Concursul „Răsună toaca la Smârdan!” a ajuns la cea de a VIII-a ediție

Concursul „Răsună toaca la Smârdan!” a ajuns la cea de a VIII-a ediție

Duminică, 30 octombrie 2022, în Biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul „Răsună toaca la Smârdan!”.

Ajuns la cea de a VIII-a ediţie, concursul de bătut toaca a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi s-a desfăşurat în prezenţa membrilor juriului: părintele Costică Pînzariu, protopop al Protopopiatului Darabani - preşedintele juriului, domnul Sarafim Răzvan Gabriel, profesor de educație muzicală în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi – membru şi doamna Paula Gavriluţă, profesor de educație muzicală la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” din Cristinești - membru.

Iniţiativa concursului a apărut în urma unei participări la un eveniment similar (anul 2014 în orașul Victoria-Făgăraș, preot organizator Smădu Octavian), precum şi mulţumirea adusă de ediţiile anterioare au făcut ca şi de această dată, preotul paroh Andrei - Silviu Grigore, sprijinit de familie (soția profesor Grigore Alina) şi de enoriaşi, să aducă în biserica parohială zeci de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, care să-L slăvească pe Dumnezeu prin sunet de toacă. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Școala Profesională „Sfântul Apostol Andrei” Smârdan reprezentată de către doamna director, profesor Alina Grigore, scrie doxologia.ro.

Evenimentul, desfăşurat în biserica parohială, a debutat prin cuvântul de bun venit adresat tuturor participanţilor şi a continuat cu slujba de pomenire a părintelui profesor Constantin Muha (+), director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi și președinte al juriului acestui concurs în edițiile anterioare, oficiată de către preoții Costică Pînzariu – protopop, Andrei – Silviu Grigore – paroh, Valerică Butescu, Dionisie Ioniță și Adrian Nazare.

Participanţii au bătut toaca cu priceperea şi măiestria izvorâte din experienţa, vârsta sau parohia de origine şi, în urma jurizării, evaluaţi conform vârstei, au fost recompensaţi pentru prestaţia lor prin diplome, medalii şi premii.

Concursul s-a bucurat de prezenţa participanţilor sosiţi din judeţul Suceava, parohia Dumbrăveni, parohia Rotunda și județul Iași – parohia Pârcovaci, zone cu o bogată tradiţie, dar şi cu rezultate remarcabile în bătutul toacei, atât la nivel judeţean, cât şi internațional și bineînțeles din parohia Smârdan. Trofeul concursului a fost acordat tânărului Jaba Rafael  din Parohia Rotunda. Presărate printre evoluţiile copiilor participanţi s-au numărat şi pricesne creştin-ortodoxe, interpretate de Maria Grigore şi Sofia Grigore.

„Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul și îndreaptă atenția oamenilor de la cele trecătoare la cele veșnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalțe spre Dumnezeu și, totodată, să se apropie unii de ceilalți. Toaca este o chemare, adresată tuturor, care îi face conștienți pe copiii și pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găsește bucurie multă, pace și o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, au precizat organizatorii evenimentului.

La finalul evenimentului organizatorii au mulțumit sponsorilor, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care au sprijinit desfășurarea acestei activități și care au dorit să rămână anonimi în jertfa lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
4

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
30

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
185

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...