Preot hirotonit și instalat la Parohia Coștiugeni

Preot hirotonit și instalat la Parohia Coștiugeni

Vineri, 3 iunie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Cuvioasa Parascheva” din Coștiugeni, Protopopiatul Botoșani.

Potrivit doxologia.ro, cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit și l-a instalat pe noul preot al acestei comunități. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele protopop Petru Fercal, părintele Teodor Cenușă – fostul paroh, părintele Dumitru Butnariuc de la Parohia „Sfântul Antonie” din Botoșani, părintele Fredolin Drobotă – președintele cercului misionar „Sf. M. Mc. Mina” din Albești și alți preoți din parohiile învecinate. De asemenea la slujbă a participat viceprimarul comunei Albești, Brăduțu Petru Brașoveanu.

În cuvântul rostit înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a subliniat faptul că, „suntem după o zi de la Înălțarea Domnului, adâncindu-ne în înțelesurile pe care ni le dă acest praznic. Avem o slujbă în prelungirea acestei sărbători, pentru că mai rar se întâmplă la parohii să fie săvârșită și hirotonie de preot. Părintele Teodor Cenușă își are o altă slujire la Botoșani, o slujire pe care, suntem încredințați, că o va face la fel de frumos precum cea pe care a făcut-o aici, lăsând în urmă o biserică frumos pictată și amintiri frumoase în inimile dumneavoastră. Nădăjduim că și noul părinte va duce mai departe ce s-a făcut frumos la această parohie, vă va fi apropiat și mai ales vă va purta în rugăciunile sale, pentru că, atunci când împreună voi înșivă vă rugați prentru preot și preotul pentru voi, comunitatea se întărește și se binecuvintează. Iar Sfânta Parascheva, care ne este atât de apropiată și mult folositoare, vă va ajuta să treceți prin această viață, nu doar cu sănătate, ci și cu putere, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu nădejde și curaj. Slujba de hirotonie se face doar în cadrul Sfintei Liturghii, prin aceasta Biserica lăsând să se înțeleagă importanța acestei mari taine pe care Dumnezeu a pus-o în mijlocul nostru. Ne pregătim de Liturghie și, ca de fiecare dată, trebuie să avem sufletele în pace, împăcați cu noi înșine, cu Dumnezeu, cu cei din jurul nostru și înțelegând că, nimic fără îngăduința și binecuvântarea lui Dumnezeu, nu se petrece. Pacea înseamnă a ne încredința lui Dumnezeu cu toată inima noastră.”

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nichifor l-a hirotonit întru preot pe diaconul Dorin Liviu Onciuleanu, pe seama Parohiei Coștiugeni. La finalul slujbei, ierarhul a înmânat părintelui Dorin Liviu Onciuleanu Liturghierul și o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva. Noul paroh, în cuvântul de mulțumire, l-a încredințat pe Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul că va sluji cu responsabilitate, ascultând de ierarhi și slujind cu dragoste lui Dumnezeu.

Parohia Coștiugeni este alcătuită din 186 de familii, care între anii 2014 și 2021 au fost sub păstorirea părintelui Teodor Cenușă, care a devenit preot militar. Părintele Dorin Liviu Onciuleanu s-a născut în comuna Stâncești, județul Botoșani, iar între anii 2017 - 2021 a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj, secția Teologie Pastorală.

În data de 22 mai 2022 a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Coștiugeni, de către Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Parohia Coasta Măgurii – Protopopiatul Hârlău.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...