De la basmul Fraților Grimm la Orășelul de turtă dulce din Botoșani (Foto)

Inițiativa specialiștilor botoșăneni adaugă urbea noastră pe lista orașelor europene în care maeștrii artizani se întrec în realizarea acestor orașe de turtă dulce.

De la basmul Fraților Grimm la Orășelul de turtă dulce din Botoșani (Foto)

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Botoșani, în afara manifestărilor specifice de sărbătorire a 105 ani de la Marea Unire, a avut loc și un eveniment deosebit aflat la a doua ediție și care tinde să devină tradiție în urbe: inaugurarea expoziției ”Orășelul de turtă dulce”, găzduită chiar în spațiul Cofetăriei J’adore Choco, acolo unde lucrează maeștrii artizani.

Botoșănenii prezenți la inaugurare, mici și mari deopotrivă, au fost fascinați de orășelul dulce și apetisant creat de cofetarii botoșăneni care au reprodus cu măiestrie câteva construcții celebre: Podul Londrei, ceasul cu clopot Big Ben, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, castelul denumit după numele cofetăriei, dar și un carusel mobil, celebra roată panoramică, linii de cale ferată pe care circulă trenuri miniaturale, chiar și un derdeluș. Nu puteau lipsi personajele îndrăgite de copii Minnie și Mickey Mouse, scena Nașterii Mântuitorului, precum și căsuța care i-a fascinat pe micuții Hansel și Gretel, toate acestea alcătuind un peisaj feeric. Miniaturalul orășel este aproape în întregime comestibil, elementele fiind realizate din turtă dulce decorate cu celebra glazură regală.

În Europa, turta dulce a devenit prăjitura Crăciunului abia în secolul 19, după ce Frații Grimm au publicat basmul ”Hansel și Gretel”. La început au fost figurinele decorative înfățișându-i pe Moș Crăciun, spiriduși, oameni de zăpadă, apoi au fost casele din turtă dulce, urmate de orășelele din deja celebra delicatesă al cărei secret de preparare este păstrat cu sfințenie de fiecare cofetar. Lista ingredientelor include: unt, ouă, zahăr brun, făină de secară, scorțișoară, nucșoară, vanilie și nelipsitul și celebrul ghimbir despre care se crede că era mai bine conservat în prăjituri și fursecuri (considerat în Evul Mediu un condiment cu proprietăți medicinale), însă produsul obținut are o aromă unică și reprezintă  măiestria și mândria cofetarului.

Inițiativa specialiștilor de la noi adaugă Botoșaniul pe lista orașelor europene în care maeștrii artizani se întrec în realizarea acestor orașe de turtă dulce, unul dintre ele, Bergen, intrând deja în Cartea Recordurilor cu cel mai mare orășel de acest tip.

În timp, poate că la realizarea Orășelului de turtă dulce se vor alătura și alți cofetari din Botoșani, fiind de așteptat să se implice și comunitatea - așa cum se întâmplă în orașul norvegian Bergen -, astfel încât ”macheta orașului” din îndrăgita prăjitură să devină un punct de atracție pentru botoșăneni și nu numai.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
23

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
162

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
27

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...