O biserică din municipiul Botoșani își serbează hramul

O biserică din municipiul Botoșani își serbează hramul

Biserica „Sfânta Ecaterina” din municipiul Botoșani își serbează hramul. Miercuri, de la ora 18:00, are loc Vecernia, urmând ca joi să fie oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie, Vecernia de seară.

Biserica se află în Cartierul ANL Bucovina și este păstorită de preotul Liviu Ilie Florariu. Parohia a fost înființată în anul 2006.  

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită pe 25 noiembrie. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseții și înțelepciunii sale, însuși împăratul Maximian își dorea să-i devină soție, potrivit CreștinOrtodox.ro.

Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridică la nivelul ei intelectual și din această cauza refuză să se căsătorească. Acesta este motivul pentru care mama să decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afară cetății, că să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soț. Părintele îi va vorbi de Hristos și îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.

După această întâlnire, Sfânta Muceniță Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maică Domnului cu Pruncul în brațe. Însă pentru că nu era creștină, nu reușește să vadă față Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor și alege să primească Sfântul Botez.

În a două vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: "Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc". Ecaterina rămâne uimită când vede în următoarea zi inelul de logodnă pe degetul sau. Este momentul în care viața să se schimbă radical.

Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian și îi spune că închinarea la idoli este o deșertăciune.

Este dusă în față unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria să o determine să se închine zeilor. Ecaterina condamnă cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și reușește să-i aducă la adevărată credință pe filosofii care o judecau.

După mai multe încercări nereușite de a o face pe Ecaterina să lepede credință în Hristos, este supusă chinurilor, că în cele din urmă să fie zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți (de aici și reprezentarea în icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând în mâna o roată). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Potrivit Tradiției, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, mai scrie CreștinOrtodox.ro.

Trupul ei a fost luat de către îngeri și dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
22

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...

Două substanțe interzise i-au adus unui șofer din Botoșani un dosar penal!

astăzi, 15:01
37

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe drumul național DN 29C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un...

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
191

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...