Mănăstirea Gorovei, tradiție și spiritualitate

Mănăstirea Gorovei, din județul Botoșani, poartă până în prezent o fărâmă de istorie smerită a spiritualității românești. Ascuns în adânc de codru, așezământul monahal vorbește despre puterea rugăciunii, care sacralizează viața și locul.

Jurnaliștii de la Ziarul Lumina scriu că lăcașul este așezat sub protecția Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, a cărui icoană a fost descoperită, în mod minunat, în pământ.

Mănăstirea Gorovei este un reper duhovnicesc în partea de nord a județului Botoșani. Puține persoane se încumetă să străbată pădurea care poartă același nume pentru a ajunge la sfântul lăcaș așezat într-o luminoasă poiană. Dar celui care s-a încumetat să parcurgă acest drum, frumusețea liniștită a zonei îi răsplătește osteneala cu o pace adâncă ce străbate de secole aceste locuri încărcate de rugăciune și binecuvântarea lui Dumnezeu.

Potrivit sursei menționate anterior, arhivele Naționale din Botoșani dețin documente care arată că Mănăstirea Gorovei a fost înființată în 1740 de către monahul Avramie, într-o poiană din pădurea Gorovei, ce ține de comuna Văculești, la 14 km de Dorohoi.

Terenul a fost donat de Ioan Gorovei, astfel tradiția menționează faptul că numele mănăstirii a fost preluat de la acest donator, ai cărui vrednici urmași îi putem identifica până în zilele noastre.

Sub protecția Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

La înființare, mănăstirea avea o biserică din lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Mai târziu, respectiv în anul 1830, sub stăreția arhimandritului Macarie Jora, s-a construit o a doua biserică din zid de cărămidă, cu hramul „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Acest nou hram a fost atribuit deoarece aici s-a găsit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul îngropată în pământ, la rădăcina unui copac.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este zugrăvit central, sub chipul unui înger cu aripi strânse, binecuvântând cu mâna dreaptă și purtând în cea stângă un filacteriu desfășurat, cu textul: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor”. Din cauza degradărilor provocate de trecerea timpului, icoana a suferit mai multe restaurări, ultima realizându-se în anul 2013.

Despre această mănăstire destinată călugărilor, documentele vremii menționează că nu ar fi avut niciodată mai mult de 15 viețuitori, numărul mic de călugări păstrându-se până în prezent. Odată cu trecerea timpului s-au adăugat două corpuri cu 16 chilii și un arhondaric cu 10 camere, folosite pentru găzduirea oaspeților.

Starețul Vitalie Lemnea, înnoitor al mănăstirii

O personalitate duhovnicească rămasă în istoria acestui sfânt așezământ a fost arhimandritul Vitalie Lemnea, stareț aici peste 40 de ani. El este și cel care a reconstruit biserica, în perioada 1859-1866, făcând sub edificiu o gropniță unde au fost depuse osemintele ctitorilor decedați. Tot sub stăreția acestui vrednic slujitor s-a pictat biserica mare, s-a refăcut catapeteasma și s-a construit cafasul din interiorul sfântului lăcaș.

Documentele vremii arată că în interiorul mănăstirii au funcționat, periodic, ateliere proprii de dogărie și croitorie, prin aceste activități călugării asigurându-și cele necesare traiului zilnic.

Fiind un loc retras de rugăciune și trăire duhovnicească autentică, multe persoane au beneficiat de rugăciunile și sfaturile duhovnicești ale monahilor de aici. Iar ca mulțumire pentru ajutorul primit, multe persoane au înzestrat mănăstirea, de-a lungul timpului, cu suprafețe de teren arabil și păduri pe moșiile Saucenița, Zvoriștea, Gorovei și Cotnari.

Biserica a fost resfințită în anul 2013

Biserica mare, construită în formă de corabie din zid gros de un metru, ce se ridică zveltă în curtea mănăstirii, a dăinuit continuu pe aceste locuri peste două secole și jumătate. În interior, catapeteasma din lemn sculptat, aurită, se prelungește în înălțime până la boltă.

Începând cu anul 2001 și până în 2013, sub atenta supraveghere a starețului Teofil Timișag, s-au efectuat ample lucrări de reparație la fundație și injectări în pereți, pentru consolidarea bolților și a turnului-clopotniță.

În 2003 s-a construit o clopotniță la poarta mănăstirii, unde a fost amenajat un muzeu. Biserica a fost pardosită cu marmură și înfrumusețată cu pictură în tehnica fresco de prof. Dan Gogu împreună cu ucenicii săi, între anii 2009 și 2012.

Sfântul lăcaș de cult al Mănăstirii Gorovei a fost resfințit în data de 22 septembrie 2013, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În subordinea acestei mănăstiri se află şi Schitul Alba, care a fost înființat în anul 1991.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...