Hram, astăzi, într-o parohie din județul Botoșani!

Credincioșii primesc la finalul slujbei tradiționala agapă, pregătită de gospodinele parohiei.

Biserica Ortodoxa îl sărbătorește în Duminica a II-a după Pasti, pe Sf. Apostol Toma. În aceasta zi, Mantuitorul S-a aratat ucenicilor prin usile incuiate, pentru a doua oara dupa Inviere.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Nicșeni, județul Botoșani, sărbătorește în Duminica a doua după Paști, al doilea hram, respectiv „Sfântul Apostol Toma”.

Programul slujbelor:

DUMINICĂ, 27 aprilie

Ora 08:00 – Utrenia

 

Ora 09:40 – Sfânta Liturghie

Ora 11:00 – Pomenirea ctitorilor bisericii

La final, va avea loc tradiționala agapă, pregătită, ca în fiecare an, de gospodinele parohiei.

Scurt istoric:

Biserica parohială a avut la început hramul „Sf. Nicolae” şi este zidită pe temelia de piatră în mijlocul statului şi este acoperită cu tablă. Biserica are următoarele dimensiuni: lungimea 20m, lăţimea 7m. În total 140 mp. suprafaţa clădită, este prevăzută cu două turle, din care una mică deasupra altarului, iar a doua deasupra pridvorului serveşte drept clopotniţă. Biserica are formă de navă şi are trei părţi: altar, naos şi pridvor. Lucrarea de zidire a acestei biserici a început în anul 1868 şi s-a terminat în anul 1870, iar sfinţirea s-a făcut în anul 1873, scrie timpulcredinței.

Această biserică înlocuieşte vechea biserică cu hramul „Sf. Gheorghe” care a fost din bârne de stejar şi care a fost adusă pe la anul 1694 din fostul târguşor Corlăteni, fostul judeţ Dorohoi, care după cum spun bătrânii a fost desfiinţată cunoscându-i-se doar ruinele.

În vechea biserică nu s-au găsit inscripţii din care să aflăm alte amănunte în legătură cu trecutul ei şi n-a posedat nici un fel de avere, în afară de cărţile de cult, veşminte uzate şi catapeteasma care a fost reparată şi aşezată în biserica nouă.

Biserica nu posedă obiecte de valoare istorică sau artistică şi nici nu este legată de la Dumitru Arbore. În anul 1936 s-au făcut reparaţii exterioare cu banii bisericii şi la stăruinţa preotului Dimitrie Brînzei. În anul 1942, i s-au făcut reparaţii radicale prin contribuţia boierului Gheorghe Hurduc. Lucrările de pictură au fost executate de pictorii Victor Galin şi Dumitru Hlihor.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Irineu Mihăilescu ajutat de un sobor de preoţi în frunte cu preotul Gheorghe Gheorghiu protopop de Botoşani şi Gheorghe Constantinescu preot paroh. Sfinţirea a avut loc în ziua de 27 septembrie 1942 şi bisericii i s-a dat hramul „Sf. Gheorghe”.Între anii 1966-1973 a mai suferit o reparaţie în timpul preotului Vieru Aristotel şi după reparaţie Biserica a primit un nou hram; s-a fixat ca zi de prăznuire prima duminică după Sf. Paşti când îl prăznuim pe „Sf. Apostol Toma”.

Cea mai consistentă reparaţie capitală s-a făcut între anii 1988-1989. În exterior s-a decapat până la cărămidă şi s-a tencuit din nou şi s-au făcut mai multe picturi. S-a înlocuit toată tâmplăria şi s-a făcut în partea de nord a altarului un mic pridvor. Acoperişul a fost înlocuit şi Biserica s-a acoperit cu tablă zincată. Lucrările au durat 2 ani, iar la data de 5 noiembrie 1989 s-a oficiat slujba de sfinţire de către I.P.S.Pimen Suceveanul. La slujbă a participat un sobor de preoţi în frunte cu preot Grigore Diaconu protopop şi preot paroh Dumitru Adăscăliţei. Preotul paroh a primit distincţia de preot sachelar.

Preotul paroh Dumitru Adăscăliţei s-a născut la data de 26 Septembrie 1959 în Brehuiesti, Comuna Vlădeni, Judeţul Botoşani. Şcoala gimnazială a absolvit-o între anii 1965-1974 în satul Brehuieşti, clasele a 9-a şi a 10-a, prima treaptă de liceu, la Vlădeni, iar între anii 1976-1981, a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. A fost hirotonit preot în data de 19 septembrie 1981.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani câștigă în deplasare, după trei meciuri pierdute. Scor 2-0 pentru moldoveni!

astăzi, 16:28

Partida a început la ora 14:30. Primul gol a fost marcat de Paul Iacob în minutul 34 al meciului. Jucătorii de la FC Botoșani au avut mai multe ocazii să înscrie, însă a...

Mențiune pentru un elev din Botoșani la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane! (Foto)

astăzi, 15:25

Tudor Antonescu, un elev din județul Botoșani, a participat la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane și munca i-a fost răsplătită. În cadrul acestei etape băiatul a obținut men...

Reacția lui Valeriu Iftime, după ce Mihai Pintilii a pus ochii pe un jucător de la FC Botoșani!

astăzi, 14:50

Transferat în vara anului 2024 de FC Botoșani, goalkeeper-ul grec s-a impus rapid între buturile porții moldave. În contextul în care sunt șanse foarte mari ca Ștefan T&...