Biserica Ortodoxa îl sărbătorește în Duminica a II-a după Pasti, pe Sf. Apostol Toma. În aceasta zi, Mantuitorul S-a aratat ucenicilor prin usile incuiate, pentru a doua oara dupa Inviere.
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Nicșeni, județul Botoșani, sărbătorește în Duminica a doua după Paști, al doilea hram, respectiv „Sfântul Apostol Toma”.
Programul slujbelor:
DUMINICĂ, 27 aprilie
Ora 08:00 – Utrenia
Ora 09:40 – Sfânta Liturghie
Ora 11:00 – Pomenirea ctitorilor bisericii
La final, va avea loc tradiționala agapă, pregătită, ca în fiecare an, de gospodinele parohiei.
Scurt istoric:
Biserica parohială a avut la început hramul „Sf. Nicolae” şi este zidită pe temelia de piatră în mijlocul statului şi este acoperită cu tablă. Biserica are următoarele dimensiuni: lungimea 20m, lăţimea 7m. În total 140 mp. suprafaţa clădită, este prevăzută cu două turle, din care una mică deasupra altarului, iar a doua deasupra pridvorului serveşte drept clopotniţă. Biserica are formă de navă şi are trei părţi: altar, naos şi pridvor. Lucrarea de zidire a acestei biserici a început în anul 1868 şi s-a terminat în anul 1870, iar sfinţirea s-a făcut în anul 1873, scrie timpulcredinței.
Această biserică înlocuieşte vechea biserică cu hramul „Sf. Gheorghe” care a fost din bârne de stejar şi care a fost adusă pe la anul 1694 din fostul târguşor Corlăteni, fostul judeţ Dorohoi, care după cum spun bătrânii a fost desfiinţată cunoscându-i-se doar ruinele.
În vechea biserică nu s-au găsit inscripţii din care să aflăm alte amănunte în legătură cu trecutul ei şi n-a posedat nici un fel de avere, în afară de cărţile de cult, veşminte uzate şi catapeteasma care a fost reparată şi aşezată în biserica nouă.
Biserica nu posedă obiecte de valoare istorică sau artistică şi nici nu este legată de la Dumitru Arbore. În anul 1936 s-au făcut reparaţii exterioare cu banii bisericii şi la stăruinţa preotului Dimitrie Brînzei. În anul 1942, i s-au făcut reparaţii radicale prin contribuţia boierului Gheorghe Hurduc. Lucrările de pictură au fost executate de pictorii Victor Galin şi Dumitru Hlihor.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Irineu Mihăilescu ajutat de un sobor de preoţi în frunte cu preotul Gheorghe Gheorghiu protopop de Botoşani şi Gheorghe Constantinescu preot paroh. Sfinţirea a avut loc în ziua de 27 septembrie 1942 şi bisericii i s-a dat hramul „Sf. Gheorghe”.Între anii 1966-1973 a mai suferit o reparaţie în timpul preotului Vieru Aristotel şi după reparaţie Biserica a primit un nou hram; s-a fixat ca zi de prăznuire prima duminică după Sf. Paşti când îl prăznuim pe „Sf. Apostol Toma”.
Cea mai consistentă reparaţie capitală s-a făcut între anii 1988-1989. În exterior s-a decapat până la cărămidă şi s-a tencuit din nou şi s-au făcut mai multe picturi. S-a înlocuit toată tâmplăria şi s-a făcut în partea de nord a altarului un mic pridvor. Acoperişul a fost înlocuit şi Biserica s-a acoperit cu tablă zincată. Lucrările au durat 2 ani, iar la data de 5 noiembrie 1989 s-a oficiat slujba de sfinţire de către I.P.S.Pimen Suceveanul. La slujbă a participat un sobor de preoţi în frunte cu preot Grigore Diaconu protopop şi preot paroh Dumitru Adăscăliţei. Preotul paroh a primit distincţia de preot sachelar.
Preotul paroh Dumitru Adăscăliţei s-a născut la data de 26 Septembrie 1959 în Brehuiesti, Comuna Vlădeni, Judeţul Botoşani. Şcoala gimnazială a absolvit-o între anii 1965-1974 în satul Brehuieşti, clasele a 9-a şi a 10-a, prima treaptă de liceu, la Vlădeni, iar între anii 1976-1981, a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. A fost hirotonit preot în data de 19 septembrie 1981.