Tradițiile românilor: 27 decembrie, Sărbătoarea Sfântului Ștefan

Pe data de 27 decembrie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ștefan. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și are o mare însemnătate pentru români.

Sfântul Ștefan este sărbătorit imediat după Crăciun, mai exact în a treia zi după Nașterea lui Iisus Hristos, pe data de 27 decembrie. 

Acesta este considerat ca fiind primul martir și diacon al Bisericii. Sfântul Ștefan este cel ales pentru a-i conduce pe diaconi, motiv pentru care el este numit și Arhidiacon.

Sfântul Ștefan a dus mai departe învățăturile lui Hristos și încerca să îi convingă și pe ceilalți să se convertească la creștinism. Pentru că susținea învățăturile lui Iisus Hristos, Sfântul Ștefan a fost remarcat de farisei. Aceștia l-au dus în fața Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu.

După ce a fost judecat de Caiafa, Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat și a fost condamnat la moarte prin lapidare. După ce a aflat sentința, Sfântul Ștefan le-a spus tuturor celor prezenți: “Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu’, potrivit calendarulortodox.ro.  Imediat după ce a rostit aceste cuvinte, Sfântul Ștefan a fost scos afară și omorât, el devind primul martir care a fost ucis pentru credința sa.

În funcție de fiecare zonă a țării, oamenii respectă anumite tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie, ziua în care este sărbătorit Sfântul Ștefan.

În tradiția populară se spune că în ziua de Sfântul Ștefan trebuie ca în fiecare locuință să existe o icoană cu chipul acestuia. Aceasta icoană îi ajută pe cei care au probleme de sănătate să se vindece mai repede, iar pe cei care sunt în conflict de multă vreme cu anumite persoane să își găsească liniștea și să își rezolve problemele.

În Muntenia, gospodinele obișnuiesc să gătească un fel de cozonaci, în formă rotundă și care poartă denumirea de “Pâinicile lui Ștefan”. Aceste pâinici amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan și după ce au fost preparate, ele sunt duse la biserică, sunt sfințite de preot și apoi sunt date de pomană persoanelor nevoiașe.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...