Sfânta mărita si cinstita Mare Mucenița Ecaterina este prăznuita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 25 noiembrie. Ecaterina s-a născut in Alexandria, fiind fiica guvernatorului provinciei egiptene, Contas pe vremea împăratului Maximinus, pătimind pentru Dumnezeu in anul 305. Slavii o prăznuiesc pe sfânta pe 24 noiembrie, in timp ce grecii, arabii si romanii o cinstesc o zi mai târziu.
Sfânta Mucenița Ecaterina a trăit in timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Datorita frumuseții si înțelepciunii sale, însuși împăratul Maximian își dorea sa-i devina soție.
Ecaterina ajunsese sa creadă ca niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual si din aceasta cauza refuza sa se căsătoreasca. Acesta este motivul pentru care mama sa decide sa o duca la un părinte duhovnicesc din afara cetății, ca sa o ajute sa întâlnească un tânăr care sa-i devina soț. Părintele ii va vorbi de Hristos si ii va dărui o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brațe.
După aceasta întâlnire, Sfânta Mucenița Ecaterina are doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brațe. Însă pentru ca nu era creștina, nu reușește sa vadă fata Mântuitorului. Acest lucru ii descoperă deșertăciunea cunoștințelor si alege sa primească Sfântul Botez.
In a doua vedenie i se descoperă Hristos, care ii dăruiește un inel de logodna, spunând-i: "Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si veșnica, deci sa păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primești nicidecum alt mire pământesc". Ecaterina rămâne uimita când vede in următoarea zi inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viată sa se schimba radical.
Precizam ca in acea vreme creștinii care refuzau sa jertfească idolilor erau uciși. Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși cei care credeau in Hristos, merge la împăratul Maximian si ii spune ca închinarea la idoli este o deșertăciune.
Este dusa in fata unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria sa o determine sa se închine zeilor. Ecaterina condamna cultul si miturile păgâne, înfrunta in discuții publice pe înțelepții vremii si reușește sa-i aducă la adevărata credința pe filosofii care o judecau.
După mai multe încercări nereușite de a o face pe Ecaterina sa lepede credința in Hristos, este supusa chinurilor, ca in cele din urma sa fie zdrobita de fiarele ascuțite a patru roti (de aici si reprezentarea in icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând in mana o roata). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata. Potrivit Tradiției, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte.
Trupul ei a fost luat de către îngeri si dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste in mânăstirea de la poalele muntelui Sinai.
Tradiția spune ca in anul 337, sfânta împărăteasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care s-a aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, împăratul Iustinian a transformat sanctuarul într-o manastire-fortareata, in secolul al Vl-lea.
Toții cei care ajung sa se închini moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc in dar un inel, in cinstea celui pe care Hristos l-a dăruita Sfintei Mucenițe.
Sfânta Ecaterina, protectoarea intelectualilor
Avânda in vedere vasta ei cultura, cu care a câștigata confruntarea cu cei mai mari invitați ai Imperiului Roman din timpul sau, Sfânta Mare Mucenița Ecaterina este îndeobște cunoscuta ca protectoare a intelectualilor. Ei ne putem închina la mănăstirea care ii poarta numele din mijlocul Desertului Sinai (Egipt) – acolo unde se afla mana si capul Sfintei Mare Mucenițe – in București, la Biserica Sf. Ecaterina, paraclis universitar, de pe Strada Sf. Ecaterina. În Botoșani, cea mai nouă biserică, construită în cartierul ANL Bucovina, se află sub ocrotirea Sfintei Ecaterina.