Fostul patriarh Teoctist Arăpaşu, comemorat la casa memorială din Tocileni (video)

Fostul patriarh Teoctist Arăpaşu, comemorat la casa memorială din Tocileni (video)

Fostul patriarh al României, Preafericitul Teoctist Arăpaşu, a fost comemorat, sâmbătă, la 15 ani de la trecerea sa în nefiinţă, printr-o slujbă religioasă oficiată în curtea Casei Memoriale din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni. Sute de oameni au participat la eveniment.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan.

„Ne-am învrednicit să fim în această zi, în acest loc binecuvântat, nu departe de locul unde părintele patriarh Teoctist a văzut lumina zilei, săvârșind sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la împlinirea a 15 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Bucurându-ne împreună și mulțumind lui Dumnezeu pentru darul cel binecuvântat pe care l-a oferit acestui sat, Moldovei, țării, Bisericii, prin chipul minunat al părintelui. Să ne ajute Dumnezeu ca împreună, cler, popor, autorități, să înălțăm acest popor spre tronul Sfintei Treimi, acolo unde avem certitudinea că se află sufletul binecuvântat al părintelui patriarh”, a spus ÎPS Teofan înaintea oficierii slujbei.

La momentul religios au luat parte sute de localnici și reprezentanți ai autorităților publice: prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, dar și rude ale fostului patriarh.

Patriarhul Teoctist s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani. Părinţii săi, Marghioala şi Dumitru Arăpaşu, erau oameni credincioşi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost tuns în monahism la Bistriţa, judeţul Neamţ, sub numele Teoctist, la 6 august 1935, conform Agerpres.

A absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în 1940, în acelaşi an s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1945, primind calificativul "Magna cum laude".

În paralel, a îndeplinit diferite funcţii administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La 28 februarie 1950, arhimandritul Teoctist Arăpaşu a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în slujirea de episcop-vicar patriarhal, cu titlul de "Botoşăneanul". A fost hirotonit în treapta arhieriei la 5 martie 1950, în Catedrala "Sfântul Spiridon-Nou" din Bucureşti, de către patriarhul Iustinian, mitropolitul Firmilian al Olteniei şi episcopul Chesarie al Dunării de Jos.

În timpul cât a fost episcop vicar patriarhal, a fost şi secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1950-1954 ) şi a condus diferite sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale.

În aprilie 1963, Congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America l-a ales în postul de episcop de Detroit, iar Sfântul Sinod a aprobat alegerea. Autorităţile nu i-au permis însă plecarea în SUA şi în Canada.

La 16 septembrie 1962 a fost instalat ca episcop la Arad (ales în 28 iulie), unde a păstorit 10 ani, între decembrie 1969 - decembrie 1970. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie).

A fost ales în demnitatea de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei la 25 septembrie 1977 şi a fost înscăunat la 9 octombrie.

Mitropolitul Teoctist a continuat la Iaşi activitatea pe care o desfăşurase aici între anii 1945-1950. Nu numai în plan arhitectonic s-a lucrat în acea perioadă, ci şi pe plan cultural, teologic şi duhovnicesc. Au văzut atunci lumina tiparului multe cărţi importante pentru teologia românească. "Mitropolitul Iacob Putneanul", 1978, "Sfântul Vasile cel Mare în evlavia credincioşilor ortodocşi români" şi "Mitropolitul Dosoftei, ctitor al limbajului liturgic românesc", 1980, "Dumnezeiască Liturghie a Mitropolitului Dosoftei", 1980, sunt doar câteva dintre titlurile care au apărut la Iaşi.

Începând cu luna iulie a anul 1980 şi până în ianuarie 1982 a îndeplinit şi funcţia de locţiitor de mitropolit al Ardealului. După moartea patriarhului Iustin, 31 iulie 1986, a devenit locţiitor de patriarh.

La 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În perioada 7-9 mai 1999 patriarhul Teoctist a primit la Bucureşti vizita papei Ioan Paul al II-lea.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române la 17 decembrie 1999. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a murit în 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani. A fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

Spune-ne opinia ta