Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”

Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”

Odată cu debutul noului an școlar, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani demarează un proiect nou in domeniu educației permanente, intitulat: „Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație”.

În cadrul cursului vor fi atinse aspecte din domeniul comunicării, informării și formării personale (manipulare prin reclame, presă și multi-media, automanipularea, nevoia de fericire), dar și din domenii conexe, precum: societate, familie, parenting, relații de cuplu, arte, pseudo-științe, falsificarea istoriei și multe altele. Cursul beneficiază de colaborarea unor specialiști pe domeniile psihologie, jurnalism, istorie, politici publice etc.

Conceput a se desfășura cu o frecvență săptămânală (în fiecare vineri, de la ora 16:00, în sala Fondului Documentar Eminescu), timp de patru luni, cursul nostru își propune să contribuie la crearea/dezvoltarea deprinderilor de lectură critică, precum și la cunoașterea de sine și descoperirea valorilor individuale, ca instrumente cu care oamenii se pot apăra în fața manipulării.

În contextul cultural, social și politic contemporan astfel de deprinderi  se dovedesc necesare. Cursul a fost testat în perioada vacanței de vară cu un modul  pilot de 5 săptămâni, în cadrul căruia am constatat un interes crescut pentru subiectele abordate. Sunt două grupuri țintă spre care ne concentrăm atenția și vom lucra diferențiat cu o grupă de adolescenți (14-19 ani) și cu o grupă de tineri/viitori părinți (20-30 de ani). Cursul a fost gândit cu o desfășurare accentuat interactivă și include numeroase jocuri, exerciții, lucru în echipă, vizionări, studii de caz, brainstorming.

Înscrierile la curs se pot face în perioada 4 - 16 octombrie la sediul bibliotecii - Fondul Documentar Eminescu, de luni până joi, între orele 8:30 – 16:00 la domnul Iulian Moldovanu. Dacă există și alți specialiști pe domeniul informării sau pe un domeniu conex dispuși să contribuie la dezvoltarea conceptului, reprezentanții instituției ar fi bucuroși să îi primească în echipă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cupă de curling la Botoșani! Se întrec echipe formate din profesori din șase județe (foto, video)

Vineri, 8 Decembrie 2023
423

Profesori din Botoșani și din alte cinci județe s-au reunit, vineri, la Cornișa Aqua Park&Sports în cadrul unei competiții sportive inedite.Este vorba despre prima ediție a „...

„Vine Crăciunul cel sfânt”, seară de colinde cu emoție și magie la Botoșani. „Mi-am făcut curaj...” (foto, video)

Vineri, 8 Decembrie 2023
1910

La o zi după ce a venit Moș Nicolae cu daruri în ghetuțele copiilor, botoșănenii și nu doar au avut parte de o seară magică, în spiritul sărbătorilor de iarnă. Iustina Irimia Ce...

Cazuri de rujeolă la Botoșani, patru copii de până la 4 ani au ajuns la spital (video)

Joi, 7 Decembrie 2023
400

Medicul Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a precizat într-o conferință de presă că s-au înregistrat și la Botoșani cazuri d...