Mihai Eminescu, izvor al frumuseților noastre spirituale, omagiat la Bucecea cu prilejul a 172 de ani de la nașterea sa (fotogalerie)

An de an ne dorim să îl omagiem pe Mihai Eminescu într-un mod diferit, unic, nu numai pentru că a fost cel mai mare poet român, „poetul nepereche” cum l-a numit George Călinescu, dar și pentru că a reușit în mod excepțional să ridice pe culmi inegalabile vocația creatoare a poporului, a sondat ca nimeni altul  din izvoarele frumuseților noastre spirituale și ne-am regăsit ca neam în poezia și proza lui nepieritoare.

Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene”, inițiat și organizat de către Liceul tehnologic din Bucecea în data de 14 ianuarie, la Casa de cultură, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local a orașului Bucecea este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului - Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română din Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Proiectul are ca scop principal susținerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a crea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică și creație literară, teatru, desen, fotografie și film.

Spectacolul - concurs a fost moderat de doamna Valentina Tipa Lulciuc, artistă a poporului, împreună cu elevii Ioana Hemcinschi și Victor Dîngeanu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chiribuță și Cezar Amitroaie, actori de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Botoșani cu spectacolul ,,Dialogurile iubirii”, recital de versuri eminesciene.

,,Sunt bucuros că alături de domnul viceprimar Daniel Avătămăniței, domnul Flavius Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, cadrele didactice de la Liceul tehnologic Bucecea și reprezentanții Asociației județene a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, am reușit să îi aducem și în acest an un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat ”, a declarat domnul Angel Gheorghiu, primar al orașului Bucecea.

Comisia de jurizare formată din doamnele Silvia Gușu, director al Liceului Tehnologic Bucecea, Avătămănței Oana, profesoară documentarist și Pavilic Daniela, profesoară de limba și literatura română, au desemnat câștigătorii concursului literar - artistic „Reverii eminesciene”, după cum urmează:

Secțiunea poezie: Scripcaru Fabio - ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”; Isabela Cojocel - ”Lacul”; Elena Huțu - ”Din valurile vremii”; Antonia Tărnăuceanu - ”Codrule, măria ta”; Ana Chiș - ”Odă în metru antic”; Marianela Mănăstireanu - fragment din „Scrisoarea III”; Amalia Iurcu - „Din străinătate”; Iustina Cucu și Anastasia Mărgean - fragment din poemul „Luceafărul”; Mădălina Buliga - „Ce te legeni”; Daria Amarei - „Pe aceeași ulicioară”; Iulia Mihai - „Și dacă...”; Diana Pădurariu - „De-aș avea...”; Elena Stoleru - ”Un farmec trist și neînțeles”; Narcisa Viniarschi - „O, rămâi...”; Paola Aprotosoaie  - „Rugăciune”; Sara  Florariu - „Ce suflet trist”; Teodora Bontea - „S-a dus amorul”; Elena Muscă - „Floare albastră”; Maria Nechifor- ”Oricare cap îngust”; Iustina Hîrtopanu - „De câte ori, iubito...”.

Secțiunea muzică: Ioana Năstase, Gabriela Popovici și Ștefan Caciuc pentru interpretarea cântecului „Revedere”; Gabriela Nechifor, Oana Negru și Iustina Cucu pentru transpunerea muzicală a poeziei „Sara pe deal”, acompaniați la pian de David Ilaș; Theodor Cojocariu - „Pe lângă plopii fără soț”; Ioana Năstase - ” Eminescu” cântec care exprimă valoarea incontestabilă a spiritului eminescian.

Echipa profesorilor coordonatori de la Liceul tehnologic Bucecea care au îndrumat și pregătit elevii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din următoarele cadre didactice: Gușu Silvia – director, prof. Avătămăniței Oana, prof. Condurachi Nicoleta, prof. Tudoraș Geanina, prof. Filote Simona, prof. Paviliuc Daniela, prof. Ursulean Mariana, prof. Arhiroaie Tatiana.

Fotografii acreditați pentru acest proiect sunt: Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, de asemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.




















(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...