Intrarea în anul 2025 a fost prilej pentru botoșăneni de a fi din nou împreună în stradă, pentru a se bucura de spectacolul pregătit de municipalitate, dar și în bisericile din oraș sau din județ.
Cele mai multe biserici au anunțat programul slujbelor cu câteva zile înainte, credincioșii fiind așteptați la rugăciune începând cu orele 20.00 sau 21.00, astfel că la miezul nopții mulți s-au bucurat și de spectacolul din centrul orașului Botoșani.
Cu puțin înainte de miezul nopții, atmosfera pe scena din centru era întreținută de Holly Molly&Band, ultimele minute din 2024 aparținându-i primarului Cosmin Andrei, pe care Ana Maria Bucșă, prezentatoarea spectacolului, l-a invitat pe scenă pentru a număra împreună cele 10 secunde până la intrarea în 2025.
A urmat un spectacol de artificii care a durat minute întregi după miezul nopții. S-a băut șampanie, s-au făcut urări, nu au lipsit nici îmbrățișările. Pe scenă a fost anunțat artistul Edward Sanda, însă mare parte din public a început să se retragă către case sau către alte locuri rezervate petrecerilor.
Priveghere în Biserica din Botoșani care își cinstește hramul
Dacă în cele mai multe biserici slujbele de mulțumire s-au încheiat cu 2-3 ore înainte de miezul nopții, la Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”, din curtea Spitalului Mavromati, rugăciunea a continuat, mai ales că în prima zi din an lăcașul își prăznuiește ocrotitorul.
În ciuda zgomotului puternic de afară, credincioșii au rămas în tihna rugăciunii, mulți dintre ei mulțumind Domnului pentru binefacerile anului care tocmai s-a încheiat. Împreună cu preotul Petru Chirvase, botoșănenii s-au rugat pentru un 2025 în pace, cu sănătate.
Cuvântul Noului An la Agafton: ÎMPREUNĂ. O stare care vindecă, bucură și fericește!
Un an întreg au trudit în casele lor, un an întreg și-au unit rugăciunea pentru binele comunității și pentru pacea lumii. Nu tânjesc după fericiri mărețe, nu scotocesc după neajunsuri acolo unde liniște le este leac pentru bună înțelegere. Sunt oamenii din micul sat Agafton.
Pe ulițele pe care, în urmă cu un secol și jumătate, pasul lui Eminescu grăbea către mătușile din Mănăstire, în satul aruncat feeric pe un deal domol, în coasta Botoșaniului, oamenii își duc viața în rostul rânduit de Dumnezeu. În fiecare duminică, se adună în biserica satului, copii și părinți, iar sărbătorile îi găsesc tot împreună. Nașterea Domnului sau Învierea, cele două hramuri - “Izvorul Tămăduirii” şi “Acoperământul Maicii Domnului”… Dar și noaptea dintre ani!
Preotul Florin Istrate, împreună cu preoteasa, cu enoriași și prieteni ”de la oraș”, au fost cu toții în Biserică înainte de trecerea în Noul An. În smerenie și rugăciune, drept mulțumire pentru darurile anului care tocmai s-a încheiat. Și multe au realizat împreună! E de ajuns să privești Biserica, lăcașul care își schimbă înfățișarea de la un an la altul, devenind tot mai luminoasă și mai frumoasă.
”Simțim prezența Maicii Domnului! Iar când omul se unește în rugăciune, toate problemele dispar. Vă mulțumim că sunteți alături de noi în acest moment în care trecem din 2024 în 2025. Ne dorim un nou an tot așa bun cum a fost pentru biserică și pentru toți credincioșii. Ne dorim să fim sănătoși, pentru că cea mai importantă este sănătatea. Să ne unim în rugăciune!”, spune părintele Florin. Și ce bucurie mai mare pentru un preot decât aceea de a-și simți aproape credincioșii?
”Suntem astăzi în biserică mai mulți, acesta este rolul și esența Bisericii. Aceasta este importanța slujirii în Biserică, atunci când omul, credinciosul, vine și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru toate câte le-a primit în anul care încet-încet se risipește ca într-o clepsidră, se duce, se scurge. În 2025 să fim atenți mai mult la sufletul nostru. Lucrurile materiale le facem, dar dacă nu avem grijă și de suflet, îl pierdem. Să ne rugăm, să ne spovedim, să ne împărtășim, să postim. Postul nu este doar o dietă, ci ne apropie mai mult de Hristos. Să luăm aminte la cei mici, prin ochii lor vedem frumusețea sufletului nostru. Să fim sănătoși, un an nou cât mai bun!”, a fost urarea părintelui Florin Istrate, parohul Bisericii “Izvorul Tămăduirii” şi “Acoperământul Maicii Domnului” din Agafton.
După împreuna-rugăciune, glasurile s-au unit din nou, de data aceasta într-un ”La mulți ani” cald, spre îmblânzirea vremurilor ce stau să vină. Colaci și portocale, prăjituri pregătite cu dragoste, ochi luminoși de copii, globurile din bradul ce pâlpâie blând ca o candelă lumească, sfinții veghind în tăcere, glasurile îngerești de la strană, mersul bătrân sprijinit de brațe tinere, fotografiile menite să le amintească peste ani fericirea clipei de acum. Sunt oamenii satelor noastre. Care știu să rămână împreună și să se bucure în tinda bisericii, cu artificii în mâini, cu un pahar de șampanie, urându-și cu credință LA MULȚI ANI!