschisă doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujește la biserica mare din localitate.