Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, duminică, slujba de sfințire a Casei monahale „Cuvioșii Paisie Olaru și Cleopa Ilie” de la Mănăstirea Coșula. Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, a primit distincția „Crucea Moldavă” pentru contribuția la investițiile derulate în lăcașul de cult.
„Momentul a însemnat o încununare a eforturilor depuse de părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula. Pentru contribuția adusă la realizarea acestui obiectiv de investiții am avut bucuria să primesc CRUCEA MOLDAVĂ - simbol al dreptei credințe în Sfânta Treime a iubirii jertfelnice și Învierii Domnului Hristos, ca expresie a prețuirii deosebite și ca binecuvântare sfântă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei”, a scris pe Facebook Doina Federovici.
Complexul monahal din Coșula este unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Botoșani. Noul așezământ este ridicat pe trei nivele, cu bucătărie, sală de mese și camere atât pentru călugări, cât și pentru pelerini.
„La parter a fost amenajat și un paraclis, acolo unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii. Spațiul de cazare completează ansamblul ecumenic de pe malul stâng al râului Miletin. Aici pelerinii vin să se roage și să admire una dintre cele mai frumoase și încărcate de istorie lăcașuri de cult din județul Botoșani, reabilitat, recent, cu fonduri europene, grație unui proiect în valoare de 15 milioane de lei, implementat de Consiliul Județean Botoșani”, a mai precizat Federovici.
Cu o istorie de aproape 500 de ani, Complexul Monahal din Coșula este recunoscut pentru picturile originale descoperite în Biserica „Sfântul Nicolae”, zugrăvite într-un galben unicat. Mănăstirea a fost ctitorită în anul 1535, de marele vistiernic Mateiaș, sfetnic de seamă al domnitorului Petru Rareș.
(Editor: R.A.)