La mulți ani tuturor tăticilor din România! Astăzi este ziua lor

La mulți ani tuturor tăticilor din România! Astăzi este ziua lor

Ziua Tatălui şi Ziua Mamei sunt două sărbători în România cu o importanţă uriaşă pentru sute de mii de persoane. Ziua Tatălui şi Ziua Mamei sunt considerate prin lege ca fiind sărbători în România, din anul 2010. Guvernul a adoptat legea în iunie 2019.

Conform legislaţiei din statul român, Ziua Tatălui este aniversată exact la o săptămână după ce este sărbătorită Ziua Mamei, care nu este pe 8 martie, după cum multe persoane cred.

Ziua Tatălui, respectiv Ziua Mamei, rămân oportunităţi de a ne arăta dragostea, aprecierea şi respectul faţă de părinţi pentru că au depus eforturi în creşterea şi educarea copiilor.

Legea ce face referire la Ziua Tatălui și Ziua Mamei

În luna mai a fiecărui an este sărbătorită Ziua Tatălui (10 mai), iar cu o săptămână înainte este sărbătorită Ziua Mamei (3 mai). Astfel, fiind constituită din două articole, legea privind Ziua Tatălui şi Ziua Mamei a fost adoptată de Parlamentul României, fiind publicată în Monitorul Oficial pe 15 octombrie 2009.

„Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 694 din 15 octombrie 2009

Parlamentul României adopta prezenta lege.

Art. 1

Prima duminică a lunii mai se instituie ca Ziua Mamei.

Art. 2

A doua duminică a lunii mai se instituie ca Ziua Tatălui.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin (2) din Constituţia României, republicată.”, conform Legii 319/2019.

Ziua Tatălui 2020. Semnificația sărbătorii

Ce semnificaţie are Ziua Tatălui? Această sărbătoare este în strânsă legătură cu poziţia unui tată în propria familie, dar şi în societate. Ziua Tatălui are o însemnătate remarcabilă fiindcă ajută la evaluarea şi confirmarea contribuției individuale a celor doi piloni de bază în familie, şi anume părinţii.

Această zi este sărbătorită prin numeroase evenimente organizate cu prilejul de a forma o legătură strânsă între tată şi copil, dar şi de a rupe bariera „fricii” taţilor privind obligaţiile şi responsabilităţile deţinute. Tradiţia în România de sute de ani arată că tatăl susţinea familia, iar mama se ocupa de gospodărie şi copii. Astăzi, în anul 2020, tatăl şi mama ocupă aceeaşi poziţie în casă şi astfel responsabilităţile legate de copii şi locuinţă sunt împărţite.

În ceea ce priveşte prerioada Evului Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe data de 19 martie, în Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului), iar în tradiția sud-europeană „tatăl presupus al lui Iisus”.

Astfel, Ziua Tatălui a fost adusă şi în America de către cetăţenii spanioli și portughezi. La nivel mondial nu este conturată o tradiţie a sărbătoriri acestei zile în jurul unei date fixe. Fiecare ţară are recunoscut oficial Ziua Tatălui în cu totul altă zi.

Ziua internațională a Tatălui

Ziua internaţională a Tatălui este celebrată în mai mult de 52 de state din lume în cea de-a treia duminică a lunii iunie. Câteva exemple ar fi: Marea Britanie, SUA, Franţa, Cipru, Africa de Sud, Olanda, Grecia, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Turcia, Venezuela, Argentina, Irlanda, Singapore.

A fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1910, în Spokane, Washington (SUA). Fiica unui cunoscut veteran de război a venit cu o iniţiativă remarcabilă unde-l ilustrează pe Dodd. Sonora Smart Dodd a fost un bărbat ce şi-a crescut singur copiii, după ce camaradul său de viaţă a murit la naşterea celui de-al şaselea copil. În ciuda acestor greutăţi, bărbatul a refuzat vehement să se recăsătorească. În semn de apreciere, una dintre fiicele sale a venit cu propunerea unei zile dedicate taţilor.

În anul 1972, Ziua Tatălui a fost recunoscută la nivel oficial, în calendarul sărbătorilor naţionale, după ce legea a fost semnată de preşedintele american Richard Nixon.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
77

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
398

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
92

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...