Pe locurile natale ale pictorului Ștefan Luchian, în BotoÈ™ani, se fac lucrări pentru modernizarea unei staÈ›iuni de cercetare unicat în estul Europei, dedicate viticulturii È™i pomiculturii. Aici este creat È™i un vin unic, de sorginte boierească.
ȘtefăneÈ™tiul este un oraÈ™ de graniță, din judeÈ›ul BotoÈ™ani, care astăzi încearcă să scape de blestemul sărăciei È™i al lipsei de perspectivă.
Trecutul ȘtefăneÈ™tiului a fost însă idilic È™i cât se poate de pitoresc. Era o zonă rurală superbă, cu numeroase conace boiereÈ™ti, cu un centru de târg dominat de casele È™i magazinele evreieÈ™ti. Acolo se afla, de altfel, o puternică comunitate evreiască renumită pentru rabinii săi, scrie ziarul Adevărul.ro.
ȘtefăneÈ™tiul BotoÈ™anilor era un loc al comerÈ›ului de frontieră È™i al marii agriculturi moÈ™iereÈ™ti. Iar în ȘtefăneÈ™tiul de altădată s-a născut È™i Ștefan Luchian, marele „pictor al florilor”.
Târgul a decăzut după instaurarea regimului comunist în România. Evreii au plecat. La fel È™i boierii, unii în temniță, alÈ›ii în străinătate. ȘtefăneÈ™tiul a devenit un soi de comună cu mici încercări de industrializare, iar după 1990 doar o ruină post-comunistă, măcinată de sărăcie.
De câÈ›iva ani, ȘtefăneÈ™tiul încearcă să iasă din această realitate tristă, mai ales cu ajutorul investiÈ›iilor. Una dintre cele mai interesante investiÈ›ii de la ȘtefăneÈ™ti este realizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din IaÈ™i.
Este vorba despre „StaÈ›iunea de cercetare È™tiinÈ›ifică È™i practică studenÈ›ească Vasile Băcăuanu”. Lucrările de modernizare a staÈ›iunii se află în desfășurare, urmând să devină unicat pentru această zonă a Europei. Aici este produs È™i un vin de protocol, inspirat de tradiÈ›ia boierească a ȘtefăneÈ™tiului.
Un vechi conac readus la viață în cea mai modernă staÈ›iune de cercetare
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IaÈ™i deÈ›ine, din anul 2007, mai multe hectare de teren, cu un conac de la începutul secolului al XX-lea rămas în paragină. Toate sunt parte a staÈ›iunii de cercetare pentru practica studenÈ›ilor în domeniul pomiculturii È™i viticulturii, dar È™i pentru cercetare È™tiinÈ›ifică.
Din anul 2020 au început aici ample lucrări de modernizare a staÈ›iunii, iar pe aproximativ 5 hectare se cultivă pomi fructiferi È™i viță de vie: mai precis 2.5 hectare de viță de vie È™i peste 450 de pomi fructiferi. Au fost deja amenajate È™i două heleÈ™tee, fiind realizate inclusiv aducÈ›iunile cu apă, dar È™i branÈ™area la reÈ›eaua electrică.
La începutul acestui an începe È™i etapa reconstrucÈ›iei conacului, una dintre cele mai scumpe investiÈ›ii. Este vorba despre conacul Codrescu, un conac care a ajuns în perioada interbelică, al bogatei comunități orășeneÈ™ti a ȘtefăneÈ™tiului.
„Era ÅŸi centru administrativ, dar ÅŸi un loc unde aveau loc activităţi culturale, erau primiÅ£i oaspeÅ£i de seamă. Are o arhitectură deosebită, la modă în Occidentul acelor vremuri. După 1948, clădirea a fost rechiziÅ£ionată de comuniÅŸti ÅŸi transformată în sediu CAP. După 1989, conacul a fost lăsat în paragină”, spune profesorul de limbă română Constantin Timofte din ÅžtefăneÅŸti.
Conacul a fost ridicat cu meÈ™teri austrieci. Practic, anul acesta întreaga construcÈ›ie va fi reconstruită pe baza planurilor È™i indicaÈ›iilor arhitectonice ale vremii, ruinele rămase fiind prea deteriorate. În plus, vor urma È™i alte amenajări pentru cercetarea È™tiinÈ›ifică.
În urma acestor investiÈ›ii, au sugerat reprezentanÈ›ii Universității ieÈ™ene, această staÈ›iune de practică È™i cercetare de la ȘtefăneÈ™ti va fi cea mai modernă din estul Europei.
Un vin pentru vizite de rang înalt cu struguri de la ȘtefăneÈ™ti
ȘtefăneÈ™tiul a fost renumit, mai ales în secolul al XIX-lea È™i în perioada interbelică, pentru vinurile sale deosebite produse la curÈ›ile boierilor sau notabilităților din târg. Era un vin roÈ™u de ȘtefăneÈ™ti atât de faimos încât oameni importanÈ›i, inclusiv artiÈ™ti de renume veneau să-l consume. George Enescu, de exemplu, alt botoșănean celebru, venea ori de câte ori avea ocazia la prietenul său, avocatul Săndulache, pentru a gusta celebrul vin.
„Era un avocat, Săndulache, prieten cu George Enescu. Marele muzician venea aici. Vinul de ÅžtefăneÅŸti ÅŸi podgoriile din această zonă erau foarte renumite. Acest vin a dispărut după venirea comuniÅŸtilor la putere“, spune profesorul Constantin Timofte.
Conducerea Universității Alexandru Ioan Cuza a înregistrat deja la Oficiul de Stat pentru Mărci È™i InvenÈ›ii, un brand de vin unicat, produs cu struguri de la ȘtefăneÈ™ti. Brand-ul se numeÈ™te „Vinul lui Cuza“ È™i va fi produs în ediÈ›ii limitate doar pentru vizite de rang înalt.