Pompierul Iulian Rotariu a stabilit un nou record al competiției „Ultra Bolivia Race" (fotogalerie)

Pompierul Iulian Rotariu, din cadrul Inspectoratul Județean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) din Botoşani, a câştigat ultra-maratonul organizat în Anzii Cordilieri, Bolivia, desfăşurat în perioada 20 - 26 septembrie, anunţă organizatorul evenimentului, Canal Adventure.

Iulian Rotariu, singurul român din competiţie, s-a impus în toate cele şapte etape ale „Ultra Bolivia Race”, depăşindu-l în clasamentul general pe germanul Sascha Gramm.


„Colegul nostru, plt. adj. Iulian Rotariu a câştigat şi ultima etapă la ultramatatonul Ultra Bolivia Race şi a devenit campion mondial pentru a patra oară. El a reuşit să îşi domine adversarii pe tot parcursul celor şapte etape. Iulian Rotariu s-a impus şi în a şaptea etapă, având un avans de patru minute faţă de ocupantul poziţiei a doua, germanul Sascha Gramm", informează şi IJSU Botoşani, pe pagina de Facebook.

După cele șapte etape în care a parcurs 220 de km şi un efort susţinut, Iulian Rotariu a reuşit să se claseze pe locul I, cu un timp total de 23 de ore, 32 de minute şi 30 secunde.

Reuşita lui Iulian reprezintă şi un record al întrecerii, obţinând un timp cu 1h 32' 17" mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2018.

Fiecare rugăciune a fost auzită! Fiecare îmbrățișare a fost atinsă!  A fost cea mai grea competiție. Fără aer e foarte greu. La asta s-a adăugat diferența de temperatura zi-noapte de peste 30 grade, efortul depus. Toate la peste 4000 m altitudine.  Vă rog frumos țineți minte: nu Iulian Rotariu a câștigat cursa Ultra Bolivia Race, ci copiii cu autism din Botoșani! Vă mulțumesc frumos!" - sunt primele gânduri transmise de Iulian imediat după cursă.

Organizată de Canal Aventure, cursa „Ultra Bolivia Race” s-a desfășurat în perioada  20 – 26 septembrie a.c. la o altitudine 4000 de metri. Distanța de 220 de kilometri a fost parcursă în șapte etape. Startul s-a dat de la Salinas, la 550 km sud de La Paz, iar în a treia zi a competiției concurenții au ajuns în inima sălbaticului Altiplano, un platou alpin din munții Anzii Cordilieri, cel mai mare platou alpin de pe Terra după platoul Tibetului, iar ultimele două etape ale cursei s-au derula în cel mai mare deșert sărat din lume, lângă creasta Anzilor. Fiind vorba despre o cursă autosusținută, fiecare concurent a trebuit să aibă în rucsac echipamentele obligatorii, alimentele, dar și obiectele personale, iar nopțile au fost petrecute în corturi.

„De altfel, încă din startul competiției Iulian Rotariu s-a poziționat pe primul loc între cei 14 concurenți și a condus cursa din prima și până în ultima etapă, ca un veritabil lider autoritar. Prin modul în care a abordat competiția, Iulian Rotariu nu le-a lăsat nicio șansă celorlalți competitori, el detașându-se în fiecare zi de ceilalți concurenți. Doar doi dintre adversari au reușit de două ori să țină ritmul cu pompierul botoșănean. În cea de a patra zi a cursei, botoșăneanul a trecut linia de sosire împreună cu francezul Chérif Naït-Saada, iar în etapa a șasea a încheiat cei 42 de kilometri umăr la umăr cu germanul Sacha Gramm. În rest, Iulian Rotariu a fost mereu primul, plasându-se pe locul I în clasamentul general”, relatează ofițerul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoșani.

Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani, al cărui angajat este din 2007. După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite.

Și de această dată, Iulian a alegat în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.

Rezultatele obținute de Iulian Rotariu la cele mai grele ultra-maratoane din lume:

Competițiile Canal Aventure :

- „The Track” Australia, 15 – 24 mai 2019 ( 522 km) – locul I și recordul întrecerii, obţinând un timp cu șapte ore mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2017;

- „Ultra Africa Race” Mozambic, 10 – 14 noiembrie 2019 (220 km) – locul I;

- „Ultra Asia Race” Vietnam, 09 – 12 martie 2020 (160 km) – locul I

- Titlul Continental Challenge 2020  

Competițiile „4Deserts„  (250 km în șapte zile):

- „Gobi March” China, în iunie 2016 – locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

- „Atacama Crossing” - Chile, în octombrie 2016 - locul I la categoria lui de vârstă, locul VI la general

- „Sahara Race”, în mai 2017 - locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

- „Roving Race Patagonia, în noiembrie 2017 - locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general),

-  „The Last Desert” Antarctica, în noiembrie – decembrie 2018,  locul II la general.

 

 

Spune-ne opinia ta