Peste un milion și jumătate de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume, sărbătoresc la 17 aprilie Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții, după ce în precedenții doi ani, ceremoniile religioase au fost restrânse, din cauza pandemiei, scrie Digi24.ro.
Din păcate, în acest an, sărbătoarea este umbrită de durerea adusă de războiul din Ucraina, iar gândurile și rugăciunile credincioșilor se îndreaptă către pace, speranță și lumină.
Paștele pe care îl celebrează duminică credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii romano-catolici și reformați iau parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă.
La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricții, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioșilor.
Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul și cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a reușit să fie eliberat), și trei parlamentari ucraineni.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seară, la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare a Sibiului. Klaus Iohannis este însoțit de soția sa și, înainte de a intra în biserică, a anunțat că se va ruga pentru pace.
Familia Iohannis participă la slujba de Înviere la Biserica Romano-Catolică din centrul oraşului încă de când actualul şef al statului era primar al Sibiului. Slujba a început la ora 21:00 și, înainte de a intra în biserică, președintele Iohannis a transmis un scurt mesaj în care a vorbit despre pace.