Primăria municipiului Iaşi va acorda, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare istoricului botoșănean Sorin Iftimi, prevede un proiect de hotărâre adoptat miercuri de Consiliului Local.
„Această distincţie vine să răsplătească talentul extraordinar şi inegalabil al istoricului Sorin Iftimi, munca desăvârşită în cele mai mici detalii, personalitatea profundă, pasiunea pentru istorie şi iubirea nesfârşită pentru Iaşi", se arată în nota de fundamentare a deciziei.
Istoricul Sorin Iftimi a fost înmormântat în cursul zilei de miercuri. El a murit în seara zilei de 13 noiembrie, la vârsta de 55 de ani, la câteva zile după ce a fost confirmat cu infecţia COVID-19.
Personalitate remarcabilă a vieţii culturale şi academice ieşene, Sorin Iftimi s-a născut la data de 27 septembrie 1965, în localitatea Mileanca, judeţul Botoşani. În anul 1993 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, devenind doctor în domeniu zece ani mai târziu.
Între anii 1995 - 1999 şi 2008 - 2021 a fost muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei la Complexului Muzeal Naţional „Moldova”. Între anii 2000 - 2008 a fost cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în anul 2015 a devenit de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare/memorialistică, potrivit Agerpres. A fost membru în Comisia de Genealogie, Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române, membru fondator al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, membru fondator al Societăţii de Genealogie şi Heraldică „Paul Gore” din Republica Moldova, membru fondator al Societăţii Româneşti de Vexilologie.
Sorin Iftimi a fost şi un important heraldist, sigilograf şi vexilolog, fiind autor de studii referitoare la elemente de identitate.