Fotografie-document: Centrul Botoșaniului după bombardamentul din 7 aprilie 1944!

O fotografie inedită pentru istoria vizuală a oraşului Botoșani, care ilustrează daunele provocate de bombardamentul german al Luftwaffe din seara de 7 spre 8 aprilie 1944 (începând cu ora 21).

Fotografie-document: Centrul Botoșaniului după bombardamentul din 7 aprilie 1944!

   Foto: Facebook / Botoșaniul de odinioară

Fotografia, publicată astăzi pe pagina Botoșaniul de odinioară, a fost realizată pe strada Cuza Vodă, în proximitatea Teatrului "Mihai Eminescu", cât şi a Pieței Unirii (acum Piaţa Revoluţiei) - afectată împreună cu multe alte străzi şi locaţii de bombele lansate din avioanele Stuka de bombardament în picaj.

”Se poate observa pe partea dreaptă că teatrul a fost afectat destul de tare de suflul și schijele bombei ce a căzut pe carosabilul străzii de lângă. Ce nu se vede, însă știm, este faptul că acoperișul teatrului a fost grav afectat de bombele incendiare. Dintr-un număr de bombe lansate din avioane asupra primăriei și teatrului, doar câteva au nimerit piața, teatrul și ultima probabil a fost cea care a căzut pe strada Cuza Vodă. Totuși, norocul nostru a fost că aviatorii nu au nimerit și clădirea primăriei. Trebuie menționat faptul că orașul era sub camuflaj de război, adică iluminatul stradal a fost tot timpul închis pe timp de noapte altfel daunele erau cu mult mai mari și devastatoare dacă atacau la lumina zilei. Cel mai probabil aviatorii s-au ghidat după lumina reflectată de lună pe acoperișurile de tablă ale caselor”, scriu administratorii paginii Botoșaniul de odinioară.

 

După bombardament, la faţa locului s-au deplasat autorităţile oraşului de atunci, printre ei și Carol Artberger, proaspăt numit ca primar al orașului. În fotografie mai pot fi văzuți un ofiţer superior sovietic, apoi prefectul judeţului, Dimitrie Russu (cel cu barbă), maiorul sovietic Popov, dar și translatorul sovieticilor din rândul botoşănenilor. În spate observându-se puţin, este şeful Poliţiei oraşului de atunci, Bisherman, mai aflăm din sursa citată.

În zonă a fost afectată grav de bombardament şi strada apropiată, Marchian, cât şi clădirile acesteia, precum Școala de băieţi nr. 1 Marchian.

Fotografia a fost colorizată şi prelucrată de către administratorul paginii Botoșaniul de odinioară. Fotografiile au fost realizate de către reporterul Oleg Knorring și fac parte din colecția privată Arthur Bondar-Moscova.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat din Suceava a murit la spital, înainte de asta a cerut permisiunea să fumeze o țigară!

astăzi, 13:27

Polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei au fost sesizați, joi dimineața, cu privire la decesul unui bărbat de 40 de ani, din comuna Vadu Moldovei, survenit la Spitalul Județean Suceava. Din...

166 de ani de statistică oficială în România! La mulți ani!

astăzi, 13:00

De 166 de ani, statistica este „mintea limpede” a statului, având rolul de a calcula şi depozita, în egală măsură, tot ce ţine de viaţa noastră, de la numărul cetăţen...

A fost publicată ierarhia de admitere la liceu, vezi ce poziție ocupi în Botoșani!

astăzi, 12:35

Ministerul Educației a publicat ierarhia la nivel județean/al municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a. Ierarhia pentru admiterea la liceu conține lista absolvenților de ...