Anticorpii lamelor au arătat că neutralizează coronavirusul în laborator, au anunțat cercetătorii britanici. Anunțul a fost făcut de BBC care citează publicația de specialitate Nature Structural & Molecular Biology, locul în care a fost publicată descoperirea.
Cercetătorii speră că anticorpii - cunoscuți ca nano-anticorpi datorită dimensiunilor mici - pot fi tranformați în tratamentul pentru pacienții cu forme grave de Covid-19.
Cercetătorii de la Rosalind Franklin Institute au folosit anticorpi modificați în laborator pentru a produce un tratament de stimulare a imunității.
Rezultatul, scrie BBC, este un ”cocktail de anticorpi” care ar putea intra în faza de testări clinice în câteva luni.
Lama, cămila și alpaca produc în mod natural cantități de mici anticorpi cu o structură simplă, care pot fi transformați în nano-anticorpi. Mărimea și structura acestora înseamnă că ei pot fi modificați în laborator.
Cercetătorii au arătat că acești nano-anticorpi se leagă strâns de țepii coronavirusului, blocând intrarea în celulele umane și oprind infecția.
Folosind imagistica cu raze X și electroni, echipa a descoperit că nano-anticorpii se prind de țepușele de proteine într-un mod diferit față de ceilalți anticorpi descoperiți până acum.
”În laborator, putem face nano-anticorpi care pot omorî virusul foarte bine- mai bine decât orice am văzut până acum”, a spus profesorul James Naismith, directorul Rosalind Franklin Institute.
Lama este un cameloid, familie care a evoluat acum 40-50 de milioane de ani în America de Nord. Termenul lama este folosit pentru toate cele trei subcategorii din America de Sud: vicuña, alpaca și guanaco. Aceste animale au fost utilizate pe scară largă ca un animal de povară și pentru alimentație de către cultura Andină, cu mult timp înainte de sosirea spaniolilor. În cultura populară lamele sunt în general asociate cu civilizația incașă și Peru. Lama este un animal sociabil, foarte prietenos și deosebit de curios, iar majoritatea se apropie cu ușurință de oameni.