Regizor român, premiat la Cannes. Filmul lui Alexandru Belc, în care joacă doi botoșăneni, spune povestea de iubire dintre doi liceeni pe vremea comunismului

Regizor român, premiat la Cannes. Filmul lui Alexandru Belc, în care joacă doi botoșăneni, spune povestea de iubire dintre doi liceeni pe vremea comunismului

Cineastul român Alexandru Belc a câștigat, vineri seară, premiul pentru regie în cadrul secțiunii „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „Metronom”, informează Agerpres, citat de Digi24.ro.

„Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc, cunoscut până acum pentru documentarele „Cinema, mon amour”(2015) şi „8 martie” (2012).

Acțiunea filmului este plasată la începutul anilor 70, când Ion Țiriac și Ilie Năstase joacă finala Cupei Davis împotriva echipei Statelor Unite. Doi liceeni care se iubesc ascultă emisiunea „Metronom” de la „Europa Liberă” - post de radio interzis de autoritățile comuniste - și scriu împreună o scrisoare către realizatorul emisiunii, Cornel Chiriac, în care își exprimă admirația față de muzica occidentală și critică regimul comunist.

Ce se întâmplă însă în orele următoare le dă viața peste cap. Când băiatul primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, cei doi tineri știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Filmul îi are în distribuție pe Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, din Botoșani, Mara Vicol, Vlad Ivanov, tot din Botoșani, Mihai Călin şi Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru.

Filmul a avut premiera mondială pe 24 mai și a avut parte de o primire călduroasă din partea presei internaționale.

„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi”,  a declarat Alexandru Belc.

Filmul va avea premiera națională la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie în Piața Unirii Open Air.

Regizorul Alexandru Belc și actrița Mara Bugarin, care la 21 de ani își face debutul în cinematografie cu rolul din „Metronom”, au fost în urmă cu o săptămână invitații Digi24.ro și au vorbit, chiar înainte să plece la Cannes, despre cum a fost făcut acest film și cu ce provocări s-au confruntat.

Premiul pentru cel mai bun film la secțiunea „Un Certain Regard” a fost câştigat de producţia franceză „Les pires”, de Lise Akoka şi Romane Gueret, iar premiul juriului a fost obţinut de filmul pakistanez „Joyland”, de Saim Sadiq.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriţei Vicky Krieps („Corsage”) şi actorului Adam Bessa („Harka”).

Juriul secţiunii Un Certain Regard a fost prezidat de actriţa, regizoarea şi producătoarea Valeria Golino şi i-a mai avut ca membri pe regizoarea Debra Granik, actriţa Joanna Kulig, actorul şi cântăreţul Benjamin Biolay şi actorul şi producătorul Edgar Ramírez.

Premiile pentru competiţia celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de la Cannes urmează să fie anunţate sâmbătă seară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

STUDIU: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul unor afecțiuni grave

astăzi, 19:42
208

Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului crește riscul de obezitate şi alte probleme grave de sănătate, este concluzia unui studiu recent citat de CNN. Chiar și lumina slabă po...

Drapelul României sărbătorit de social-democrații botoșăneni (fotogalerie)

astăzi, 19:34
109

Drapelul României reprezintă mai mult decât o pânză tricoloră pe care o vedem arborată la sediile instituțiilor publice, pe lăncile militarilor ori în competițiile sport...

În cazul unui zbor anulat, cei afectați pot cere despăgubiri de până la 600 de euro

astăzi, 13:01
143

Legislația europeană le permite celor ce au de suferit din cauza unui zbor anulat să ceară companiei de transport o compensație ce poate ajunge și la 600 de euro. În plus, după cum a stab...