Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi organizează, sâmbătă, 7 mai, de la ora 17:30, un concert omagial în cinstea lui George Enescu, marcând 67 de ani de eternitate.
În programul spectacolului vor fi lucrări scrise de George Enescu, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu, Ciprian Porumbescu, Cristea Zalu, Sabin Pautza, Bela Bartok, Francis Poulenc și Eric Satie, cântate de soliștii Gărgan Emanuela, Olteanu Andra, Balan Luca, Capră Petru, Tanasă Ana Maria, Tablan -Popescu Alexie, Tanase Abigail, Jitaru Cristina, Tanase Riccardo și Hrițcu Maria
Profesori îndrumători sunt prof. Adriana Teodora Iftimiu, prof. Onesciuc Johannes, prof. Pintileasa Laura și prof. dr. Corina Răducanu
Evenimentul va avea loc în Sala Polivalentă a Muzeului Memorial „George Enescu” din Dorohoi, fiind organizat în colaborare cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie. Mai târziu părinții lui s-au despărțit iar tatăl a avut o relație cu Maria Ferdinand Suschi, o tânără de origine poloneză, din care s-a născut un fiu ilegitim, pictorul Dumitru Bâșcu[7].
Părinții l-au alintat cu numele „Jurjac”, dat de guvernanta franceza Lydie Cedre, care a avut o influență profundă asupra educației sale începând de la vârsta de 6 ani[8].
A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le primise de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru[necesită citare].