Clipe de nedescris și emoții trăite la maximum de atât refugiați, cât și de voluntarii din întreaga țară, care încearcă să le ofere o mână de ajutor celor care fug din calea războiului.
Zeci de cetățeni ucraineni cu deficiențe de auz au ajuns la Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Botoșani (ANSR), pentru a primi sprijin.
„Nu pot să descriu în cuvinte dramatismul ce a marcat ziua de ieri, care s-a încheiat astăzi dimineață (n.r. miercuri, 2 martie) la ora 04:00. Am fost efectiv asaltați la ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, în același timp, de aproape 53 de refugiați surzi ucraineni, aproximativ 6 – 7 grupuri veniți dinspre puncte vamale direct din Ucraina sau via Republica Moldova”, a declarat Daniel Hliban, președintele ANSR – Filiala Botoșani.
Copii de la o lună de zile până la vârstnici, femei însărcinate, adolescenți plecați singuri din Ucraina, căței, pisici, hamsteri și lista poate continua. Nu au mai ținut cont de nimic, au luat pe fugă ce au considerat că au nevoie, și-au pus rucsacul în spate și au pornit la drum.
Ajunși la granița cu România au dat de zeci de voluntari, care mai de care inimoși și empatici, care au găsit în cel mai scurt timp soluții de cazare și masă pentru toți.
„A trebuit să găsim în câteva ore soluții de cazare și masă pentru toți, în sediul Asociației Surzilor Botoșani, în hoteluri, apartamente și case private, adăposturi special amenajate pentru refugiați. Voi face tot posibilul să-mi fac timp să mulțumesc absolut tuturor celor ce au dat o mână de ajutor, într-o mobilizare extraordinară, în special pentru cazarea refugiaților surzi, ajutor oferit într-un mod absolut exemplar, cu generozitate, înțelegere, răbdare și empatie absolut impecabile. Acum la 07:00 (n.r. miercuri, 2 martie) deja sună telefoanele, poliția de frontieră și/sau ISU... pentru .... cazuri noi în punctele vamale”, a completat Daniel Hliban.