MARTISOR DOROHOIAN, a 26-a editie, un regal muzical!

MARTISOR DOROHOIAN, a 26-a editie, un regal muzical!

Ana Maria Bucsa a castigat, in 2007, Locul I la Martisor dorohoian
Ionut Tabultoc

Festivalul National Martisor dorohoian tinde sa devina unul dintre cele mai exigente concursuri de muzica usoara din tara!

Iar exigenta nu este data neaparat de numele mari care garanteaza pentru calitatea competitiei, si anume Ionel Tudor sau Titus Andrei, dar si de concurentii care, de la an la an, sunt din ce in ce mai bine pregatiti.

"Voci asa de bune ca anul acesta parca nu au fost niciodata la Festivalul Martisor dorohoian! Concurenta pentru fiecare categorie de varsta este foarte puternica. Am auzit copii de 8 ani cu o tehnica vocala de invidiat, copii de 12 ani cu timbrul foarte bine personalizat si, bineinteles, tinerii de la ultima categorie, unii premiati ai multor festivaluri importante nationale, cum ar fi Festivalul Mamaia (locul I- Minodora Dedis), Festivalul Laura Stoica (locul I- Mares Pana), Festivalul Aurelian Andreescu (Trofeul- Marius Balan) si multi altii", marturiseste Oana Puscasu, presedinta Asociatiei Cheia Sol, care a urmarit cu atentie evolutia tuturor concurentilor.

La editia din acest an s-au inscris 57 de candidati, fiind admisi 49 de concurenti, pe trei categorii de varsta: 6-11 ani, 12-14 ani, 15-29 de ani. Interpretii sunt din Botosani, Dorohoi si Iasi, dar s-au prezentat si concurenti din Constanta, Bacau sau Republica Moldova.

Dupa cum a precizat Marcel Dupu, membru al juriului, Festivalul Martisor dorohoian deschide seria competitiilor de gen la nivel national, fapt care si explica fortele proaspete ale competitorilor.

Juriul este compus din compozitorul Ionel Tudor (presedintele juriului), Titus Andrei, redactor-sef al redactiei muzicale de la Radio Romania Actualitati, profesor Ion Ilie, directorul Centrului Judetean de Creatie Botosani, profesor Marcel Dupu, directorul Clubului Copiilor Dorohoi, Daniela Vlad, redactor la Radio Iasi. 

Manifestarea are loc in sala Colegiului Grigore Ghica din Dorohoi, conditiile tehnice au fost excelente, iar publicul s-a dovedit a fi extrem de generos cu aplauzele.

Dincolo de competitie, orgolii sau vanitati, copiii botosaneni au iesit in evidenta atat prin calitatile vocale, cat si prin costumatie, tinuta, repertoriu sau seriozitatea cu care au abordat concursul. In a doua seara a festivalului, au urcat pe scena copii din Iasi, Botosani, Dorohoi, Bacau.

“Daca vocile copiilor si ale tinerilor mi s-au parut extraordinar de bune, nu la fel de impresionata am fost de repertoriul ales pentru interpretare, multi copii de la categoria de varsta 11-14 ani abordand piese cu tema iubirii, cerand iertare iubitului prin versurile cantate sau suferind din dragoste. Exista un repertoriu vast pentru copiii de la aceasta categorie care sa le puna in evidenta vocea fara sa ii maturizeze spiritual si fara sa ii oblige sa isi asume sentimente pe care au timp sa le descopere mai tarziu", este parerea Oanei Puscasu.

“Anul acesta avem concurenti foarte buni, castigatori deja a multor premii nationale si internationale. Prima seara a fost un regal! Noi, cei din juriu, vom avea o misiune foarte grea in stabilirea premiilor acestei editii!", a mentionat si Marcel Dupu, membru al juriului, inaintea celei de a doua seri de festival.

Din Botosani, a cantat si a incantat sambata seara Oana Tabultoc, cu melodia Azi e ziua ta. Voce impecabila pentru cei 8 anisori, prezenta scenica remarcabila prin costumatie si miscare, impresionand si prin personalitatea deja conturata dupa multe spectacole la care a participat. Pentru Oana, competitia de la Dorohoi este prima mare incercare din viata ei, speram sa ii fie de bun augur!

Din Dorohoi, tot la prima categorie de varsta a participat sambata seara, cu melodia Speranta, Andreea Lebada, micuta impresionand sala prin calitatile vocale.

A doua categorie, 11-14 ani, a fost clar dominata de botosanence. Ana Maria Bucsa, cu melodia Indiferenta, a regretatului Ioan Aldea Teodorovici, a tinut publicul cu sufletul la gura. Vocea inconfundabila a Anei, costumatia vie, originala, coregrafie pe masura, au oferit spectatorilor un moment emotionant, de o calitate si un nivel de festival national. Ana Maria Bucsa a castigat, in urma cu doi ani, Locul I la Festivalul dorohoian.

La aceeasi categorie a concurat si Miruna Buza, cu melodia lui Adrian Daminescu, Intr-o zi. Miruna, care anul trecut a obtinut Locul III la Martisor dorohoian, are cele mai multe sanse, anul acesta, sa castige categoria ei de varsta. A dovedit acest lucru prin vocea de o factura aparte, prin interpretarea aproape desavarsita, dar mai ales prin daruirea dovedita pe scena.

La fel de apreciata a fost anul acesta si botosaneanca Viviana Sposub, cu melodia Mama. Viviana ne-a obisnuit cu aparitiile ei pline de farmec si de prestanta, impresionand si la Dorohoi prin vocea cu un timbru bine definit, bine educat muzical, dar mai ales prin frumusetea ei angelica, la cei 11 ani.

“Orasul nostru a fost reprezentat de copii foarte talentati, care m-au facut sa ma simt mandra ca sunt din Botosani, copii cu timbru vocal deosebit, voci puternice si prezenta scenica impunatoare. Eu ii felicit pe toti concurentii, din partea mea i-as premia pe toti cu locul I, dar, pentru ca este o competitie, trebuie sa existe o diferentiere care nu tine cont neaparat de valoarea interpretilor, ci de starea lor la momentul respective", marturiseste cu incantare Oana Puscasu.

Nici dorohoiencele nu s-au lasat mai prejos, orasul fiind reprezentat de Ana Maria Tabu, care a interpretat piesa Doar mama. In prima seara de festival au concurat, din Botosani si Dorohoi, Andrei Tcaciuc, Cezara Mandrescu, Eduard Pintilie, Raluca Ursu, Anastasia Popistasu, Laura Macoviciuc, Codruta Barariu, Roxana Ursu, Claudia Rusu, Ana Maria Raducanu, Bianca Gavrilas.

Invitatii speciali, Catalin Crisan si Paula Seling, au rasplatit pe deplin spectatorii care au umplut sala, in cele doua zile de spectacol.

Urmeaza Gala laureatilor, invitata fiind Mirabela Dauer.

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
508

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
69

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...