Dumitru Cuzuban, ”un exemplu de mare reuşită a unui copil de ţară, în nişte timpuri nu tocmai prielnice!”

Născut pe meleagurile botoșănene care au dat țării un academician și o pleiadă de mari profesori, a reușit o carieră impresionantă care l-a dus până la Pentagon. Botoșăneanul a reprezentat România în acţiunile premergătoare aderării la NATO, la Pentagon, în importante baze militare ale SUA.

Dumitru Cuzuban, ”un exemplu de mare reuşită a unui copil de ţară, în nişte timpuri nu tocmai prielnice!”

Dumitru Gh. Cuzuban
Foto: facebook / Dumitru Cuzuban

Dumitru Gh. Cuzuban s-a născut pe 13 septembrie 1941 în satul Maghera, comuna Vârfu Câmpului (unde s-a ivit pe lume și academicianul Alexandru Zub) în familia Mariei şi a lui Gheorghe Cuzuban. A fost unul dintre elevii cei mai buni ai Şcolii nr.1 din Vârfu Câmpului, unde a absolvit şcoala primară în anul 1955.

În perioada 1955-1959 a urmat Liceul Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza. Îşi continuă studiile la Şcoala Militară de Ofiţeri de Radiolocaţie şi Apărare Antiaeriană la Braşov, pe care a absolvit-o în anul 1962, cu gradul de locotenent.

 

În anul 1978 obține licența în filozofie la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca şi urmează apoi Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Ştiinţe Politico-Militare, Secţia Aviaţie, pe care o termină ca şef de promoţie. În  anul 1987 se înscrie la cursul postacademic în domeniul Apărării Naţionale.

În perioada 1962-1973 activează ca ofiţer specialist în domeniul apărării spaţiului aerian ”în unităţi speciale apartinând Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului”.


Între anii 1973-1977 activează ca ofiţer în structura de comandă şi învăţământ în cadrul Şcolii Militare de Maiştri de Aviaţie ”Traian Vuia” din Mediaş.

Foarte avid de studiu, în perioada 1980-1982 face o specializare la Academia de Înalte Studii Militare. Între 1984-1990 a fost locţiitor al Comandamentului Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie ”Aurel Vlaicu” din Buzău.

În anii 1990-1996 activează ca ofiţer în structurile de comandă ale Statului Major General, şef al Secţiei de Asigurare Psihologică a Armatei.

Dumitru Cuzuban a reprezentat România în acţiunile premergătoare aderării la NATO, la Pentagon, în importante baze militare ale SUA.

De asemenea, a participat în importante exerciţii militare coordonate de Alianţă, în state din spatiul est-european.

Este titularul cursului de Operaţiuni Psihologice la Colegiul Naţional de Apărare şi coordonator al cursului postuniversitar din domeniul operaţiilor psihologice la Universitatea Naţională de Apărare.


După pensionare, în anul 1996, scrie pentru publicaţia Ministerului Apărării Naţionale “INFOCOM”, unde este redactor-şef, apoi ca redactor la ziarul Românul, director tehnic la Editura Meteora Bucureşti în perioada 1966-2008. Este autorul multor alte lucrări psihologice, specifice învăţământului militar, în domeniul doctrine militare de apărare, este autorul a numeroase comunicări ştiinţifice.

”Dumitru Cuzuban este un exemplu de mare reuşită a unui copil de ţară, în nişte timpuri nu tocmai prielnice”, a transmis prof. Aristide Zub, autorul acestei documentări, potrivit paginii Salvaţi Vârfu Câmpului de la necunoaştere.

”Un Ofițer și un Om (ambele cu "O" mare) pe care am avut șansa și onoarea să-l întâlnesc în copilărie, când a fost coleg cu tatăl meu într-o unitate considerată a fi cea mai izolată și grea din apărarea antiaeriană a teritoriului României. Undeva pe un vârf de munte, în Ardeal. Este unul din cei care mi-au insuflat dragoste și admirație față de uniforma militară. Onoare și respect, domnule Cuzuban!”, spune astăzi Florin Baroga.

La mulți ani din partea redacției Știri Botoșani pentru apropiata onomastică, dar și cu prilejul Zilei Armatei Române – 25 octombrie!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Când va fi condus pe ultimul drum Tudor Ștefan, copilul de nici doi ani care s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 15:20

Tudor Ștefan a trăit mai puțin de doi ani. Dincolo de suferința trupească a pruncului, fiecare zâmbet, fiecare râs, fiecare moment petrecut împreună cu părinții se transform...

Șoferii s-au întrecut (și) la viteză de sărbători, bucureștean amendat și lăsat fără permis la Botoșani!

astăzi, 14:30

Cea mai mare viteză a fost înregistrată pe DN 29 B, în Dorohoi. Conducătorul auto, un bărbat din municipiul București, a fost depistat în timp ce se deplasa cu o viteză de 1...

Botoșănean reținut în noaptea de Înviere, accident și alcoolemie de 1,81!

astăzi, 13:28

Cea mai mare alcoolemie a fost înregistrată în noaptea de Înviere. Un bărbat din Vorona a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului. Șoferul a intrat cu a...