Tradițiile românilor: 6 decembrie, Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

Tradițiile românilor: 6 decembrie, Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

În calendarul creștin-ortodox 2020, duminică, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care nu au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

Legenda lui Moș Nicolae ne spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.  Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace.

Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

Moare în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Potrivit crestin-ortodox.ro, a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor.

În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Povestea nuielușei lui Moș Nicolae a devenit celebră în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești.

Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului. De aici a rămas în tradiție ca acelor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.

Tradiţia spune că nuieluşa trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Pe 6 decembrie, peste 750.000 de români își aniversează onomastica, purtând numele Nicolae, Nicoleta sau alte derivate.

Cui trebuie să zicem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae: Nicolae;  Niculai sau Neculai;  Nicuşor;  Niculae;  Nicu;  Nicolaie;  Niculaie; Nicola Nicoleta;  Niculina sau Nicolina; Niculiţa sau Neculiţa;  Nicole sau Nikole;  Nicola sau Nikola;  Neculina sau Necolina.

Redacția Știri.Botoșani.ro urează tuturor celor care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică un sincer și călduros La mulți ani!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
15

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
40

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
36

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...