Sărbătoare mare! Astăzi este cinstit Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Anual, pe 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Andrei, considerat și ocrotitorul românilor.

Potrivit antena3.ro, Sfântul Andrei a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia, de aceea a primit între apostoli supranumele de „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-și trăiască viața în feciorie.

 

Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar în momentul în care Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate și Îl urmează pe Mântuitorul.

După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice.

Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia și Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia.

Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96).

Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României“.

Din anul 2001, ziua cinstirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Capul Sfântului Andrei este prezent în Patras, iar părți din trupul său sunt prezente în întreaga lume creștină.

Menționăm că Fruntea Sfântului Apostol Andrei este prezentă în Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped.

În România există mai multe sfinte lăcașe de închinare care dețin părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei.

Astfel, moaște spre închinare sunt la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Peștera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Târgul Neamț, Catedrala arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei" din Oradea.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată de tradiții și obiceiuri, pe care bunicii noștri obișnuiau să le respecte, însă în zilele noastre puțini le mai țin.

Tradiția spune că trebuie să ungem cu usturoi pragurile încăperilor pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, gospodinele atârnă cununi de usturoi sau ung porțile, ușile, geamurile și cotețele animalelor cu usturoi.

Se împrăștie pâine în afara casei, în curte și grădină pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau strigoilor.

Animalelor din gospodărie li se pune busuioc sfințit în hrană și agheasmă în apă.

Un obicei cunoscut și practicat de multe femei este punerea busuiocului sub pernă pentru aflarea ursitului. Fetele își pun sub pernă busuioc sfințit, iar chipul bărbatului cu care se vor căsători le va apărea în vis în acea noapte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...