Momente emoționante la evenimentul de acordare a titlului de Cetățean de Onoare preotului Grigore Diaconu (foto, video)

De asemenea, tot în cadrul acestui eveniment, fostul protopop de Botoșani și-a lansat cartea intitulată Măsura credinței este fapta”.

 

Ziua de joi, 2 noiembrie, a fost una deosebită și cu o însemnătate aparte pentru preotul Grigore Diaconu, cel care a fost protopop de Botoșani, a pus bazele educației în județ și a sprijinit comunitatea prin implicarea sa activă.

Pr. Prof. Grigore Diaconu a fost sărbătorit prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfânta Parascheva” de pe Pietonalul „Unirii”, acolo unde a și slujit o perioadă, iar ulterior, în sala de conferințe a Hotelului „Maria” a primit titlul de Cetățean de Onoare și a lansat cartea intitulată „Măsura credinței este fapta”.

Proiectul de hotărâre vizând acordarea acestei distincții a fost inițiat de primarul Cosmin Andrei și viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu și a fost votat de deliberativul local, în semn de apreciere pentru întreaga activitate.

Alături de slujitorul bisericii au fost directori ai instituțiilor de cultură din Botoșani, membrii ai familiei, prieteni, colegi din lumea duhovnicească și oficialități botoșănene.

În debutul activității, Elena Mândrescu, la rândul său Cetățean de Onoare al municipiului, a oferit un moment artistic.

Înainte de a-i acorda titlul de Cetățean de Onoare al municipiului reședință de județ preotului Grigore Diaconu, primarul Cosmin Andrei i-a adresat cuvinte de mulțumire pentru tot ceea ce a realizat pentru comunitate.

Sunt încântat astăzi să fiu aici, într-un moment important pentru dumneavoastră, pentru activitatea dumneavoastră, pentru Biserică, dar și pentru societatea botoșăneană. Părinte, vă mulțumim pentru întreaga activitate duhovnicească și administrativă pentru municipiul Botoșani. Apreciez ceea ce ați făcut pentru municipiul Botoșani atunci când ați înființat Secția de Fizioterapie la Spitalul de Copii, atunci când ați pus bazele Seminarului Teologic, împreună cu grădinița pe care o are în administrare și pentru întreaga activitate”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Prezentă a fost și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani. Aceasta a spus că indiferent de cât de multe cuvinte i s-ar adresa preotului, nu vor fi suficiente pentru a-i mulțumi pentru tot ceea ce a făcut în sprijinul credincioșilor.

Iată că astăzi (n.r. 2 noiembrie 2023) încununăm munca de o viață a preotului profesor Grigore Diaconu. Sunt ferm convinsă că în cuvântul de laudatio vor fi spuse toate cele făcute cu bună credință și cu mult suflet de părintele nostru drag. Noi, ca autorități județene și municipale trebuie să găsim momentele potrivite și să aducem în atenția publică lucrurile bune făcute de botoșănenii noștri dragi și să le acordăm acel loc care se cuvine după o viață de muncă, adusă în slujba comunității. Indiferent de cât de multe lucruri s-ar spune aici tot mai rămân lucruri nespuse, pentru că timpul este așa de comprimat”, a precizat  Doina Federovici, președintele CJ.

Invitat la eveniment a fost și deputatul Marius Constantin Budăi, care a ținut să facă mărturisiri personale cu privire la legătura sa cu pr. Diaconu.

Părinte, mulțumesc mult de invitație, chiar dacă am venit noaptea târziu de la București. Vreau să vă fac o mărturisire: pe 26 iulie 1997, însoțit de nașul meu și de nașa mea, intram pe poarta Bisericii la dumneavoastră și ne-ați pus mie și soției mele cununiile pe cap. A fost de bun augur, uite, suntem și acum împreună și avem doi copii. Sunt în asentimentul tuturor celor de aici și să ne așteptați să ajungem la 75 de ani”, a completat șirul declarațiilor, Marius Constantin Budăi.

După intervențiile susținute de oficialitățile botoșănene, pr. prof. Grigore Diaconu a ținut să le mulțumească autorităților locale și județene pentru sprijinul oferit în decursul acestor ani.

Singurul cuvânt care ar putea cuprinde recunoștința mea față de Dumnezeu, față de autoritatea noastră bisericească prezentă aici. Ca niciodată n-am simțit recunoștința autorităților de stat locale și județene. În cei 55 de ani am primit ajutorul tuturor autorităților care s-au cedat la conducerea orașului și județului. Vă mulțumesc din suflet pentru această surpriză, pentru această sărbătoare, vă doresc sănătate, putere de muncă și să îmi urmați exemplul, să ajungeți la 75 de ani”, a spus pr. prof. Grigore Diaconu.

De la Patriarhia Română au fost invitați speciali la acest eveniment, printre care se numără și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, care la origine este botoșănean.

Vreau să aduc un cuvânt de apreciere și de felicitare primarului Cosmin Andrei și Consiliului Local, pentru această inițiativă, pentru că orice onoare și orice gest de recunoștință arătat unui slujitor al bisericii se întoarce implicit către toată biserica și acest lucru este important, deoarece împreună Biserica și administrația lucrează pentru bunăstarea și folosul credincioșilor”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal în Patriarhia Română.

„M-au impresionat la Sfinția sa corectitudinea, punctualitatea, curățenia sufletească”

Grigore Diaconu s-a născut pe 21 noiembrie 1948, în satul Munteni, județul Iași. Între anii 1962 – 1967 , a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după care, în perioada 1967 – 1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. Pe 9 noiembrie 1969, Grigore Diaconu a fost hirotonit preot, în parohia Santa Mare – județul Botoșani, de către Patriarhul Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei.

În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990, Grigore Diaconu a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, perioadă în care au fost construite 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Vorona, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici și au fost făcute reparații la 77 de biserici.

Despre acesta, pr. Dumitru Mateiciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, a spus că „este un trăitor cu adevărat în timpul Sfintei Liturghii” și că mulți l-au acuzat că ar fi colaborator al securității pe vremea când era protopop.

Legătura noastră de prietenie durează de mai mult timp, din anul 1999, când am fost numit la Biserica „Sfântul Gheorghe”. Ce pot să spun, am citit în carte că mulți l-au acuzat că în perioada în care a fost protopop a fost colaborator al securității. Au menționat mai mulți în carte, în acele vremuri tulburi, dar eu cred că a fost omul potrivit la locul și momentul potrivit. Așa cum au fost și atâția întâit stătători ai bisericii noastre în perioada comunistă. Mi-a mărturisit că a salvat foarte mulți slujitori ai Bisericii care, pe atunci, mai spuneau un banc politic, mai greșeau față de autorități, iar el a reușit să îi salveze cu înțelepciunea sa, diplomația sa atât cât a putut. Pot spune că a salvat biserica din Botoșani și biserica Română. M-a mai impresionat la Sfinția sa corectitudinea, punctualitatea, curățenia sufletească. Noi slujim de multe ori împreună Sfânta Liturghie, este un trăitor cu adevărat în timpul Sfintei Liturghii. Este adevărat că după trecerea la cele veșnice a preotesei Alexandrina are atâta grijă de mama acesteia, de soacra Sfinției sale”, a povestit pr. Dumitru Mateiciuc în cadrul evenimentului.

În sală a fost prezentă și mama preotesei Alexandrina, care după încărcătura emoțională a evenimentului a izbucnit în lacrimi. 

„Fapte, nu vorbe” – i-a fost crezul de o viață.

Volumul pe care l-a lansat în cadrul evenimentului marchează împlinirea a 75 de ani de viață și începutul celui ce-al 55-lea an de slujire duhovnicească. Proiectul editorial îl are drept coordonator pe jurnalistul Traian Apetrei, fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Fapte, nu vorbe – i-a fost și crezul de viață, pe care o să îl găsiți scris și în cartea pe care astăzi o lansează. După câțiva ani petrecuți în București a fost aruncat la Santa Mare, undeva la capătul lumii cum s-ar spune, pentru că este pe malul Prutului. Biserica nu avea curent electric, nu avea Casă Parohială, avea o mulțime de nevoi. El asculta pe fiecare sătean în parte, știa toate despre familia lui, avea un stil de lucru pe care l-a menținut și în anii următori...”, a precizat Traian Apetrei, coordonator al proiectului editorial.

Grigore Diaconu a acordat o mare atenție calității învățământului teologic și a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materială modestă. Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” are absolvenți preoți dedicați care au urcat în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Grigore Diaconu a fost directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” până în septembrie 2014.

Părintele profesor Grigore Diaconu își continuă și la această dată activitatea de preot, considerându-i pe enoriași ca făcând parte din marea sa familie. 

 

 

 














 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Valeriu Iftime despre susținerea Elenei Lasconi la președinție: „Săptămâna viitoare doamna Lasconi vine la Botoșani” (Video)

astăzi, 15:25

Valeriu Iftime a vorbit despre o posibilă susținere a Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României, motivând că trebuie să fie o alianță de dreapta. Președintele PNL la nivelu...

Reacția liberalilor botoșăneni după ce Nicolae Ciucă a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale! (Foto, Video)

astăzi, 14:45

După rezultatele obținute de Nicolae Ciucă, președintele formațiunii politice la nivel central, conducerea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani îi cere demisia de ur...

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...