”Copiii Soarelui” și lecția despre demnitate la 30 de ani de învățământ special la Botoșani! (Foto, Video)

În ziua în care creștinătatea l-a prăznuit pe ocrotitorul copiilor, o școală a fost în sărbătoare, marcând 30 de ani de învățământ special la Botoșani.

La orele amiezii, holurile Liceului Tehnologic Special ”Sfântul Stelian” din municipiul Botoșani au început a se umple de copii, părinți, asistenți maternali, prieteni, profesori, invitați de aproape sau de departe.



Cu zâmbetul de buze, sunt curioși, scotocitori în privire, în căutare de prieteni. Multe îmbrățișări, mâini calde, inimi fremătânde. Reîntâlniri cu oameni dragi, cuvinte sincere, uneori stâlcite, alteori sacadat-emoționante. Fiecare copil are o poveste. Unii poată amprenta Down, alte chipuri se pitesc în spatele ochilor nevăzători, nu lipsesc nici tristețile plăpânde, cu dorul neostoit la vedere. Frumusețea lor impresionează prin delicatețe, prin firavul care dăinuie în voce.

Sunt copiii ”speciali”. Ignorați într-o societate dornică de performanță sub toate formele ei, marginalizați într-un sistem prea avansat pentru pașii lor uneori nătângi, alteori șovăitori. Nu înțeleg mersul lumii, dar cred în oameni cu o inocență dezarmantă. Nu știu câte în lună și în stele, dar sunt gata oricând să îți întindă o mână caldă.

30 de ani, o sărbătoare a bucuriei!  

Înainte de 1989, județul Botoșani a avut învățământ special doar în municipiul Dorohoi. Municipiul Botoșani nu a beneficiat de nicio unitate de învățământ special înainte de Revoluție.

”Din informațiile mele, au existat clase de școală ajutătoare, așa cum se numea atunci, adică elevi cu dizabilități intelectuale, care erau integrate în unele școli din oraș. Toate aceste clase au fost adunate într-o singură școală și la noi în municipiu, în Școala nr. 5 Botoșani, care reunea astfel atât învățământ special, cât și învățământ obișnuit. Situația aceasta era în momentul în 1991, când am venit în Botoșani. În 1992, odată cu înființarea noii școli nr. 6, de pe strada Bucovina, toate clasele de învățământ obișnuit au plecat cu tot cu cadre didactice acolo, rămânând la Școala nr. 5, cu locația atunci în curtea Liceului ”A. T. Laurian”, doar clasele de învățământ special, încadrarea fiind doar cu învățători de la clasa întâi până la clasa a opta”, spune prof. Aurel Răileanu.



Începând cu anul 1993, au început demersurile pentru ca școala să fie cu adevărat una specială. ”În 1994, în urmă cu 30 de ani, am reușit să schimbăm denumirea Școlii Speciale nr. 5, denumind-o Școala Ajutătoare nr. 5 Botoșani. Din 1997, ea se va numi Școala Specială Botoșani, cu clase de învățământ profesional. Au fost încadrați specialiști. O altă schimbare a fost denumirea de Școală de Arte și Meserii Botoșani, de trei ani, cu competare un an. În 2012 ne-am denumit Liceul Tehnologic Special ”Sf. Stelian” Botoșani. Sfântul Stelian este astăzi ocrotitorul copiilor”, a adăugat prof. Aurel Răileanu.

”Momente unice, cu o mare încărcătură emoțională!”

Oaspeți dragi ai școlii au venit și de la Liceul Special ”Moldova" Târgu Frumos și de la Școala Gimnazială nr. 1 Orășeni Deal.

”Împreună am participat la momente unice, cu o mare încărcătură emoțională”, a transmis prof. Alina Răileanu. Tot marți, începând cu ora 10.00, copiii au participat la o activitate susținută de Eusebiu Cristian Toma, profesor la Liceul Special ”Moldova", unitate care școlarizează elevi cu deficiențe de vedere.



”El le-a vorbit elevilor noștri despre sistemul de scriere Braille și a făcut o demonstrație la tetrapoint, tastând cuvinte, propoziții și chiar o scurtă poveste. Elevii au fost foarte receptivi, au pus întrebări și s-au străduit să deslușească o parte din tainele scrierii și cititului în cazul studierii alfabetului Braille”, a precizat prof. Alina Răileanu.

”Doar prin iubire puteți fi cu adevărat fericiți!”

A urmat spectacolul aniversar. O sărbătoare care a demonstrat, încă o dată, libertatea în manifestare și bucuria în expresia cea mai sinceră a participanților.

”Participanții și-au unit forțele pentru a oferi momente artistice memorabile, cu impact pozitiv asupra publicului spectator, alcătuit în principal din părinți și rude apropiate care le oferă copiilor susținere și iubire necondiționată. Alese mulțumiri tuturor celor care au onorat prin prezență invitația de a ne fi alături și de a se bucura împreună cu noi la această aleasă sărbătoare. Le mulțumim tuturor părinților acestor copii minunați pentru implicare, încredere și cooperare în derularea proiectului educativ ”Copii fericiți, părinți mulțumiți!". Fie ca în inimile voastre totdeauna să cânte doar IUBIREA, pentru că doar prin iubire puteți fi cu adevărat fericiți”, spune prof. Alina Răileanu.



Întreaga audiență a avut parte de momente unice. Muzică și dans, explozii de fericire, o împreună sărbătoare menită să scoată în evidență nevoile cele mai mari ale acestor copii: iubirea.

Eusebiu Cristian Toma, Mersi Sutac sau Larisa Dîșcă, de la Târgu Frumos, Toni Ștefan Toma, Iulian Gheorghiu, Gabriel Pascariu au reușit să impresioneze publicul prin calitățile vocale deosebite, dar și prin dăruirea cu care au transmis mesajul de bucurie.

Un recital de zile mari a oferit Eusebiu Cristian Toma, astăzi profesor la liceul în care el însuși a fost elev, la Târgu Frumos. Voce, dar și interpretarea la o serie de instrumente (nai, ocarină, caval, fluier), presărând momentele cu explicații inteligent alese.

”De aceea mai sunt numiți și Copiii Soarelui!”

La final, Eusebiu Cristian Toma a transmis un mesaj emoționant către elevii Liceului Tehnologic ”Sf. Stelian” Botoșani.

”La cât mai mulți ani de lucruri făcute împreună bine, frumoase, pentru oamenii din jurul nostru. O lume mai bună o facem dacă întindem toți mâna. O lume mai bună fără ei nu se poate. Fiecare este special în felul lui, fiecare are rolul lui, ca animalele, ca pomii, ca absolut orice. Nu este nimic lăsat de Dumnezeu pe pământ la întâmplare sau ca o anomalie, ca o greșeală. Chiar și simplul fapt că acești copii speciali ne ajută să ne dăm seama cât de important este să fim empatici unii cu alții și să clădim ceva frumos umăr de la umăr. Este o lecție importantă, pe care altfel nu cred că am fi avut cum să o învățăm. De aceea mai sunt numiți și Copiii Soarelui. Sunt inocenți, iar prin inocența lor oferă lumină și căldură prin tot ceea ce fac”, a spus prof. Eusebiu Cristian Toma.
















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Rana” deschisă care nu strigă, dar moare încet sub ochii noștri. O casă a cărei salvare trebuie să continue! (Foto)

astăzi, 07:45

”Casa noastră, așezată în fundul ogrăjei, pe strada Belvedere, trebuie să aibă peste 100 de ani, căci Manolache Iorga avusese trei feciori dintre care unul Costache zis Buzatul și ...

Sportivă din Botoșani în impas: A concurat cu arma defectă și a ratat podiumul, are urgent nevoie de ajutor! (Foto)

Tuesday, 26 November 2024

La sfârșitul săptămânii trecute, la Campionate Naționale de tir sportiv (probe de aer comprimat), desfășurate la Iași, Anastasia Justina Dumbravă a performat la proba de pușcă 10...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...