În municipiul Botoșani există peste 50 de adăposturi subterane de protecție civilă, care pot fi utilizate în caz de calamități, atacuri teroriste sau război. Centrul de comandă se află la opt metri sub pământ, având o suprafață de circa 250 de metri pătrați. Din acest punct sunt transmise ordine și dispoziții împotriva efectelor armelor de nimicire în masă.
Deși autoritățile infirmă posibilitatea ca România să fie ținta unei ofensive militare, în aceste spații se desfășoară verificări și intervenții preventive.
„Adăposturile sunt construite în anii `70, de aceea unele sunt afectate de prezența țevilor de apă și canalizare, în sensul că se acumulează apă, altele necesită intervenții pe partea de instalație electrică. Niciunul dintre adăposturi nu este folosit ca depozit, nu este ocupat de boxe, așa cum se putea întâmpla. Cele mai multe spații sunt în regulă. Acestea prezintă un grad ridicat de rezistență”, a spus Sorin Curcă, profesor de istorie și coordonator al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), organism aflat în subordinea Primăriei.
„Fondul de adăpostire al municipiului Botoșani este alcătuit din centrul acesta de comandă plus 51 de adăposturi de protecție civilă, aflate pe întregul areal al orașului: ANL Cișmea, Bucovina, Nucilor, Piața Mare. Pot fi folosite în caz de necesitate și parcările subterane sau adăposturile de protecție civilă ale operatorilor economici, precum Uvertura Mall sau fosta fabrică Electro Contact”, a adăugat Sorin Curcă.
Dotarea adăposturilor cuprinde instalații de ventilație, electrice și sanitare, bănci și scaune, trusă de deblocare-salvare, rezervă de apă, mijloace de iluminat cu baterii, instalații de telecomunicații.
Punctele de comandă sunt adăposturi speciale, destinate pentru conducerea activităților de conducere în situații de urgență.
În municipiul Botoșani, acest centru se află la opt metri sub pământ, având o suprafață de circa 250 de metri pătrați. Sasul de acces este o încăpere tampon, având goluri de trecere și canate pentru uși metalice etanșe, iar ieșirea de salvare este un tunel executat din beton armat, având diametrul de aproximativ un metru. Adăpostul este dimensionat pentru o capacitate de până la 50 de persoane.
„Este dotat și compartimentat în funcție de necesități. De la dormitoare, puncte sanitare, până la sală de ședințe, biroul primarului, care este președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență”, a precizat coordonatorul SVSU Botoșani.
Adăpostul cuprinde o încăpere destinată decontaminării, o cameră de comandă, un spațiu de operații, odăi pentru membrii CLSU, centrală de alarmare și centrală telefonică, sistem de filtroventilaţie, o camera pentru acumulatori, grup electrogen, magazii, cameră pentru odihnă, generatoare electrice și acumulatori.
În compartimentul de comandă se regăsesc o hartă de protecție civilă, planul de intervenție, un tabel cu mijloace fir și radio, interfon, telefoane, aparat radio și stații de emisie. În compartimentul pentru operații se află harta municipiului, un tabel cu forțe și mijloace de intervenție, o planșă cu situația meteo, instrumente pentru lucru de stat major.
Cu ajutorul instalațiilor de filtroventilaţie, aerul introdus în spațiul subteran este curățat de praf, impurități, substanțe toxice, radioactive și agenți patogeni.
Punctul de comandă trebuie să asigure coordonarea neîntreruptă a inspectoratelor, comisiilor și unităților de protecție civilă; centralizarea și interpretarea informațiilor despre apariția, compunerea și evoluția țintelor aeriene. Spațiul este prevăzut cu sistem de emitere a cinci tipuri de mesaje: prealarmă, alarma aeriană, alarmă chimică, alarmă radioactivă și încetarea alarmei. Din acest punct sunt transmise ordine și dispoziții împotriva efectelor armelor de nimicire în masă.
În județul Botoșani există 58 de adăposturi de protecție civilă, care pot fi utilizate în caz de război, atac terorist sau dezastru natural, potrivit unui document publicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Lista acestor spații poate fi consultată AICI.