Preotul de spital: ”Cele mai grele momente sunt cele în care copilașii nu pot fi salvați” / Medic: ”Credința ne ajută să ne îndeplinim vocația!”

Potrivit preotului de caritate Marius Ciobanu, care slujește la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, micii pacienţi „simt o atracție deosebită față de lăcașul lui Dumnezeu și cer să vină în capelă, unde se simt bine sufletește, chiar dacă suferă fizic”.

Preotul de spital: ”Cele mai grele momente sunt cele în care copilașii nu pot fi salvați” / Medic: ”Credința ne ajută să ne îndeplinim vocația!”

 Pr. Marius Ciobanu și dr. Gianina-Giorgiana Hamza-Lalău  Foto: Ziarul Lumina

De 18 ani preot de caritate în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pr. Marius Ciobanu săvârșește aici, în duminici și sărbători, rânduiala Ceasurilor, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, iar în fiecare zi de miercuri oficiază Taina Sfântului Maslu.

Este mereu prezent în saloanele unde sunt tratați copii și adolescenți, citindu-le rugăciuni pentru sănătate și răspunzând tuturor solicitărilor venite din partea aparținătorilor și a cadrelor medicale.

Părintele Ciobanu a vorbit, pentru Ziarul Lumina, despre specificul slujirii într-un spital dedicat copiilor.

„Facem rugăciuni pentru copilași și mămici, împărtășim periodic copii și răspundem la toate solicitările care vin din spital. Copiii simt o atracție deosebită față de lăcașul lui Dumnezeu și cer să vină în capelă, unde se simt bine sufletește, chiar dacă suferă fizic. Cu ocazia sărbătorii Crăciunului și a Zilei Inter­naționale a Copilului, 1 iunie, suntem prezenți cu daruri pentru fiecare copil, încercând să-i bucurăm atât cât ne stă în putere. La praznicul Botezului Domnului, sărbătoarea Izvorul Tămăduirii și cu alte prilejuri binecuvântez întregul spital prin stropirea cu Agheasmă mare sau cu agheasmă mică. Cel mai des sunt solicitat să alin suferința micuților și a cadrelor medicale de la Secția de Primire a Urgențelor, căci aici mulți micuți trec la Domnul. Dacă medicii tratează trupul, noi avem grijă de suflet, de aceea împreună colaborăm frumos cu întregul personal al spitalului, care, atunci când timpul permite, participă la slujbele din cadrul bisericii noastre și înălțăm împreună rugăciuni pentru sănătatea copiilor internați. Sunt impresionat de faptul că unii medici și asistenți, după ce au terminat o gardă de 12 ore, participă la Sfânta Liturghie din incinta spitalului, se spovedesc și se împărtășesc și abia apoi pleacă acasă. Medicii au conștiința că în fața lor stă o persoană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, a povestit preotul Marius Ciobanu.

Biserica în stil moldovenesc

În incinta Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, se află din anul 2009 o frumoasă biserică, în stil arhitectural moldovenesc, ridicată în mai puțin de nouă luni. Medicul Constantin Tudorache l-a ajutat și susținut mult pe părintele Marius Ciobanu în demersurile pentru aprobările necesare construirii edificiului.

Lăcașul a fost sfințit, în 14 noiembrie 2010, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la strană a cântat, atunci, un cor de copii. Biserica are hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, din anul 2012 în biserică se află și o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de boli.



Ca urmare a lucrărilor de amenajare și a împodobirii cu pictură interioară, în 18 septembrie 2022, a fost sfințită și podoaba interioară a bisericii.

„A sluji într-un spital este foarte greu, căci discuțiile cu aparținătorii și copiii bolnavi nu sunt ușor de purtat. Și acolo unde este mai multă suferință, acolo este chemat și preotul, și nu pot rămâne insensibil și nu se poate să nu mă marcheze durerea lor. Cele mai grele momente sunt cele în care copilașii nu pot fi salvați, în ciuda tuturor eforturilor depuse de medici. În activitatea noastră, ne tragem puterea din Sfânta Împărtășanie, din relația cu Dumnezeu și Sfinții Săi. Orice problemă pe care o avem, atunci când o punem, prin rugăciune, în fața lui Dumnezeu, aceasta scade în intensitate și Dumnezeu ne ajută”, spune pr. Marius Ciobanu.

„Credința în Dumnezeu este o sursă de putere”

Unul dintre medicii care poartă grijă, cu mult devotament, de sănătatea copiilor din acest spital este și dr. Gianina-Giorgiana Hamza-Lalău, care a vorbit despre importanța colaborării dintre medic și preot: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor reprezintă un moment de recunoaștere a devotamentului și a sacrificiului personal al celor care lucrează în domeniul medical. Medicul pediatru este, deseori, primul contact al copiilor cu sistemul medical și el trebuie să fie capabil să stabilească o relație de încredere cu micuții și familiile lor. Acest lucru implică nu doar diagnosticarea și tratarea afecțiunilor, ci și oferirea de sfaturi și îndrumări pentru un stil de viață sănătos. În fiecare interacțiune cu un copil și familia acestuia, un medic pediatru trebuie să fie atent la nevoile lor, să ofere îngrijire și sprijin emoțional. Adesea, medicii sunt martori ai suferinței copiilor care se confruntă cu boli grave sau traumatisme. În aceste momente, credința în Dumnezeu este o sursă de putere și confort pentru noi ca medici pediatri, ajutându-ne să găsim înțelegere și sens în fața suferinței și a nedreptății. Pacienții pot vedea lucrarea lui Dumnezeu în minunea vindecării, în sprijinul și compasiunea pe care le oferim în îngrijirea pacienților noștri”.

Prin prezența și rugăciunea sa, preotul de caritate alină durerea, mângâie sufletele întristate și aduce nădejde acolo unde boala cople­șește resursele sufletești.

Cele mai frumoase momente au fost pentru pr. Marius Ciobanu acelea în care a fost chemat în miez de noapte să boteze câte un copil aflat în stare critică. Și după ce-a îndeplinit sfânta taină în regim de urgență, zorii nu au adus doar lumina razelor soarelui, ci și vestea că acel copilaș și-a revenit, căci harul și puterea lui Dumnezeu au lucrat în trupul și sufletul său.

„În cadrul Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, putem reflecta asupra virtuților pe care le îmbrățișează medicul pediatru: altruismul, compasiunea și empatia. Noi, ca profesioniști, tindem să vedem nu doar simptomele unei afecțiuni, ci și persoana în întregime, lucrând pentru a ne asigura că fiecare copil primește îngrijirea de care are nevoie pentru a crește sănătos și fericit. În același timp, medicul pediatru este conștient de limitele sale și de neputința umană în fața anumitor situații. Așadar, ne bazăm pe credință pentru a găsi puterea de a continua să oferim îngrijire și speranță, chiar și în cele mai dificile momente. Relația unui medic pediatru cu pacienții săi și cu Dumnezeu este una profundă și plină de semnificație, iar credința ne ajută să ne îndeplinim vocația cu compasiune și devotament”, a adăugat pentru sursa citată dr. Gianina-Giorgiana Hamza-Lalău.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...

FC Botoșani - Gloria Buzău, în etapa cu numărul 10 din Superligă

astăzi, 17:30

Vineri, 20 septembrie, FC Botoșani joacă pe teren propriu cu Gloria Buzău. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Gloria Buzău! Botoșănenii au înregistrat trei înfrânger...