Iașiul este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru cel mai important pelerinaj din an al locurilor moldovenești. Vineri, 11 octombrie, la ora 6:30, moaștele Sfintei Parascheva vor fi așezate într-un baldachin cu flori și purtate preț de 90 de minute pe străzile municipiului, într-o rugăciune pentru iertarea și mântuirea întregului neam. Credincioși din toate colțurile țării vor merge să se închine în fața raclei, iar, anul acesta, enoriașii vor putea să i se roage și Sfântului Spiridon.
Înalt Preasfințitul Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei a transmis un mesaj către pelerini.
„Sărbătoarea Sfintei Parascheva se apropie. Freamătul orașului anunță marele eveniment care, de aproape 400 de ani, are loc în capitala Moldovei an de an. Pelerinii se pregătesc de drum. Unii au și venit la Iași, s-au închinat și au plecat spre casele lor cu inima plină. Din plinătatea inimii lor se hrănesc tot anul.
Anul acesta, pelerinii au posibilitatea să aducă prinosul lor de evlavie atât Sfintei Parascheva, cât și Sfântului Ierarh Spiridon, ale cărui binecuvântate moaște vor fi aduse din Grecia. Sfinții Parascheva și Sfântul Spiridon – doi sfinți cu viață simplă și curată, doi oameni cu inimă mare. Simplitatea vieții lor, curăția sufletelor lor și inima lor mare atrag an de an, la locul unde se află sfintele lor moaște, evlavia credincioșilor. La Iași și în Insula Corfu din Grecia, pelerinii vin în fiecare zi și, în mod special, în zilele de prăznuire ale sfinților pentru că știu că sfinții îi ascultă, îi înțeleg – și ei, pelerinii, se bucură de prietenia, rugăciunea și iubirea sfinților.
14 octombrie, anul mântuirii 2019 – întâlnirea noastră cu Sfinții Spiridon și Parascheva. Ei duc inima noastră spre Cer cu bucuriile și întristările acestei inimi. Pentru rugăciunile sfinților și a celor de pe pământ, care au viață de sfințenie, Dumnezeu mai ține lumea.
Sfântă Preacuvioasă Maică Parascheva și Sfinte Ierarhe Spiridon, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii! Duceți rugăciunile și inima noastră la Cer, pentru ca Dumnezeu să reverse asupra noastră iertarea Sa, mila Sa, ocrotirea Sa și iubirea Sa nemăsurată! Să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis evlavios ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și al Bucovinei.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se regăsesc în Iași încă din 1641, aduse de către domnitorul Moldovei – Vasile Lupu. În ceea ce-l privește pe Sfântul Spiridon, acesta a murit în anul 348, la 78 de ani, după ce a fost păstor de oi și a rămas văduv încă din tinerețe. Reprezentanții Mitropoliei și Bucovinei au precizat faptul că este recunoscut în toată lumea ortodoxă sub numele „Sfântul Călător” sau „Sfântul care își părăsește racla”.
Pelerinajul se va încheia pe 16 octombrie.