Campionul Iulian Rotariu, premiat și în colegiul pe care l-a absolvit în urmă cu aproape 30 de ani

Campionul Iulian Rotariu, premiat și în colegiul pe care l-a absolvit în urmă cu aproape 30 de ani

Elevii și profesorii Colegiului Național ”A. T. Laurian” au ținut să-l invite pe pompierul Iulian Rotariu în colegiul pe care l-a absolvit în urmă cu 28 de ani pentru a-l premia și felicita pentru ultima sa performanță. În cadrul unui Consiliu Profesoral și cu ajutorul elevilor din trupa Katharsis, campionul Botoșanilor a fost așteptat cu flacăra și drapelul Olimpiadei, aplaudat din toate inimile dascălilor din Laurian.

„Dacă îmi îngăduiți, Iulian Rotariu este pentru Botoșani ceea ce Vigeland este pentru Oslo, sau, poate, Gaudi este pentru Barcelona. Recordurile și reușitele sale extraordinare fac celebru numele Botoșaniului și, pentru că este un laurian, ne-am gândit să-l invităm printre noi pentru a-l felicita, pentru a-i mulțumi încă o dată pentru tot ceea ce face, pentru a-l ruga să ne împărtășească din gândurile ce-l încearcă în acele curse infernale pe care reușește să le câștige. Să-l aplaudăm.”, a fost invitația adresată colegilor de către profesorul Ioan Onofrei, directorul de la ”A. T. Laurian”.

Luat la întrebări despre dificultățile ultimului maraton pe care l-a câștigat, înregistrând un nou record personal, Iulian a povestit eforturile supraomenești presupuse de cursa de 237 de kilometri, alergați timp de 48 de ore, doar cu pauze mici pentru a mânca și a bea apă. Cu credință și o voință de fier, botoșăneanul nostru și-a găsit rezervele de energie, gândindu-se la copiii săi și la cuvintele de încurajare spuse de aceștia la plecarea din Botoșani. La peste -35 de grade Celsius, în ultima parte a cursei, când traseul a devenit și mai complex, campionului i s-au perindat prin fața ochilor crâmpeie din viața sa și din locul de baștină, imagini ce l-au împins dincolo de orice epuizare spre linia de finish. Și pentru că un prieten de acasă l-a sfătuit ca, atunci când nu mai găsește resurse de energie, să le caute în cântecele patriotice, campionul botoșănean a terminat cursa cântând ”Treceți, batalioane române, Carpații”. 

„La un moment dat m-am oprit să mă bucur de aurora boreală, m-am gândit că poate e o ocazie unică …am zăbovit undeva la vreo 20 și ceva de minute din prețiosul timp, după care pur și simplu m-am blocat. Nu puteam să mai înaintez, am spus rugăciunea, m-am gândit la copiii a căror cauză o susțin, am încercat să mă agăț de orice, dar pur și simplu nu puteam să mai înaintez. …Mi-am adus aminte mesajul fetiței mele trimis chiar înainte de a pierde legătura tehnologică cu familia: ”tati te rog frumos să te întorci acasă și să nu uiți că te iubesc enorm”. Bucățica aceasta mi-a dat puterea să fac primii pași și să continui.”, a povestit Iulian. 

Exemplu de suflet și respect pentru semenii săi, Iulian și-a reamintit în fața laurienilor cum startul alergărilor sale l-a dat momentul de criză pe care l-a trăit când David, băiatul său, a fost operat pe cord, Iulian alergând în jurul spitalului din Târgu Mureș timp de 6 ore. Tânărul este acum elev al Laurianului și a fost de față la momentul festiv pregătit aici.

La sfârșitul lunii ianuarie, pompierul Iulian Rotariu a câştigat cursa Nomad Lapland 2022, din Finlanda. Conform IGSU, în ultimii doi ani, plutonierul adjutant devenit Cetățean de Onoare al botoșănenilor, a câştigat toate cele patru curse extreme organizate de Canal Aventure, în Australia (522 km – şapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape) şi Bolivia (220 km – în şase etape).

Totodată, el a stabilit, de două ori (Australia şi Bolivia), recordul întrecerilor. S-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la "Gobi March" desfăşurat în China. Patru luni mai târziu, el a egalat performanţa la ultramaratonul "Atacama Crossing", desfăşurat în Chile. În mai 2017 a participat şi la "Sahara Race" organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la "Roving Race" derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în "The Last Deserts" Antarctica.

(Irina Siminiceanu)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisia pentru legile Justiţiei: Hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată

Miercuri, 28 Septembrie 2022
32

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat un amendament la proiectul privind organizarea judiciară care prevede ca hotărârile judecătoreşti să poată fi semnate şi cu semnă...

Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB după primele opt luni ale anului

Miercuri, 28 Septembrie 2022
34

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, de la 1,94% din PIB în primele şapte luni, potrivit datelor publicate lu...

Terenurile de sport din curțile școlilor pot fi folosite de copii, gratuit, după orele de curs – proiect adoptat de Senat, trimis în dezbatere la Camera Deputaților pentru decizie

Miercuri, 28 Septembrie 2022
50

Copiii vor avea acces, gratuit, la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, a...