În această perioadă se marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. În județul Botoșani au fost identificate zeci de specii de păsări migratoare protejate prin lege

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) – Filiala din Botoșani marchează, în această perioadă, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, eveniment menit să atragă atenția asupra necesității protejării speciilor migratoare, indicatori importanți ai ecosistemelor și biodiversității.

Tema aleasă în anul 2022, „Reduceți luminile noaptea pentru păsări!”, se concentrează pe impactul poluării luminoase asupra păsărilor migratoare.

„Campania din acest an evidențiază impactul tot mai mare, al poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Tema din acest an, „Dim the Lights for Birds at Night,” transmite un mesaj simplu, dar puternic, că trebuie să acționăm pentru a reduce utilizarea luminii inutile pe timp de noapte, astfel încât să putem reduce impactul negativ pe care îl are asupra păsărilor migratoare", a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.

Poluarea luminoasă este o amenințare semnificativă pentru păsările migratoare, provocând dezorientare atunci când zboară noaptea, ducând la coliziuni cu clădiri, afectându-le organismul sau interferând cu capacitatea lor de a întreprinde migrații pe distanțe lungi. Soluțiile pentru reducerea poluării luminoase sunt deja puse în aplicare.

De exemplu, tot mai multe orașe din lume iau măsuri pentru a diminua luminile clădirilor în timpul fazelor de migrație din primăvară și toamnă.

Păsările migratoare au un rol important în menținerea unui echilibru ecologic stabil, ajută la dispersarea semințelor și polenizare, intervin în controlul dăunătorilor prin consumul de insecte și rozătoare dăunătoare agriculturii, au rol esențial în circuitul nutrienţilor în natură etc.

În județul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană  NATURA 2000 au fost identificate 43 de specii de păsări migratoare protejate prin Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare African-eurasiatice, ratificat de România. Dintre acestea menționăm cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal.

Pe teritoriul județului Botoșani, de-a lungul râului Prut și a lacului de acumulare Stânca Costești, există unul dintre cele mai importante culoare de migrație a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...

Peste 1300 de forțe de ordine mobilizate pentru alegeri, un elicopter Black Hawk va supraveghea traficul în Botoșani! (Video)

Friday, 22 November 2024

În acest sens, sunt angrenați 1300 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri. Totodată, în sprijin vor veni și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi d...

Neconformități găsite de pompieri în secțiile de votare, despre ce este vorba! (Foto, Video)

Friday, 22 November 2024

Au fost descoperite peste 50 de stări potențiale de pericol, care au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de pompieri. Pentru deficienţele care au întrunit elementel...