O viperă care în anii 70 părea amenințată cu extincția în România, vipera neagră, a început să fie zărită din nou în pădurile din țara noastră. Inițial au început să fie zările în Munții Făgărașului și în Piatra Craiului, pentru ca apoi să coboare de la altitudini de peste 1500 de metri până în zonele mai joase.
Acestea sunt condițiile în care mai multe imagini spectaculoase cu o viperă neagră au fost surprinse de angajații de la Ocolul Silvic Crucea, din cadrul Direcției Silvice Suceava și au fost postate pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.
“Vipera neagră are o lungime care variază între 40 şi 60 de cm și preferă habitatul cu umiditate mare, unde sunt diferențe mari de temperatură.
Viperele sunt specii veninoase și trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt amenințate. Specialiștii recomandă turiștilor aflați în drumeții în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenție locul unde se așează și să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor.
Vipera este răspândită în numeroase zone din Europa, inclusiv în România. Viperele se hrănesc cu mamifere mici, șopârle, broaște sau păsări și preferă habitatele stâncoase din zonele montane", este mesajul care însoțește filmulețul.