Povestile unor baieti... de zahar!

Povestile unor baieti... de zahar!

 Ana Maria Dumitras, mama solistului Gabriel Dumitras, de la trupa Fara zahar  

Mamelor din lumea intreaga/Eu acum le dau sfat/Nu mai bateti copilasii/Ca au baut si ca au fumat. Acest refren al trupei Fara zahar este deseori auzit in tramvai, taxi sau pe la radiourile din piete.

Indiferent de varsta, cantecele baietilor sunt savurate, fredonate, cautate. Foarte putini insa stiu ca la baza fiecarui cantec sta cate o poveste adevarata, pusa pe versuri in stil unic in atelierul de creatie, bucataria mamei lui Bobita de la Dorohoi.

Gabriel Dumitras sau Bobita, responsabil cu textele, si Bogdan Burlaceanu zis Bobo, care semneaza muzica, sunt cei doi membri ai trupei Fara zahar.

In liceu si-au descoperit talentul. Bobo si Bobita al meu sunt cei mai buni prieteni din lume. Pot sa va spun ca majoritatea cantecelor s-au facut in bucatarie la mine. Cand am auzit primele melodii am zis din start: Asta este panarama, nu veti avea succes. Dar au avut sansa sa fie chemati de cea mai buna casa de discuri din Romania, care a avut incredere in talentul lor, ne-a destainuit mama lui Bobita, Ana Maria Dumitras.

O femeie cocheta, blanda, simpla, deschisa, a stiut sa ii insufle fiului adevaratele valori ale vietii, la fel ca si mama lui Bobo, o femeie distinsa pe care soarta nu a scutit-o de greutati.

Casa, dulce casa

Cei doi baieti Fara zahar s-au nascut in Dorohoi si multe voci rautacioase le-au aruncat in graba ca sunt de la tara. Apoi, ei si-au ales Iasul ca fiind casa lor.

Au vrut ei sa locuiasca la Iasi. Li se pare un oras foarte frumos, care are linistea lui. Acolo au facut facultatea, s-au perfectionat ca stil. Nu le-a placut niciodata Bucurestiul, forfota de acolo, am mai aflat de la Ana Maria Dumitras.

Iesenii s-au obisnuit cu prezenta celor doi artisti in urbea lor. Chiar daca sunt foarte solicitati si multi fani se intrec in a le cere autografe, baietii de la Fara zahar nu se considera vedete.

Asa spune Bobita, ca nu e vedeta. Asa a spus la nunta lui, in urma cu cinci ani aici. Aici la Dorohoi a facut nunta si a fost ca in povesti, dar nu a scris nimeni. La orice miscare, vedetele sint fotografiate si apar in reviste. De nunta lui Bobita nu a scris nimeni si baiatul meu a spus ironic ca nu e vedeta, a explicat Ana Maria Dumitras. 

Intre timp, din boxele calculatorului razbat versurile scrise de baiatul ei: Mamelor din lumea intreaga/Eu acum le dau sfat/Nu mai bateti copilasii/Ca au baut si ca au fumat.

 Eheii... Cintecul acesta are un adevar la baza. Cand era in clasa a treia, Bobita a luat singura bataie din viata lui. Pentru ca a fumat. Mi-a spus o vecina ca l-a vazut. I-am tras o mama de bataie cu furtunul de la masina. Se pare ca nu a uitat din moment ce a facut cantec.

Bobita a compus si un cantec despre catelusa familiei, care a insemnat enorm pentru familie si care a murit…de batrinete, la 17 ani. Piesa Cataua, care a stirnit zambete, se bazeaza pe o poveste adevarata.

Cand erau ei mici, am gasit un pui de catel, frumos din cale-afara. Tatal baietilor a insistat sa-l luam. L-au spalat, l-au ingrijit. Era un maidanez, dar de talie mai mica, care in timp l-a indragit cel mai mult pe Bobita, care i-a multumit printr-un cantec, a spus zambind Ana Maria Dumitras.

Baieti... de zahar

Baietii se intorc mereu cu drag la Dorohoi, chiar daca aici apa calda este un lux, iar drumurile le lasa masinile fara pivoti. Si au si de ce. La Dorohoi au facut Colegiul Dumitru Ghica, unde profesoara de romana Eugenia Prodan i-a pus pixul in mana lui Gabriel Dumitras.

Celalalt component al trupei Fara Zahar a scris mult timp la revista scolii, Evrika, uimind pe toti cu stilul sau umoristic. Satirele sale l-au facut foarte popular printre colegi si printre profesori, care nu-si amintesc vreo sotie facuta de cei doi elevi.

Nu, dar chiar nu am ce sa spun. Eu am predat biologia la clasa lor, dar mi-as fi amintit daca faceau ceva rau. Acum pot sa ma laud ca am fost profesorul celor de la Fara zahar, a spus directorul Colegiului Grigore Ghica, Gheorghe Roman.

 

Dorohoienilor le creste inima cand vine vorba de cele doua indragite vedete. Asa se mai aude si despre orasul lor mic, de care Bobita si Bobo nu au uitat nici macar o clipa.

Cei doi baieti, cu un suflet atat de mare cat sa inghita cerul, sunt cei mai buni ambasadori ai tinutului dorohoian, de care multe foruri de decizie au uitat! (Lavinia Preda)

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
2

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
127

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
44

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...