Cum arată pălăriile din păr uman, creațiile avangardiste ale unei coafeze din Botoșani

Cum arată pălăriile din păr uman, creațiile avangardiste ale unei coafeze din Botoșani

O coafeză cu o experienţă de peste două decenii se dedică creaţiilor avangarde şi face pălării din păr uman, fiind apreciată chiar şi la nivel internaţional.

Carmen Isac, din Botoşani, are 44 de ani şi şi-a dedicat o mare parte din viaţă realizării coafurilor. Pe lângă cele clasice, după program, botoşăneanca realizează creaţii inedite. Este vorba despre pălării din păr uman, iar cu aceste creaţii a devenit prima creatoare de modă din România de pălării din păruman.   

„Ţin foarfeca în mână de 29 de ani. Sunt formator la cursuri de bază de frizer-coafor, cu diplome recunoscute naţional şi internaţional, unde am instruit foarte mulţi cursanţi, chiar şi gratuit. După program îmi rezerv timp pentru a face ceva suplimentar, fashion fantezie. Mi s-au deschis oportunităţi noi, atât la nivel naţional cât şi internaţional”, spune Carmen Isac pentru Adevărul.

Pălării cu păr, petale de trandafir, sârmă şi conuri  

Carmen Isac face aceste pălării din pasiune, creaţiile avangardiste fiind făcute cu materiale de construcţie, păr uman, dar şi alte elemente de decor.

„Procesul de pregătire al acestor pălării a început acum două luni, timp în care am căutat inspiraţie, mi-am făcut un plan, l-am pus în aplicare, dimensiuni, culoare, elemente decorative din păr natural, petale de trandafir, conuri de plasă, pene, împletituri realizate cu ajutorul lipiciului şi al fixativului. Materialele pentru suportul de bază au fost confecţionate după modelul dat de mine din materiale de construcţie cum ar fi plasă de izolat, folosită ca voaletă, sârmă uşoară şi manevrabilă. Din aceste materiale a fost făcut suportul de pălării”, spune Carmen Isac. Părul natural necesită multă pregătire.

„Părul este tăiat la dimensiunea de 20 de centimetri şi presurat pe masă, suflat cu mâna, uscat până am obţinut o plasă de păianjen, apoi l-am decupat, le-am fixat zilnic, să fie uşor de modelat, ca să obţin nişte conuri după care au fost lipite pe un suport şi s-a obţinut o crizantemă voluminoasă din păr”, a explicat botoşăneanca.

Carmen Isac a apărut, alături de elevul său, Lucian Buium, într-o prestigioasă revistă de specialitate din Franţa.   

Haine din păr uman  

Pe lângă acest proiect de modă anvangarde, în judeţul Botoşani, în anumite cătune, există o tradiţie inedită de confecţionare a unor haine din păr uman. Faimoasă este vesta realizată de Ortansa Pascariu, din Stăuceni. Femeia a făcut obiectul vestimentar din părul ei strâns, timp de 20 de ani, printr-un procedeu lung şi complicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini

Luni, 29 Mai 2023
102

A intrat în vigoare, de astăzi, legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini şi obligă operatorii economici să raporteze către Registrul Auto Român, du...

10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de îngrijire

Luni, 29 Mai 2023
84

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat luni plăţile aferente trusourilor pentru nou-născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 de beneficiari cupluri mamă ...

Femeie bătută de soț în plină stradă, salvată de jandarmi

Luni, 29 Mai 2023
251

În ultima zi a săptămânii trecute, jandarmii săvinenii i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 47 de ani actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspec...